VLADIMIRS JULKALENDER 24 december: Julrimmandets dag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Poesi är mat för själen

Vers ett
Kom och ta del av denna matsedel
Här finner du kött, grönt, frukt
och annat näringsmedel.
Vattnas det i munnen?
Är det svårt att välja?
Om nåt smakar riktigt gott
Är annat svårt att svälja.
Smaklig måltid på er ande-magra spetor!

Vers två
Gorgonzola, parmesan, cheddar, Edamer och exempelvis emmental,
är namn på?
Ja just det,
Ost
Som kan vara blöt, hård, fet, färsk eller lagrad
på något kloster i Sverige
Eller också i ostarnas Vatikan,
sydost om oss,
Frankrike.
Ost kan ätas som den är
Eller smält på pizza
Den äts hemma, den äts ute,
Den äts på Grönland
Och på Ibiza.
Pröva tårta vår överhet med en nygräddad pizza.

Vers tre
Glass smakar bäst före maten
Man slipper äta kött och potatis,
såsen såväl som tomaten.
Så säger våran kock
Som är stor och stark
och väldigt tjock
Ha alltid minst en glasstrut i fickan!

Vers fyra
Päronet är plommonets syster och äpplets bror,
Körsbärets moster och krusbärets mor
Jordgubbe, hallon, vinbär,
Papaya men även mammaya
är päronets släktingar,
de är fler än du tror.
Samla på päronfamiljen!

Vers fem
Det finns röding, lax, sik, abborre och gädda
Och det finns fiskpinnar.
De fångas av fiskare;
Alltifrån svenskar och sikher till och med finnar.
Rödingen har fenor, laxen har stjärt, siken har gälar
Men fiskpinnen är bäst, den har ingenting kvar
Varken fenor eller stjärt, sågar kaviar.
Låt fiskpinnen simma fritt i akvariet!

Vers sex
Gud är stor, Gud är tjock
Gud är både slarvpotta och mästerkock
Gud är en ananas
Gud är en paprika
Gud bor både här och i Afrika
Gud gillar att lata sig
Gud är som dig och mig
Pierca dig med allergitestad Gudsnål!

Vers sju
Kolla, jag fann en kola
Bland sega råttor och annat godis
Sa Hjördis
Och innan kolan tog slut
Hade Hjördis tänder trillat ut
Sov alltid med munnen full av kola!

Vers åtta
Först var vi i San Francisco
där, tro mig, åt vi upptinad fisk, från Abisko
Sen var vi i Kassel
och där åt vi svensk kassler
Vi har varit i Barcelona
där åt vi gott och sov som i koma
Vi varit i Wien, så heter staden
där åt vi GB-glass hela dagen
Vi varit även i Hamburgstaden
fast där blev igen mätt
inte ens i magen
Vi har varit i Budapest
där åt vi får, men även häst
Och senast var vi i Dubai
där åt vi vit haj och pajig paj.
Res alltid med en tandborste gömd i din ändtarm!

Och här följer strof nio,
Än en rätt på vers,
tillika en fars på färs.
De segaste köttbitarna
med senor, fett, svans, ögon, tunga och klövar
maler man ner och blandar med smakämnen
och en massa billigt mjöl
Rullar till små bollar
och steker eller stuvar.
Härligt feta köttbullar
med klibbig lingonsylt
Och pulverlagat mos
är så gott så gott
att håret sig krullar.
Spela fickbiljard med köttbullar!

Vers tio
Potatis är billigt, dock inte gratis,
Mos och pommes frites och plättar
för ett sabla bra pris.
Potatis är det bästa jag vet, sa Kung Edward
Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag,
ju, faktiskt varje dag.
Fyll din sovkudde med potatismos!

Vers elva
Kräftor, glass, tårta, plättar
Kort sagt allt,
blir bättre med ketchup
och en nypa salt.
Smakar maten Pyton
Så ge inte upp
Utan häll på,
så rätt du gissar:
Ketchup.
Ketchup är nämligen en vara
som allt färre vill undvara.
Valla dina skidor med ketchup och banan, så glider de bättre i banan!

Det sistnämnda är inte vetenskapligt beprövat
Men jag ville få dikten att rimma
Som om den var en julskinka. Rimmad julskinka.
Rena julglädjen!, inte sant?

Du tycker kanske
att dikten ”Poesi är mat för själen”
är en typiskt autotelisk dikt,
en ”l’art pour l’art”.
Inget antagande vore mer felaktigt.
Ta exempelvis den tionde versen,
den om potatisen,
Är inte den ett kolhydratunder
av revolutionärt budskap?

”Var ligger det revolutionära?”, frågar du kanske?
Läs noga och analysera.
Där ser du. Självklart är det så,
att här ställs kung Edwards rojalism
mot ett pomfritt-samhälle.

Efter denna lektion,
måste du känna poesins makt.
Gör du inte det? Då kanske du inte är rättvis!
Intar du verkligen mina verser på rätt vis?
Lägg de i en 20-liters damejeanne.
Tillsätt vatten och socker,
tillslut behållaren och lät det hela jäsa en tid.
Häll vätskan i en förbränningsapparat, destillera och avsmaka så där till hälften.
Då märker du nya tankar breda sig i ditt huvud.
Det beror på mina ord.
Det kallas språkets makt!

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners