Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Regi och manus: Richard Söderberg
Musik: Franz Lehár
Medverkande: Sven Melander, Marianne Mörck, Richard Söderberg, stor ensemble och stor orkester
Premiär: 28 juni
Spelas: till och med 7 juli
Tid: 19:00 och 14:00
Plats: Ystads teater
Arrangör: Kammaropera Syd
Premiär i världsklass i lilla Ystad. Det ni!
Medan andra teatrar går på sparlåga över sommaren (och överlåter nöjessfären till friluftsteatrar och buskis) så lever den anrika teatern i Ystad upp. Här glöder kreativiteten! Kammaropera Syd och Richard Söderberg är inte de som vilar på gamla lagrar — eller fladdermusvingar — från förra årets succé med operetten Batman. Förlåt, Läderlappen.
Operetter är operans motsvarighet till “buskis”. Genren operett ses inte riktigt som lika “fin” som opera, men samtidigt är det en genre som är mer tillgänglig och publikfriande och ligger nära musikalen i sitt uttryck. Här serveras som regel lyckliga slut där ett antal par får varandra på slutet och kärleken övervinner allt.
Många gör en “Sister Act” för pengarnas skull
Årets uppsättning heter En nunna för mycket, och nej, Whoopi Goldberg (Sister Act) dyker inte upp på scenen, även om ingenting skulle göra en förvånad allteftersom handlingen blir mer och mer skruvad …
Första akten är något förvirrande. Det finns så många karaktärer, alla med sin egen agenda och sina egna sångnummer, som framförs antingen som duetter eller som körpartier, att man inte har någon aning om vem som är vem, vem som har ihop det med vem, eller vad de vill, egentligen.
I andra akten klarnar det. Det spelar helt enkelt ingen roll!
Det här är en operett fylld av trams, där de små delarna är viktigare än helheten, och det bästa är små roliga scener som inte alls har något att göra med den övergripande handlingen.
Regnbågsfärgade guldkorn och 007
Några guldkorn ur föreställningen:
– Sven Melander och Marianne Mörck kör ett riff där ALLA James Bond titlar används!
Ja, anakronismerna står som spön i backen, ingen bryr sig om att det egentligen är år 1929 på den skånska landsbygden …
– Sven Melander och Marianne Mörck dyker upp utklädda till nunnor i helt vansinniga utstyrslar.
– Richard Söderberg kastar sina svarta kläder och uppenbarar sig i full, glittrig Pride-mundering och uppför ett sanslöst och skamlöst publikfriande nummer med vita solfjädrar och regnbågsfärgade flaggor.
– En dragqueen skrider upp och tolkar Zarah Leander, med stor pondus och glimten i ögat.
Det är sådana ögonblick som publiken lever för.
Triss i kärlekspar räddar arvet
Om man snabbt ska sammanfatta ramhandlingen, så gäller den ett arv som ska gå till en nunna, och därför klär många i ensemblen ut sig till nunnor för att lägga rabarber på arvet — det blir mycket mer än EN nunna för mycket under handlingens gång!
Sedan krävs också att hela tre lyckliga kärlekspar serveras för att den lilla byn ska få ta del av arvet … som visar sig uppgå till den svindlande summan av 19:50 och en rikskupong! 19:50 var inte mycket pengar ens på 1920-talet.
Men det viktiga är ju inte pengarna, utan att kärleken har segrat, detta är ju ändå en operett! En operett som mycket tydligt går i kärlekens och acceptansens tecken!
Mycket att vara stolt över
Richard Söderberg har mycket att vara stolt över. Och inte bara sitt Pride-nummer som utan konkurrens är föreställningens bästa nummer.
Söderberg har också skrivit och regisserat årets föreställning och lockat alla möjliga storheter till Ystad under denna heta sommar.
Föreställningen är full av flams och trams — men aldrig att förglömma: man tramsar aldrig med sången. Den är genomgående i toppklass. Tillsammans verkar denna ensemble ha belönats med alla priser och stipendier och utmärkelser som finns att få.
Evig musik av operettkungen Franz Lehár
Texten må vara nyskriven. Men musiken är evig, signerad av operettkungen Franz Lehár (bland annat känd för operetten Glada änkan). Här varvas mer eller mindre kända örhängen från Lehárs digra produktion och Söderberg har grävt fram en del nyupptäckta små pärlor som inte har hörts sedan Lehárs egen tid som dirigent.
Ska vi slå vad om att Söderberg återkommer till Ystad och serverar en ny operettsuccé nästa sommar?
Jag sätter 19:50 och en gammal rikskupong!
Skriven 2019-06-29