LIGHTS : PEP (Fueled By Ramen) – ett lika upplyftande som kul popalbum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Mer eller mindre okänd i Europa är hon, men Lights Valerie Poxletiner-Bokan alias bara Lights är sådär känd i USA och har, får man väl säga, god stjärnstatus hemma i Kanada. På meritlistan finns bland annat ett platinasäljande album och två guldditon. Samtidigt kan noteras en radda prisnomineringar och en del vinster, typ en kvartett kanadensiska Grammys, det vill säga Juno Awards, och en Canadian Radio Music Award.

Pep är Lights femte album, och det är lätt att få intrycket att hon precis som vanligt har en ny vision för sitt skapande. Det räcker med att kolla på omslaget för att få detta bekräftat. Sällan ser man en så färgsprakande bild som försäljningsargument som på Peps omslag. Inte ens Katy Perrys senaste verk 143 kan konstatera i det avseendet. Där Perry strävar efter att vara sofistikerat läcker är Lights mer in your face gräll på ett upplyftande sätt.

Spröd drömsk status

Musiken då? Well, ska man uttrycka det enkelt ligger det väl närmast till hands att säga att hon är aktiv inom det som kallas electroppop slash -rock. Inledande Beside Myself är dock en smygande ballad med spröd drömsk status innan tempot höjs märkbart till någonstans bortom precis midtempo-nivån. Lite samma feeling har Voices Carry. Det är den sårbara vokalissan som gör sig hörd här. Vi talar två favoriter från albumet. Helt klart är det så..

Lite flippat, men också tämligen catchy

i sådant som Prodigal Daughter skippar sångerskan dock den softa tonen. Och looken – kolla in den coola och tillika lättklädda vokalissan i den tillhörande videon. Lite flippat? Ja, en del. Men det här år också en tämligen catchy sak. Inte minst det där syntljudet i refrängen är smittande.

Hade kunnat bli världshits

Det är släpiga In My Head också. Pratsjungande i versen, sedan en stark släpig refräng. Säg vad mer kan man väl önska sig? Tja, kanske något som Easy Money. Hade någon med större stjärnstatus, typ Dua Lipa eller Bebe Rexha sjungit denna lätt svävande popdänga hade de kunnat bli världshits. Sanna mina ord.

Fast det kanske i ännu högre grad gäller Okay Okay. Men då hade jag nog i första hand rekommenderat att Ava Max fått chansen att göra en tolkning istället för de andra två som nämndes. Om man nu ska vara petig. alltså.

Varierande ljudlandskap och personliga texter

Slutligen måste betonas att Lights är tämligen underskattad i min bok, och Pep fungerar som ytterligare en bekräftelse på detta. Inte nog med att det här är ett lika upplyftande som kul album. Dessutom är det uppenbart att vokalissan haft en vision, som resulterat i ett album med både varierande ljudlandskap och personliga texter med fokus både inåt och utåt.

Så ge Pep en chans eller två eller tre. För det här är ett album som gör mer än leverera direkt, det växer också efter några lyssningar. Så var det i alla fall för mig.

Se Pep som en introduktion

Slutligen råkade det uppenbara sig att för mig nyligen att Pep faktiskt såg dagens ljus redan för två år sedan. Men än sen då. Det här är en artist som likafullt förtjänar uppmärksamhet. Dessutom är Pep alltjämt Lights senaste verk, så se den här texten som introduktion till hennes gärning inför nästa släpp.

print

Våra samarbetspartners