THE CALL OF THE WILD – SKRIET FRÅN VILDMARKEN – Harrison Ford och CGI-djur

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Chris Sanders
I rollerna: Harrison Ford, Omar Sy, Cara Gee, Dan Stevens, Karen Gillan
Originaltitel: The Call of the Wild
Land: USA
Genre: Äventyr/Drama/Familj
Längd: 1 tim 40 min
Inspelningsår: 2020
Format: DVD/Blu-Ray
Distributör: 20th Century Fox
Betyg: 3

The Call of the Wild – eller Skriet från Vildmarken – är en klassiker från 1903 som har filmats många gånger. Nu har berättelsen fått ny kostym, med fina skådespelarprestationer, massor av CGI-djur, storslagna naturbilder och en passande insats som eremiten John av en tomteskäggig Harrison Ford. Som även gör filmens berättarröst med sagolikt gruffande ton och raspig röst …

Älskad familjehund hundnappas

Man kan lätt föreställa sig John som ett alter ego för författaren Jack London … (Jack är i sig ett smeknamn för John). Gång på gång springer John på en ovanlig hund, som fångar hans intresse, och skriver ner sina iakttagelser och tankar om hunden … Som han sedan delger filmens publik.

Buck är en älskad familjehund som kidnappas (eller hundnappas) för att säljas som slädhund uppe i Alaska, där guldfebern rasar som värst. Först jobbar Buck som posthund och lär sig samarbeta med ett gäng andra hundar av olika hundraser och även med människor (spelade av Omar Sy och Cara Gee) som förväntar sig mer av honom, att han ska klara av att uträtta storverk … Buck lever upp till förväntningarna och mer därtill och han avancerar till att bli flockens ledarhund.

Andra etniciteter och språkområden

Det är så vanligt i westerns och skildringar av guldrushens dagar att man visar upp ett helvitt landskap (och då menas inte bara snön som faller över Alaska) – alla är vita män som gräver efter guld, med undantag av någon fager, fal saloondam, och alla pratar engelska.

Call of the Wild skiljer sig på ett positivt sätt från normen – man anstränger sig för att visa upp att det finns andra etniciteter och folk från andra språkområden som söker lyckan och som arbetar i Alaska. Fransmannen Omar Sy spelar en fransktalande kanadensare från Québec som kör hundspann. Cara Gee är en kanadensisk first nations skådespelare som får spela en first nations karaktär. Det finns en kvinnlig postmästare (långt från Lark Rise to Candleford!) som tar hand om posten … och så vidare.

Vild varg sår split

Postrutten och Bucks äventyr med Sy och Gee är den bästa delen av filmen. Sedan lugnar filmen ner sig och blir sorgligare och mer meditativ, Harrison Fords skäggige eremit och Buck drar ut till en stuga i skogen, postrutten är nedlagd, alla Bucks hundvänner är döda, eremitens son är död … och Buck lever inte upp igen förrän han hittar en söt, vit, vild varg som han blir förälskad i … Denna films variant på den frestande blonda saloondamen, som sår split mellan de båda lurviga männen (John och Buck).

Starkt förmänskligade CGI-djur

Klassikern Skriet från Vildmarken har förr även kallats Varghunden – och det finns även två filmatiseringar med titeln Varghunden – så det är något av en överraskning att den här filmen har valt att låta Buck se ut som Båtsman i Saltkråkan. En Sankt Bernhardshund alltså. Albeit datoranimerad.

Djuren i filmen är CGI-djur, och starkt förmänskligade, och det märks. Djuren är mer släkt med de sjungande djuren på savannen i Lejonkungen eller de talande vargarna i Djungelboken än verkliga hundar som agerar på film – som stjärnorna i Saltkråkan och otaliga Lassie filmer och den nyliga IMAX-succén Alpha (där en verklig varghund spelade titelrollen).

Men nu är det tydligen billigare att animera hundar, och en animerad hund kan arbeta längre arbetsdagar och inga animal rights-protester kan skada filmen … eftersom hunden bara finns i datorn.

Ska vara en äventyrsfilm inte en naturdokumentär

Det är lite synd på något sätt – det känns hela tiden att det inte är riktiga hundar. Björnen och vargarna känns ännu mer overkliga. Men det här ska ju vara en äventyrsfilm, inte en naturdokumentär, och om man väljer att se detta som en animerad film där enstaka skådespelare gör insatser och ser ut som sig själva, då är Call of the Wild både spännande och dramatisk – och dessutom mycket trogen bokförlagen. Förutom att Buck ska se ut som en varg (à la Alpha!) och inte som Båtsman!

Skriven 2020-07-06

print

Relaterade artiklar:

Våra samarbetspartners