Klicka på bilden, för att se hela bilden
Inget kalas utan sista-minuten-överraskningar. Bokmässans är: Ingemar Stenmark, Marcus & Martinus, Lena Andersson och att I Just Want To Be Cool tar med sig både sin podd och Liamoo till mässgolvet.
Bokmässan fyller 40. Och är fortfarande cool. Om man ska vara petnoga hette den berömda mässan först Bok- och Biblioteksmässan och var ett branschevent för bibliotekarier. Men det förändrades snart, redan andra året var fler välkomna och mässan har växt och utvecklats och blivit mer inkluderande och mer välkomnande ju längre tiden har gått.
Tioårsjubilérande Crimetime
Det finns en nu en hel avdelning för sci-fi och fantasy, en avdelning för barn-och-ungdomsböcker med ett fint torg i mitten, det finns en övervåning ovan mässgolvet som på helgen förvandlas till en tioårsjubilérande Crimetimefestival (som först firades på Gotland) … och förutom the usual Swedish suspects finns även Chris Whitaker, vinnare av CWA New Blood Dagger Award på plats under den populära festivalen.
Tema Sápmi och Rymden
Flera priser delas ut under Bokmässan, i den stora temamontern huserar Sápmi med gäster från fyra olika länder och Tema Rymden har dragit gäster från ännu fler länder. Gränser: obefintliga. Fyra astronauter på plats och ännu fler sci-fi författare. Det är dags att sjunga rymdoperans lov … sci-fi har tagit ett blad ur deckarnas bok och flyttat in i finrummet. Ett finrum som lämnat dörren på glänt inte bara för fler genrer utan även för fler former av uttryck och för fler former av “content”. Bokmässan är som universum – ständigt expanderande.
Mer än traditionella romaner
Bokmässan begränsar sig inte till tryckta pappersromaner, eller ens till tryckkonst (den traditionella sjöjungfruläsande loggan till trots). Man kan säga att allt möjligt “content” är välkommet. Det finns i år två nya populära scener på mässgolvet för poddar och för ljudböcker. Världens mest kända och framgångsrika vetenskapspodd No Such Thing As a Fish firar tio år och livesänder från Bokmässan. Marcus och Martinus signerar sin nya självbiografi. Miriam Bryant har ett seminarium om hur hon skriver sina låttexter. Det finns ett seminarium om samisk jojk och hur AI kanske kan lära sig att jojka.
Missa inte spännande fackböcker och populära forskare
Det finns en forskningsavdelning, ett forskartorg och ett mycket populärt seminarium med Fråga Lund panelen. Det finns massor av populära fackböcker. Det finns fyra astronauter som pratar om rymden. Stephen Hawkings belgiske kollega Thomas Hertog pratar om tiden. Tiden går, så mycket härlig mässa, så många upplevelser, så lite tid.
Tintin och Bamse går på månen
Belgaren Tintin gick förresten på månen … redan 1950. Det firas med en ny dubbelutgåva av Månen tur och retur. Marcus Wandt, svensk astronaut, skapar ett rymdäventur för Bamse, live, inför publik. Det gäller att locka med cool forskning redan när läsarna och lyssnarna är mycket små …
Wannabe cool grupp innehar rekord
Det finns en humorgrupp som är känd från Youtube som innehar ett signeringskörekord (200 meter) som sattes förra året … och kan de slå sitt eget rekord i år? I Just Want To Be Cool har avsatt hela fyra timmar för att signera sina barnböcker som kommer ut på anrika Rabén & Sjögren (förlaget som ger ut Astrid Lindgrens böcker) och finstilt står det att det inte är garanterat att fyra timmar räcker, kanske inte alla får sina böcker signerade. Från trendig skärmar till traditionell bokpärmar. Från nya medier till gamla medier. Pappersboken har fortfarande status och lockar de allra wannabe coolaste.
BookToks älskar papper …
De gamla medierna vill kanske inte vara coola, men de är coola … och i en monter diskuteras passionerat papperstyper och papperskvalitet och i ett seminarium diskuteras BookTok (en TikTok trend) där influencers och läsentusiaster gärna visar upp sig med fysiska gammaldagsböcker. Det är snyggt, det är coolt, det är färgglatt och det är omväxling mot att läsa på telefonen. Dessutom luktar nytryckta böcker så himla gott.
Massor av musik, filmfest och spel
Filmfolk, poddare, youtubers, konstnärer, spelentusiaster, BookToks … och massor av musiker. Olle Jönsson från Lasse Stefanz är här, liksom Grynet Molvig, Mello-favoriterna Marcus och Martinus. Idolvinnaren från 2009, Erik Grönwall har skrivit självbiografin Power – som figurerar i Bokmässans sista seminarium. Lars Lerin är aktuell med en ny förtrollande trollbok i akvarell och samtalar med Kattis Ahlström om konsten och skrivandet och katterna.
Få Johan Falk signerad
Studio S är tillbaka och säljer fysisk film för elfte året i rad och actionregissören Anders Nilsson signerar de restaurerade nyutgåvorna av Johan Falk trilogin. Göteborgs Filmfestival frestar med det kommande utbudet och avtäcker sin affisch.
Richard Hobert har ett seminarium om hur han skriver sina filmmanus. Det finns en ny fotoutställning att vandra genom och begrunda. Josef Fares har ett seminarium om hur man skriver för dataspel – något som tydligen är ännu roligare att skapa än film, i alla fall enligt Fares själv. Man kan kombinera afternoon tea med deckarsamtal eller glass med ljudböcker. Alla sinnen engageras.
Havre vinner Sjöjungfru
Förra året prydde I Just Want To Be Cool Bokmässans egen Mässtidning – i år är det Joyce Carol Oates som är omslagsdam. Hon är den första som får Bokmässans nyinstiftade pris Sjöjungfrun – The Mermaid Prize. Från det allra första året har en läsande sjöjungfru varit Bokmässans symbol och logotyp. Vissa saker ska inte förändras. Och varje år dyker Bokmässan upp sista helgen i september och skapar tidig julafton för alla som älskar böcker och … “content”. Och så ska det vara. Bokmässan är själv värd ett pris. Grattis på 40-års dagen.
P.S. Visste du att …
Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första boken som trycktes i Sverige 1483. Vid bokens 500-årsjubileum 1983 valdes sjöjungfrun som symbol för festligheterna. Två år senare, 1985, letade Bokmässans grundare Bertil Falck och Conny Jacobsson efter en logotyp för den första mässan, hittade en påse från bokens 500-års jubileum, och Bokmässan hade därmed fått sin symbol och sin maskot. Hur sjöjungfrun hittat böcker som tål att bläddra i under vatten förtäljer inte sagan … inte ens sci-fi-trendiga elektroniska paddor klarar av vattenläsning speciellt bra.