Klicka på bilden, för att se hela bilden
Cara Hunter är en pigg, blond, sprudlande doktor från Oxford … och en av världens hetaste deckardrottningar. Hennes succéserie om Adam Fawley utspelar sig i Oxford, men det var inte alltid en självklarhet att det skulle bli en deckarkarriär.
Eller att böckerna skulle utspela sig i Oxford. Framgångssagan började med en solsemester med allt för många dåliga pocketböcker, en potatiskatalog och en insiktsfull agent …
Klagade på alla pocketdeckare
– Hur började du skriva deckare?
– Jag var på solsemester med min man och vi var på stranden och jag gick igenom högvis med pocketdeckare och klagade på dem alla … och till sist sa han (lite trött): “Men skriv en bättre själv då!”. Jag kom på utkastet till min första deckare där och twisten till Close to Home … som presenterar Adam Fawley som min deckare.
Fiktiv stat blev till hemstaden Oxford
– Man kan tycka att eftersom du bor i Oxford så skulle det ligga nära till hands att börja fantisera fram deckare när du är på hemmaplan …
– (Skratt!) Inte alls! Första utkastet till min första Adam Fawley bok utspelade sig inte i Oxford, jag hade hittat på ett namn på en stad, det var alltså en fiktiv stad, och min agent sa att boken var briljant, förutom staden. Hon menade att “Alla ser att det är Oxford under ett annan namn, bara ge upp och kalla staden för Oxford, tro mig, du kommer att tacka mig! Folk älskar Oxford och Kommissarie Morse över hela världen!”. Och det var just därför jag hade tänkt att jag INTE skulle skriva om Oxford, Oxford är ju redan upptaget av Kommissarie Morse … Men jag gjorde som min agent sa, jag bytte till Oxford … och hon hade ju rätt. Det blev bra!
Pseudonymen kom från en katalog med potatissorter
– Är det hemligt att avslöja att du har ett annat namn än Cara Hunter?
– Inte alls! Jag har författarkompisar som har fem-sex olika namn. Man tar en ny pseudonym när man ger sig på en ny serie eller en ny genre. Jag vet också hur de brukar välja namn … Man har en frökatalog hemma hos sig och så slår man i den och tar ett förnamn från en blomma och ett efternamn från en annan blomma. Jag tänkte göra samma sak. Ett krux bara. Vi hade ingen frökatalog hemma! Vi hade bara en katalog med potatissorter! Jag slog i den katalogen och potatissorten Cara kom upp. Sedan Hunter. Hmmm … Cara och Hunter. Det lät som en bra deckarförfattare!
Research grotta ner sig i true crime
– Potatisar kan alltså vara bra kriminspiration`?!
– Absolut! Annars är jag helt besatt av true crime. Min man har aldrig förstått mig. Han tycker bara att sådana serier och dokumentärer är hemska. När jag satt och kollade på dem förr i tiden var han bara förskräckt och undrade “Vad håller du på med ..?” Nu är han bara “AHA! Du håller på med research!”. Så jag har det perfekta jobbet nu för att verkligen få lov att grotta ner mig i min last: True crime! (Skratt.)
Stänger inga dörrar till Adam Frawle
– Kommer du alltid att skriva om Adam Fawley?
– Kanske. Kanske inte. Jag känner mig ganska klar nu. Jag är här och lanserar den senaste i serien, och jag känner mig ganska färdig med hans story arc just nu. Han är på en bättre plats, han börjar komma över sonens självmord, livet börjar se ljusare ut … och så vill jag skriva individuella romaner, deckare med början-mitt-och-slut som inte är en del av en serie, där man inte behöver lämna trådar i slutet av en roman som ska tas upp i nästa och så vidare. Efter Adam Fawley har jag satsat på en roman som det bara ska bli en av, är det tänkt … inspirerad av true crime och true crime dokumentärer och hur det är att göra dem. Men jag kanske kommer tillbaka till Adam Fawley igen i framtiden. Jag stänger inga dörrar.
Siffrorna hade plötsligt bara exploderat
– Finns det något speciellt roligt som hänt under din tid som författare?
– Jag brukar gå in och titta på mina försäljningssiffror på internet, min “guilty pleasure” och en dag hade siffrorna plötsligt bara exploderat. Adam Fawley sålde som smör. Det var roligt! Det visade sig att böckerna fått en bra recension på ett ställe på internet och sedan bara spred det sig.
– “Legacy media” kanske har förlorat lite av sin makt när det gäller att skapa bestsellers, nu är det mer på nätet … och en digital version av “word of mouth” med BookTok, youtuberecensioner, instaflöden och så vidare kan vara lika viktigt för att skapa ett fenomen och en bestseller.
– Ja, precis så är det.
Nominerat till Crime Book of the Year
– Fler roliga författarminnen?
