BOKMÄSSAN 40 år – CRIMETIME pigg på att fylla 10

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bokmässan fyller 40 år. Crimetime fyller 10 år. En kvart så gammal, men lika pigg på att fira. Crimetime festivalen föddes på Gotland och flyttade så småningom till Bokmässan i Göteborg …. till stor glädje för alla Bokmässebesökare. Två mässor, två bokfestivaler … en enda entré. 

Övre våningen av Bokmässan domineras av Crimetime– festen under fredag-lördag-söndag. Här möter vi författare och förläggare och fans som är redo att fira. Som alltid är det en fröjd att botanisera i Mariaplans bokhandel (som traditionsenligt ligger mitt i Crimetime-festen) – här finns det bokförsäljare som tar sin genrelitteratur på blodigt allvar. Fem plus.

Tall Oaks – den nye brittiske krimmästaren är på plats

Hit till Crimetime kommer återvändare som varit med sedan starten plus nya nordiska stjärnskott och den bästsäljande brittiske författaren Chris Whitaker – Tall Oaks, All the Wicked Girls, We Begin at the End, The Forevers. Debuten Tall Oaks belönades med New Blood Dagger Award 2017. 

Från de nordiska grannländerna kommer favorit-i-repris norskan Anne Holt, det danska deckarfenomenet Katrine Engberg och den nya finländska bästsäljardrottningen Satu Rämö, vars iskalla isländska deckare tar världen med storm. Engberg och Rämö delar seminarium med svenska Viveca Sten under rubriken Nordiska Mästare. En rubrik som säger allt.

Vill du hänga med Viveca Sten till Åre eller besöka Greens & Hoffmann?

När det gäller fler svenska författare … Vi kommer att möta The Usual Suspects. Många svenska författare av deckare och thrillers levererar pålitligt en ny volym för sina fans att hugga in på nästan varje höst. Vad ser du mest fram emot? Att återigen få hänga tillsammans med Ewert Greens, Anders Roslunds tilltufsade kommissarie som äntligen verkar få lite tur? Eller att återigen få åka till Åre med Viveca Sten som ledsagare och få möta alla de gamla kända karaktärerna där, plus några nya? Jan Mårtensons fans har redan satt tänderna i den femtioandra boken om antikdeckaren Johan Kristian Homan – ett svårslaget rekord. Mårtenson är en av de få författare som tilldelats Crimetimes hederspris genom åren.

Kickoff med Robert Redford och Draken 

Crimetimes kickoff är redan innan invigningen av festivalen, halv tio på fredag morgon, med filmvisning av Draken Film, Göteborg Film Festivals egen filmtjänst. Det blir Robert Redford som gentleman och bankrånare. Halv tolv börjar författarna framträda på Crimetimes egna scener och Sofie Sarenbrant är först ut – årets vinnare av Bookbeats lyssnarpris.

Det är en extra bjussig Crimetime-festival på Bokmässan i år – flera av våra mest namnkunniga författare håller Masterclass i olika aspekter av skrivande. Vad sägs om att få heta stalltips “straight from the horses mouth”? Det är populärt både att läsa och att lyssna på deckare. Men det är tydligen ännu populärare att skriva och att drömma om en egen bästsäljarsuccé.

Lagerqvists historiska Det hemliga sällskapet … ligger helt rätt i tiden
 
När det gäller nya debuterande deckarförfattare på Crimetime … är det hög tid att slå ett slag för Camilla Lagerqvist och Det hemliga sällskapet som utspelar sig i forna tiders Uppsala, en miljö som Lagerqvist kan utan och innan. Lagerqvisthar flera serier med spännande historiska böcker bakom sig … och det är härligt att se henne omfamna Crimetime fullt ut med en regelrätt historisk deckare. Det är också intressant att få följa arbetet på en kvinnlig detektivbyrå som startar sin verksamhet 1920.

Kvinnliga detektiver genom tiderna

Camilla Lagerqvist medverkar i seminariet Kvinnliga detektiver och hennes härliga historiska kvinnliga Uppsala-trio är i gott sällskap. Christina Wahldén serie om systrar som löser brott på 1940-talets Gotland är både finstämd och populär. Anna Laestadius Larsson presenterar kvinnliga deckare på en juridik byrå i Stockholm anno 1897. Samtliga böcker handlar om teman som är på tapeten idag – kan Gotland försvara sig, bör Sverige ta hjälp av andra länder (kanske gå med i Nato?), varför blir kvinnor som utsätts för brott osynliggjorda och varför möts transpersoner av så många fördomar?

Foyle’s War och ringar på vattnet

Att förena historiska miljöer med spänning och detektivhistorier är en nygammal trend – inte bara i Sverige. Tänk bara hur framgångsrik tv-serien Foyle’s War var. Katarina Wennstam plus afternoon tea plus historiska miljöer i Bookmarks monter är lika med sant. Liksom Denise Rudberg utforskar sin egen familjehistoria för att hitta stoff till en serie deckare eller spänningsromaner som mestadels utspelar sig i Stockholmsområdet under andra världskriget.

Från duo till singel … till duo

Vissa slår igenom som duo, andra som singel … Anders Roslund har gått från duo till singel (medan hans kommissarie Ewert Greens har gått från singel till duo, men infiltratören Piet Hoffmann som sidekick). Singlarna Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt har funnit varandra och efter debuten Födelsedagen som hejdlöst drev med media, talkshows och tv-världen (mammas gata för verklighetens talk show Carina Bergfeldt) kom Långfredagen som var ännu bättre … och visst är det snart dags för nya volymer  om talk show värdinnan Frida von Engen att möta publiken.

Henrik Fexeus har lämnat Camilla Läckberg för Kalle Anka … ?!

Henrik Fexeus och Camilla Läckberg är en annan ny duo … men i år tycks Henrik Fexeus gett sig ut på egna singeläventyr. Han syns i Kalle Ankas monter där tankeläsarförmågor utforskas i Ankeborg … i ett nytt äventyr designat av Fexeus själv. Kalle Anka fyller förresten också jämt i år … 90 år. En aktningsvärd ålder för ett fjäderfä med anger-management-issues.

Afterwork med deckarbonanza och presenter till publiken

Värdar för Crimetimes populära afterwork är duon Anders de la Motte och Denise Rudberg. Gäster är Lina Bengtsdotter, Patrick Ekwall, Johannes Selåker, Mari Jungstedt, Pascal Engman och Katrine Engberg. Och Crimetime förväntar sig inga tioårspresenter – istället lottas fina paket ut, fyllda med deckare, till besökarna, efter ett klurigt deckarquiz. Några besökare mumlar att det är roligare än att leka mordmysterium på en middag, för DÄR hade man inte haft en susning av en chans att vinna med så många professionella deckarförfattare på plats.

Skål för Crimetime! Den leve! Hurra, hurra, hurra, hurra!

Crimetime på Bokmässan 2024 presenteras i samarbete med BookBeat och mediepartner Podplay.

print

Våra samarbetspartners