Klicka på bilden, för att se hela bilden
“Sommartider hej hej…” Eller: “Sommaren är kort, det mesta regnar bort, hösten kommer snart…” Har du en regnig sommar? Eller vill du förlänga sommarkänslan över hösten? Då kan du alltid passa på att mysa med sommarfilm inomhus. Det finns en lång rad svenska filmer där solen skiner till synes oupphörligt och det vackra landskapet är som taget från en turistreklam …
Här är några tips på svenska filmer med sommarkänsla:
SOS – En segelsällskapsresa (1988) – Regi: Lasse Åberg
Lasse Åbergs somrigaste sällskapsresefilm – även om han också spelat golf och åkt på hälsoresa i somriga miljöer. Och med ett modernt budskap: den svenska sommaren ska vara härlig, fri och “gratis” – den ska inte exploateras av gigantiska byggprojekt och fåniga äventyrsparker och man ska inte driva bort lokalbefolkningen för att dra in lyxturism.
Macken – Roy’s & Roger’s Bilservice (1990) – Regi: Claes Eriksson
Det är sommarlov och Anders Erikssons Roy och Jan Rippes Roger låter alla olagade bilar stå, medan Per Fritzell och husvagnsfamiljen drar iväg med mannen i beige i bagaget … och Peter Rangmar aldrig får sin Opel. I filmen framförs bland annat låtarna Gôtt å leva och Kärlek är större än bilar.Claes Eriksson påpekade under jubileumsfirandet av Galenskaparna och After Shave på Bokmässan 2023 att han ångrade lite att han gjort filmen för den är inte lika rolig som TV-serien. Det gick ett förfärat sus genom publiken. VEM vill vara utan låten Gôtt å leva som skrevs speciellt för filmen? Tänk att ha gått miste om en av den svenska sommarens största allsångshits …
Änglar, finns dom? (1961) – Regi: Lars-Magnus Lindgren
Jarl Kulle, Christina Schollin, sol och bad och segling och mys på bryggan … och rasande rolig rapp dialog. Baserad på romanen av John Einar Åberg från 1955. En av svensk films största biosuccéer. Och en svensk film som fortfarande håller.
Änglar, finns dom? fick ett slags uppföljare där Jarl Kulle och Christina Schollin återigen hade en het affär – fast som nya karaktärer: Käre John. Filmen Änglar, finns dom? inspirerade Christina Schollin till att starta en butik med änglatema. Hennes barnbarn Benjamin är på turné i sommar och hennes dotter Pernilla regerar på Skansens Allsång. Ingen sommar utan Wahlgrens värld…?
Änglagård (1992) – Colin Nutley
Ettan är som en svensk remake av den franska Jean de Florette (se den gärna för fransk sommarkänsla), och det blev även två uppföljare av Colin Nutley & Co. Den tredje sommaren utspelar sig en lång lång tid efter ettan och Colin Nutleys och Helena Bergströms dotter fick den nya huvudrollen. Ingen sommar utan Nutleys Värld …?
Så som i himmelen (2004) … Så och på jorden (2015) – Kay Pollak
Visst är det snö, snus och skoteråkande i Kay Pollaks dundersuccé som nu även blivit teatersuccé. Men det är med somrigt cyklande och bad i norrländska sjöar som filmerna börjar se ut som somrig svensk turistreklam. Eller Älgvandringen från Kunskapskanalen.
Visst finns här en stor dos av sommarnostalgi där alla känner alla i en liten by … och röda hus med vita knutar är normen. Änglagård … en gång till?
Barnens ö (1980) – Kay Pollak
En svensk Ensam hemma film baserad på en bok av P.C. Jersild som kom ut 1976. Reine ska egentligen åka på kollo, Barnens ö, men han stannar hemma istället och utforskar Stockholm själv. En klassisk coming of age-story som fått efterföljare när det gäller senare författare och filmskapare.
Sunes somrar (1993 – 2021)
Det finns Sunes sommar, Sune i Grekland _ All Inclusive, Sune: Uppdrag Midsommar … alla med olika Sunar i huvudrollen. Och det finns även en ny Sune i Familjen Andersson. Sune har rebootats nästan lika mycket som James Bond.
Mest omskriven är ofta Sunes pappa Rudolf – ständigt på jakt efter besparingar. I Sunes Sommar famlar Peter Haber runt i Jacques Tati hatt (och manuset har inspirerats av Semestersabotören), sedan är Morgan Alling snål och sparsam Herr Andersson i All Inclusive … som faktiskt visades på SVTs Ekonominyheterna, små klipp som ska visa hur man blir mer sparsam och räddar familjeekonomin på semestern … Rudolf har gått från tråkig snåljåp till hjälte och förebild.