– Att träffa Richard & Judy i samband med att de valde ut den första Adam Fawley deckaren Close to Home till sin bokklubb på tv, att bli nominerad till Crime Book of the Year på British Book Awards, att få se Adam Fawley uppföljaren No Way Out på Sunday Times lista över de bästa kriminalromanerna sedan 1945 … och att få ett tv-film-kontrakt med Castlefield.
Bibliotek något av det finaste som finns
– När kom du till Oxford?
– Jag studerade engelska i Oxford på 1980-talet – jag fastnade för böckernas underbara värld redan när jag var liten och läste The Lord of the Rings och Pride and Prejudice. Jag tycker fortfarande att bibliotek är något av det finaste som finns. En massa fönster in i andra världar, helt gratis … Och så kom jag tillbaka till Oxford för att doktorera 2003.
Världsomspännande humanitärt projekt
– Vad gjorde du innan återkomsten till Oxford?
– Jag tillbringade ungefär 15 år i affärsvärlden, först i City och sedan som PR-person för Guinness (som nu bytt namn till Diageo), sedan blev jag copywriter på frilansbasis … vilket är en väldigt bra erfarenhet att ha bakom sig för att bli författare på heltid. Man lär sig att skriva och man lär sig att ha respekt för alla deadlines.
– Under tiden då jag arbetade för Guinness skapade jag ett världomspännande humanitärt projekt som heter Water of Life. Det finns fortfarande kvar och under de senaste åren har det gett fem miljoner människor i Afrika rent vatten. Jag är väldigt stolt över det. Och jag är stolt över att ha tagit mig till Oxford eftersom ingen annan i min familj ens gått ut gymnasiet …
– Det sägs att du bor på samma gata som din deckare Adam Fawley … ?
– (Skratt.) Våra gator liknar i alla fall varandra! Vi kan säga att vi är grannar. Eller att vi bor i samma hus!
CSI kan rasera en intrig på ett ögonblick
– Gör du mycket research innan du skriver dina böcker?
– Ja, och jag har ett jättebra team nu som jag kan fråga saker. Jag skulle inte klara mig utan dem. Det är för mycket att nämna alla, men först och främst detective inspector Andy Thompson på Thames Valley, han ser till att alla procedurer blir rätt, och de kan vara väldigt komplicerade. Det knepigaste tycker jag är när ett vittne plötsligt blir en av de misstänkta … och det visade sig att det sker i ett mycket tidigare stadium än vad jag först hade trott. När det gäller rättsmedicin vill jag framhålla Joey Giddings, helt briljant. Jag brukar nu kontakta honom på ett tidigt stadium när jag skriver, för det är ingen mening att jag sitter i evigheter och bygger upp en intrig som raseras på ett ögonblick av CSI.
”Vi vill ha TRE sådana här böcker”
– Var det svårt att först bli publicerad?
– Jag hade väntat mig det. Men jag hittade en bra agent. Hon fattade grejen. Och flera olika förlag ville ha Close to Home – den första boken om Adam Fawley. Romanen gick till auktion och det blev budgivning … jag hade inte i mina vildaste drömmar kunnat tänka mig ett sådant scenario! Och så vann Penguin Publishers budkriget och det första de sa var: “Vi vill ha TRE sådana här böcker …” Så plötsligt hade jag en serie att skriva, utan att ens ha planerat det från början … Och nu har jag skrivit ett halvt dussin böcker i serien! Jag hade aldrig tänkt det när jag först satt och fantiserade om ett fall på en sandstrand under en solsemester 2016.
Första stora läsupplevelsen
– Har du några favoritböcker? Gamla klassiker eller böcker du fått av dina kompisar som också skriver böcker?
– Hm. Svår fråga. Det varierar vad man har för favoritböcker. Jag tar min första stora läsupplevelse, det var The Lord of the Rings som verkligen är som ett fönster in i en annan värld, och min andra stora läsupplevelse Pride and Prejudice som är så stilsäker och så rolig …. Sedan kan jag ta Still Life av A.S. Byatt, The Magus av John Fowles och Statues in a Garden av Isabel Colegate. Alla de här böckerna är riktigt bra … om du vill ha bra tips till soffan, hängmattan eller stranden.
Nästan allt inspirerar
– Inspirerar det dig att lyssna på musik när du skriver?
– Jag tycker att nästan allt är inspirerande … riktigt stilistiskt bra böcker, true crime dokumentärer, iakttagelser i vardagen … och jag kan ha musik på när jag skriver. Men jag behöver inte det, jag brukar inte det, det blir snarare så att jag blockerar ljudet för att vara inne i min egen värld. Men alla är olika. En del kan skriva med musik på.
– Vad gör dig glad?
– Mina tre C:n. Champagne, choklad och … cats!
Fotnot: Denna intervju gjordes i samband med den svenska releasen av senaste Adam Fawley-romanen Mörkare än döden (Hope to Die) förra året, 2023.
Den fristående true crime-inspirerade Murder in the Family släpptes i sin tur 2023 på engelska.