THE FALL GUY – glimtar i ögat i överflöd, varm humor och spektakulära stunts i hyllning till…stuntmännen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Leitch
Skådespelare: Ryan Gosling, Emily Blnt, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Waddingham, Teresa Palmer
Land: USA, Australien, Kanada
År: 2024
Genre: Action, Komedi, Drama, Romantik
Längd: 126 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: Universal
Betyg: 4

Regissören David Leitch (Bullet Train, Atomic Blonde, John Wick) jobbade som stuntman och var Brad Pitts dubbelgångare i flera filmer. Leitch har bland annat påtalat att det saknas en kategori med Oscars för bästa stunts och John Wick-stjärnan Keanu Reeves har troget backat upp honom i lobbyingkampanjen för Oscarsrättvisa för stuntpersoner.

Brad Pitt spelade förresten stuntman i Once Upon a Time in… Hollywood och vänskapen som denna stuntman har med Den Stora Stjärnan (spelad av Leonardo Di Caprio) är typ raka motsatsen till den relation som filmstjärnan Tom Ryder har med sin stuntman Colt Seavers i The Fall Guy. Det är Colt som är filmens protagonist, han spelas av filmens största stjärna Ryan som är känd som Ken i Barbiefilmen och inledningsvis pratar han lika mycket som den andre Ryan som är känd från Deadpool filmerna.

I centrum står en kärlekshistoria. Ryan Gosling och Emily Blunt har fin personkemi. De har också fingertoppskänsla när det gäller komisk tajming. Och visst finns det en tanke med att förena stjärnorna från förra sommarens stora blockbusters: Barbies pojkvän Ken och Fru Oppenheimer. Ryan spelar återigen en trånande blondin som är kär i en smart och driven tjej som spelar över hans liga (men med den skillnaden att här kan han få tjejen, det är den typen av film) och Emily spelar återigen en flickvän eller fru med driv och klös och skinn på näsan.

Filmiskt självlysande kärlek

Inledningsvis är paret Ryan och Emily – eller Colt och Judy – nästan självlysande i sin kärlek till varandra, de skojar om vad saker heter på amerikansk respektive brittisk engelska och att de ska ha semester tillsammans i “bathing suits” och “swimming costumes”. Med kryddiga margaritas som sällskap. Han är stuntman, hon är filmfotograf, och de är övertygade om att deras kärlek är som den i filmens magiska värld. Eller ännu bättre.

Tills en olycka förändrar allt.

Från fotograf till regissör

Arton månader senare har Judy tagit steget från fotograf till att bli filmregissör och Colt gör comeback som stuntman i filmen Metalstorm som spelas in i Australien. Detta är alltså en film i filmen och det blir väldigt mycket meta och diskussioner om konstnärliga val, stuntmöjligheter, split screens och problem med tredje akten.

Välskräddade julpantomimskurkar

Producenten Gail (Hannah Waddingham) verkar inte ha rent mjöl i påsen och filmstjärnan Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) är egenkär och opålitlig. De båda britterna har – som traditionen bjuder – lagt beslag på välskräddade skurkroller som nästan känns som tagna från en julpantomin. De är så … larger than life. Waddinghams stil skulle kunna få Cruella de Ville att kännas måttfull.

Parodi på Cowboys & Aliens

Filmen i filmen är en hyllning till – eller en parodi på beroende på hur man ser det – Cowboys & Aliens som kom, sågs (av några få i alla fall) och floppade 2011. Metalstorms cowboy leder kriget mot utomjordingarna, men blir också kär i en alien vid namn Aliana. Det finns paralleller till historien om Colt och Judy och deras kärlek och de hinder de har att överkomma och hur de ska hitta fram till varandra.

Det finns glimtar i ögat i överflöd och varm humor och spektakulära stunts. Men Metalstorm verkar vara så kalkylerat fånig att det är omöjligt att tro på att Jody drömt om att göra denna film hela livet. Det verkar snarare vara recycling av det superkommersiella sci-fi skrapet på botten av den metaforiska tunnan med rester som hon harvar med. Inte en dröm.

Metaforiska metavurpor slår knut på sig själva

Sedan funderar man på hur mycket Ryan egentligen är med i filmen — det är massor av stunts och det är så klart riktiga stuntmän som gör de spektakulära stuntsen. Så en filmstjärna spelar en stuntman som i sin tur mestadels spelas av stuntmän … i en film i en film. De metaforiska metavurporna slår knut på sig själva som en kringla.

Var är Tom Ryder?

Tom Ryder försvinner. Colt övertalas att leta efter honom. Massor av komplicerade intriger följer. Någonstans tappar familjen tråden. Skådespelare och filmproducenter och annat löst folk i kultursektorn är knappast “masterminds of crime” och de brukar inte ha arméer av mordiska underhuggare, likt drogkartellerna i Bad Boys, som springer deras ärenden. Det går knappast att sätta dit någon för mord när personen i fråga har alibi på en annan kontinent … Men intrigerna resulterar i alla fall i fler spektakulära stunts.

Världsrekord  – på riktigt

The Fall Guy är en osminkad “no holds barred” hyllning till alla de stuntpersoner som med fara för liv och lem – och ofta med ett tummen upp – skapar minnesvärda scener. Det slås ett rekord i filmen i filmen och man utropar glatt “Världrekord!” när det rullas med en bil, 8 1/2 varv, på stranden. Närmare hundra stuntpersoner har varit involverade i filmen,  mycket är “live action”, men man drar sig inte för att använda sig av digitala finesser också.

Skolad i Miami Vice

Filmen är inspirerad av tv-serien Stuntmannen från 1981, där Lee Majors spelade stuntman. Mer 1980-tals nostalgi: Kiss-låten I Was Made for Lovin´ You är ett återkommande musikaliskt tema, Colt har en Miami Vice jacka och har skaffat sin första yrkeserfarenhet på en Miami Vice show. Och visst får vi se ett par klassiska Miami Vice stunts i filmen.

Kul att veta: Ryan Goslings egen personliga stuntman fick en liten roll i själva fiktionen i filmen – förutom att göra Ryans stunts. På riktigt.

print

Våra samarbetspartners