DIVERSE FÖRFATTARE : JULSTÄMNING 118 – den juligaste boken av dem alla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Serie: Julstämning (årgång 118)
Genre: Jul
Antal sidor: 64
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2024-09-30

Det är den juligaste julboken av dem alla. 118 år av tradition. Måste-läsningen. Julmyset de luxe. Julstämning är här för 118:e gången – med två tjusiga konstplanscher av Sigrid Hjertén och Anders Zorn, en intervju med konstnären Charlotte Gyllenhammar (hon som hänger träd upp och ner, ni vet) och ett snyggt naturreportage från västra kapprovinsen i Sydafrika som är ett av världens artrikaste områden. Och många fler sorters julgodis  i ord och bild …

Mer natur – och svindlande vackra bilder – blir det i reportaget om norrsken. Det blir ett besök i Falu gruva som gått från maktfaktor till världsarv. Den röda färgen som förr hade varit signalen för kungligheter och överklass målade snart var mans lilla torp och stuga … Falu gruva är ett av de populäraste besöksmålen för turister i Sverige – utanför de tre storstäderna – men det lär också vara Sveriges skitigaste plats.

Stenmark, ABBA och Svenskt Tenn

Det blir också ett porträtt av en tid – 1970-talet, då alla avgudade Ingemar Stenmark öppet och avgudade ABBA i smyg. Ikoner som håller än idag.

Det brukar vara någon jubilar med i Julstämning – i år blir det ett besök hos Svenskt Tenn som firar 100 år. Det kan vara lite förvirrande att Svenskt Tenn inte bara håller på med tennsaker, utan även designar vackra tyger, dukar, gardiner, kuddfodral … och har en mysig tesalong.

Egendesignade produkter

Svenskt Tenn är ett kvalitetskoncept för mjuka värden. 80 procent av deras sortiment är egendesignade produkter. Det flitigast förekommande namnet är Josef Frank, som efterlämnade ungefär 2000 ritningar för möbler och 160 mönster för textil. En nu levande designer som gjort saker för Svenskt Tenn är Prins Carl Philip som designdebuterande med en kollektion av silverbestick och följde upp detta med en eldskärm.

Julbocken utmanar Jultomten

Det bästa reportaget ur julighetssynpunkt är så klart det om julbocken. Kan bocken utmana tomten och göra en comeback? Visst, enligt det här reportaget. Många ser julbocken som en symbol för en vettigare tid när presentutdelaren kom med en enda present, en bok eller en leksak, som blev älskad och omhuldad. Kanske också någon godsak att äta.

Inte som tomten som blivit en symbol för konsumtionshets och folk översköljs med säckar fulla med prylar som ingen orkar med att vare sig älska eller uppskatta. Fler och fler familjer tar tillbaka firandet med julbocken – och julbocksmasker är så klart också unika designprojekt av naturmaterial, till skillnad från de massproducerade plastiga tomtemaskerna.

Extra god frågesport  

Julfrågesporten i år är extra god. Det är en djupdykning i julens mat-och-dryckesvanor. När blev det vanligt med köttbullar på julbordet? Vem är den där Jansson som frestas? Vad äter man till jul i Finland? Vad blir jultomten bjuden på i England, när han lämnat julklapparna på juldagsmorgon? Hur ser en riktig lussekatt ut? Och hur gör man vegansk sill? Har du alla rätt är du en läckergom och julälskare in extraordinär! Man kan med fördel spara frågesporten till en liten jultävling där vinnaren belönas med en marsipangris eller en äkta lussekatt eller en burk vegansk sill …

Julig rysare avslutar myset

Den avslutande novellen brukar ofta vara ett alster av Selma Lagerlöf. I år är novellen Domedag av Elisabet Björklund, ungefär trettio år yngre än Selma Lagerlöf. Det är en riktigt ruggig historia där julen får drag av skräckskildring, spöken från det förflutna återvänder och forna tiders synder ser till att hemsöka den som i juletid skenheligt framstår som god … Kort sagt: julen förr i tiden var ruggigare, råare och mer Halloween-ig.

Och julbocken gick från djävulssymbol till lurig julklappsutdelare. 

Det här är en mysig och mysryslig samling texter som sprider en god julstämning – både i det sötas och det beskas tecken.

print

Våra samarbetspartners