Klicka på bilden, för att se hela bilden
Tema: Skolstart
Barn och ungdomar lever en stor del av sina liv online. Men hur påverkas kroppen, hjärnan och välmåendet av allt livet online har att erbjuda? Vi har samlat en lista för att förbereda skolstarten!
Värsta bästa svårsnacket av Maria Ahlin och Maria Dufva
”Värsta bästa svårsnacket” ger barn och unga svar på deras vanliga men ofta svårpratade frågor om porr, sex och samtycke. Idag kommer många i kontakt med porr långt innan de vet vad ett sexliv innebär. Porren kan kännas spännande men också skrämmande. Denna bok förklarar vad porr är, hur den görs och hur den skiljer sig från sex. Utan att moralisera eller skambelägga ger författarna råd om hur unga kan förhålla sig till porr och till sin egen sexualitet. I boken hörs verkliga berättelser från barn, men också röster från läkare, psykologer och jurister. Boken ingår i ett samarbete med World Childhood Foundation.
Hjärnstark junior av Anders Hansen och Mats Wänblad
I Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare.
Värsta bästa hälsan av Maria Dufva
För barnen är livet med de digitala skärmarna fullt av möjligheter. Men det kan också ge problem. Appar och spel som skapats för att framkalla belöningshormoner får oss att sitta stilla och slarva med mat och sömn. I ”Värsta bästa hälsan” vänder sig Maria Dufva till de unga och förklarar med hjälp av experter på motion, kost, sömn och psykisk hälsa hur ”skärmande” kan påverka måendet. Boken är full med fakta, råd och verkliga berättelser från barn som Maria mött i sitt arbete som kriminolog och föreläsare på skolor. . Boken ingår i ett samarbete med Generation Pep.
Hon kallades hemmasittare av Nadja Yllner
”Hon kallades hemmasittare” är en bok för alla som brottas med sitt barn i hallen på morgonen, alla som mutar, vädjar, tjatar och kämpar med att få barnet till skolan. Här ges igenkänning och råd men också en skarp samtidsanalys. Varför är det så många barn som inte längre klarar av att gå till skolan? Och vad kan vi som individer och samhället göra åt det? Men framför allt är det en drabbande personlig berättelse om hur det gick till när Lova blev – och slutade att vara – hemmasittare.
Värsta bästa nätet av Maria Dufva
Våra barn växer idag upp på nätet. Att en stor del av vardagen utspelar sig online är en självklarhet för de allra flesta barn. I princip alla 10-åringar har en egen smartphone. Möjligheterna att hitta vänner, intressen och kunskap på nätet är fantastiska. Men i en digital värld där det är lätt att vara helt anonym lurar också många faror i form av utnyttjande, mobbning och näthat. I boken vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.
© Bonnier Fakta