Smultronstället (1957) – Ingmar Bergman
Ingen sommar utan smultronjakt! Ingmar Bergmans Smultronstället är en somrig roadtrip. Andra Ingmar Bergmanska sommar klassiker är Sommarnattens leende (faktiskt en komedi – med Jarl Kulle i huvudrollen) och Sommaren med Monica med Harriet Andersson … som inspirerade Woody Allen att vilja börja med film. Ingen jul utan Fanny och Alexander.
Vilken blir din Bergmanska sommarfavorit? Det går också att göra en somrig utflykt till vackra Hovs Hallar och se var de ikoniska scenerna i Det sjunde inseglet spelades in.
Känn ingen sorg (2013) – Regi: Måns Mårlind & Björn Stein
Här trallas det i Göteborg! Massor av Håkan Hellström musik och somriga Göteborgs vyer. Visit Göteborg måste ha skålat i champagne, eller alla
fall i närproducerat öl, när denna film kom ut.
Ted – För kärlekens skull (2018) – Regi: Hannes Holm
Sol, vind, och vatten … och långa folkparksturnéer som går Ted Gärdestad på nerverna. Sommarunderhållning har en baksida, och Ted får betala det ultimata priset för sin framgång och sina somriga trallvänliga melodier som fortfarande sjungs i Allsång på Skansen varje sommar. Kul att notera: Vänskapen mellan Ted Gärdestad och Björn Borg … som här spelas av en annan skådespelare än i filmen Borg, som spelades in ungefär under samma tidsperiod.
Borg (2017) – Regi: Janus Metz Pedersen
Filmen är också känd som Borg vs McEnroe eller Borg McEnroe.
Sommarkänsla, det är att stå och slå en boll mot en garagedörr … Eller att titta på tennis på gräs eller grus på TV. Visst blir det ingen riktigt mysig sommar utan Wimbledon, jordgubbar och vispgrädde?
De fornstora svenska tennisdagarna är ett bleknat minne blott … Men de återupplivas i denna biopic som koncentrerar sig på en enda stor match. Vi vet hur det går. Vi vet vem som vinner. Vi vet vem som röstats fram till Sveriges största idrottsman genom tiderna (till Zlatans förtret). Men …Det är spännande ändå.
Sommartider – Filmen om Gyllene Tider (2024) – Regi: Per Simonsson
Sommarens stora, svenska sommarfilm. Per Gessle är mycket nöjd med att han och hans berömda band från Harplinge/Halmstad har fått en biopic medan de fortfarande lever. Att döma av de som var där och de som minns så är det inte mycket som stämmer med verkligheten i den påhittade handlingen. Men det är ju musiken som är filmens USP. Inte någon handling.
Emil i Lönneberga (1971) – Regi: Olle Hellbom
Filmen är över femtio år gammal och får fortfarande tyskar att vilja köpa en röd liten stuga med vita knutar i Småland. Gärna med tillgång till vattenhål att bada i. Astrid Lindgren har sålt in somrig naturromantik som få andra svenskar – ofta i kombination med Olle Hellboms regi och Georg Riedels musik.
Vill du ha mer? Det finns en uppföljare med fler hyss och mer sommar och det finns massor av fler Lindgren-Hellbom filmer där den svenska sommaren filmas och hyllas.
Fira sommar med Pippi, Madicken, Rasmus, Båtsman och de andra … Ja, Astrid Lindgren har fått ett eget julprogram av SVT:
Sommarprogrammet hade blivit mycket mycket längre.
Alla vi barn i Bullerbyn (1986) – Regi: Lasse Hallström
Lasse Hallström är den förutom Olle Hellbom som gjort den bästa Astrid Lindgren filmatiseringen. Och Bullerbyn är den bokserie/filmserie som gjort mest för att sälja in den svenska sommardrömmen (förutom Emil) utomlands.
Och liksom Katthult finns Bullerbyn på riktigt – fullt av röda hus med vita knutar. Det går alltså att se var man spelat in filmerna i verkligheten (och var Astrid Lindgrens pappa växte upp i verkligheten) och avnjuta en somrig våffla.
Utskällda klassiker
Det finns också en hel rad utskällda svenska filmer som publiken i alla fall gillat … varav några redan uppnått kultstatus.
Passa på att se klassikern Pensionat Paradiset, Vi hade i alla fall tur med vädret, Göta kanal eller Göta kanal The Roadtrip – officiellt känd som Ett sista race … och döm själva om kritikerna hade rätt när de tog fram motorsågarna.
Ha en fin filmsommar! Även i höst.