STRUL – borde ha renodlats: barnförbjuden action eller ren komedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jon Holmberg
Skådespelare: Filip Berg, Amy Deasismont, Eva Melander, Måns Nathanaelson
Land: Sverige
År: 2024
Genre: Action, Komedi, Brott
Längd: 98 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär, denna gång på en svensk produktion. Jag har tidigare skrivit om Björn Skifs-komedin Strul från 1988 när den släpptes på Blu-ray. Det är en film som älskas av många, men den är i ärlighetens namn inte speciellt bra.

Att göra en nyinspelning av Strul känns bara … märkligt. Varför? Vem efterfrågade en sådan? Jag har inga problem med att det görs nya Jönssonliganfilmer med skådespelare som inte var med i originalfilmerna, men att göra Strul en gång till, vad är det för mening med det?

Efter att ha sett den här nya filmen, som regisserats av Jon Holmberg, undrar jag varför den heter Strul. Här finns några likheter med originalet, men till större delen är handlingen helt annorlunda. Filmen hade kunnat heta Strul 2 – fast ännu hellre något helt annat.

Attackeras av maskerad skurk

Filip Berg innehar huvudrollen, som liksom i originalet heter Conny Rundqvist. Här är han dock inte kemilärare, han jobbar på Elgiganten (som säkert är med och sponsrar). Conny är frånskild och har delat vårdnad om en liten dotter, som önskar sig en häst.

När Conny en dag ska installera en TV hemma hos en tjej som heter Mimmi (Sissela Benn) händer något lika oväntat som osannolikt: Mimmi måste gå ut ett ärende, men låter av någon anledning Conny stanna kvar i huset. Han har hörlurar på sig och lyssnar på Björn Skifs – och märker inte att Mimmis make kommer hem. Maken attackeras av en maskerad skurk. Allt detta sker bakom ryggen på Conny – som alltså inte noterar någonting. Skurken hugger ner mannen med en skruvmejsel.

18 års fängelse för mord

Kort därpå ser Conny den ymnigt blödande mannen på golvet. Innan han dör säger mannen ”telefon”. Conny blir nedslagen bakifrån, när han vaknar upp håller han den blodiga skruvmejseln i handen – och just då kommer Mimmi hem.

Conny döms till 18 år i fängelse för mord. Ingen tror på hans historia. Han tilldelas en värdelös advokat (Måns Nathanaelson) och allt ser mörkt ut. Men, precis som i filmen från 1988 hittar Conny en hemlig tunnel i tvättkällaren, tunneln leder ut till friheten. Conny tvingas samarbeta med två interner som planerar att lämna landet med en massa pengar, de har fått för sig att Conny är pilot.

Förälskade i varandra?

Eva Melander spelar en hård och osympatisk polis som beter sig märkligt. Amy Deasismont gör en ung och lite grön polis, Diana, som känner att det är något som inte stämmer med det hela. Inte helt oväntat måste Diana hjälpa Conny och de måste hitta telefonen Mimmis man nämnde, han hade nämligen filmat något med den, något som inte får komma ut. Kanske kommer även Conny och Diana att bli förälskade i varandra?

i grund och botten trevligt och roligt

2024 år Strul är inte sämre än 1988 års version – men det beror nog mest på att Björn Skifs-filmen inte är jättebra. Jon Holmbergs film är bättre än väntat, jag skrattade till några gånger och det är hyfsat underhållande.

Men. Av någon anledning innehåller filmen en del överraskande grovt våld. Flera personer dödas. Blodet sprutar i ett par scener. En kille blir skjuten i pannan. Här finns några slagsmål som skulle kunna vara hämtade ur regelrätta actionfilmer. I grund och botten är detta en trevlig och rolig komedi för hela familjen – så att slänga in blod och våld känns inte helt genomtänkt. Jag är ju inte den som ogillar blodig action, men det måste passa ihop med resten av filmen.

Borde renodlat filmen

Om Filip Bergs rollfigur fått ett annat namn, och om scenerna med tunneln ut från fängelset och lite annat hade plockats bort, hade det här blivit en film som inte haft någonting alls med 1988 års original att göra. Jag tror att Holmbergs film hade vunnit på det. Kanske hade mitt omdöme då blivit mer positivt och betyget högre. Filmmakarna borde även renodlat filmen – skulle det bli fläskig, barnförbjuden action, eller ren komedi?

Amy Deasismont har hunnit bli 32

Jag ser att Amy Deasismont hunnit bli 32 år gammal, hon är bara sex år yngre än Filip Berg. I min enfald har jag inbillat mig att hon fortfarande är barnstjärna. Hon ser fortfarande ung ut och ibland ser det ut som om Conny är ute och flänger med sin dotter.

print

Våra samarbetspartners