NOBELSPECIAL – de bästa boktipsen om och inför Nobeldagen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Göran K. Hansson : I Nobels hemliga tjänst (2024)

Titeln är en glimten-i-ögat parafras på James Bond klassikern I hennes majestäts hemliga tjänst. Visst omges även Nobel av en hel del mystik…

Nobelpriset är världens mest uppmärksammade pris. Alla vet hur det går till när priset delas ut. Några lyckliga vinnare bockar och bugar mot kung Carl XIV Gustav och Nobels lagerkrönta byst och publiken i Konserthuset applåderar. Sedan är det bankett i Stadshuset i Blå hallen som är gjord av rött tegel.

Vägen fram till att bestämma vilka som ska få just årets Nobelpriser är dock längre och snårigare än den där trappan i vilken servitörer balanserar diverse fantasifulla matkreationer. När man arbetar med att ta fram pristagare är man bokstavligen i Nobels hemliga tjänst De tre viktigaste egenskaperna för en Nobel agent är diskretion, noggrannhet och ett öppet sinne. Och hängivenhet när det gäller massor, massor, massor av läsning. Som följs av långa diskussioner och hemliga telefonsamtal… och till slut är det dags för prisutdelning och bankett efter väl förrättat värv. Sedan börjar allt om igen.

License to read… I Nobels hemliga tjänst avslöjar så mycket den kan om arbetet bakom kulisserna med världens största pris.

Bengt Jangfeldt : Immanuel Nobel & Söner: svenska snillen i tsarernas Ryssland (2020)

Alfred Nobel var inte ett ensamt geni i sin familj. Det här är ett porträtt av hela släkten Nobel och allt som de åstadkom… och det är även ett porträtt av ett Sverige som var en veritabel stormakt när det kom till ingenjörsbedrifter, forskning och nytänkande.

Det är också intressant att se Sveriges och svenskarnas relation till Ryssland innan det blev Sovjetunionen och återigen Ryssland, men ett helt annat Ryssland… Det var andra tider när Nobelklanen regerade, och det var även andra tiden när den här bokens skrevs… Mycket har hänt sedan 2020.

M.G. Leonard & Sam Sedgman : Lönnmördaren på Norrlandsbanan (2023)

Nathaniel Bradshaws vän har tilldelats ett Nobelpris för sin forskning om ljudvågor och därefter försvinner hon spårlöst. Resereportern Nathaniel och hans unge brorson Harrison Beck försöker undersöka vad som har hänt. Är upptäckten farlig? Och vem kan vilja lägga vantarna på den…?

Samtidigt försöker Nathaniel och Harrison att njuta av sitt jullov i Sverige, de välbesökta julmarknaderna, den vackra tunnelbanan som är full av konst och den sensationella tågresan mot norrskenet. Vad de inte vet är att det finns lönnmördare med på tåget. Isande spänning… som får en svensk tågresa att verka lika exotisk som Agatha Christies Orientexpressen.

Ali Abdaal : Må-bra-produktivitet (2024)

Må-bra-produktivitet är superstort på YouTube och i podd, och nu även som bok. Ali berättar om sitt eget liv och tar även upp många exempel från framgångsrika olympier och Nobelpristagare. Som Richard Feynman.

Nobelpristagare satsar inte på att bli Nobelpristagare. Framgångsrika forskare satsar inte ens på att jobba hårdast inom sitt område. De har kul och är nyfikna och kommer på saker… I alla fall enligt den här boken. Läs, njut och ta efter.

Och belöna dig själv med en chokladmedalj med guldöverdrag – helt i lekfullhetens produktivitetstecken. Skojsam läsning med massor av experiment och utmaningar för läsaren själv att ta tag i. Du kan börja med ett ljus och några häftstift och en anslagstavla …

Gustav Källstrand : Tänk som en Nobelpristagare (2024)

Hur tänker de som formar vår tid och driver mänskligheten framåt? Vad är det som gör att vissa människor lyckas tänja på gränserna? Hur kan några få individer bana väg för revolutionerande idéer och innovationer?

Tänk som en Nobelpristagare är väldigt lik Må-bra-produktivitet. Man kan tillägga att det är mer fokus på Nobelpristagare med någon svenskkoppling (det är en svensk författare, och fördomarna mot andra länder och tron på den egna förträffligheten skär sig lite mot Nobels internationella budskap) som Svante Pääbo, och hans pappa Sune Bergström (Lunds universitet/Karolinska) var också en Nobelpristagare. Umeå håller sig framme när det gäller forskning. 2020 års Nobelpris i kemi delades mellan Umeå-forskande Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna. Heja Björklöven.

Läsaren får också en utläggning om Terminator och Star Wars på köpet. Filmvetare kommer att känna igen sig. Gustav brukar kommentera Nobelpriset i SVT och han driver även podden Idéer som förändrar världen.

Han Kang : Jag tar inte farväl (2024)

Han Kang är mottagare av Nobelpriset i litteratur 2024. Hon tilldelas priset “för hennes intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet”.

Alla har åsikter om Vegetarianen som vann Bookerpriset för många år sedan. Alla har åsikter om Han Kang – ofta baserade på boken om den köttvägrande kvinnan som själv blir ett med naturen till sist. Men Han Kang har utvecklats sedan dess, hon har tagit sig an nya teman och även gamla teman på ett nytt sätt…

Jag tar inte farväl är en oerhört stark berättelse om förlust och glömska och minnen och behovet av att se till att hemska saker inte sopas under mattan… eller begravs under ett vackert vit snötäcke.

Kärnfullt, koncist och lågmält berättat.

print

Våra samarbetspartners