SYNTHSLÄGGAN, Plan B, Malmö den 5 april 2025 – den svenska synthen hyllades med prisutdelningar och livemusik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För runt 25 år sedan var det SEMA/SAMA som var den stora galan för synt och närbesläktad alternativ musik, men ända sedan den sista upplagan 2008 har det saknats ett alternativ. Inte för att det är brist på diverse festivaler runt om i landet, men en riktig gala med pris har saknats. 2021 tog webradiokanalen Radio Virus tillsammans med podden Blå Måndag tag i det hela och startade Synthsläggan för att dela ut priser till Sveriges bästa syntmusik. 

2021 gick det hela av stapeln online, men redan året efter bestämde man sig för att det krävdes en festival, och i mars 2022 gick den första upplagan av Synthsläggan på Musikens Hus i Göteborg. De två följande åren var Stockholm spelplats, innan det i helgen var dags för Malmö och Plan B. Detta för att även kunna hylla lokala föreningen/arrangören/klubben Neostalgia som firar 25 år i år.

Återkom som introduktion i varje kategori

Fyra band var utannonserade att spela under kvällen, men rykten och hintar online pekade på en överraskning, och mycket riktigt, som start på kvällen tog 2022 års pristagare för bästa nykomling, Vex plats på lilla scenen. Klädda i gult och fulla av energi med halva tiden spenderad ute i publiken inledde de kvällen med den passande låten Tonight’s Entertainment. De återkom sedan som introduktion till varje priskategori, ett lyckat drag som såg till att publiken lockades till scenen när det var dags för prisutdelning.

Fyrtio minuters synthpop med en jullåt

Efter ett välkomnande från arrangörerna var det sen dags för Etage Neun att ta plats på stora scenen. Sendan de bildades i Ystad i slutet av 80-talet har de hunnit med sex skivor, och på senare år har det även blivit en hel del konserter, framför allt i Skåne. Det märks också att de är populära här i syd, trots att de är första band på stora scenen var det redan mycket folk på plats.

Musikaliskt bjöds vi på fyrtio minuter synthpop där fokus låg på de senare skivorna. En väldigt trevlig inledning på kvällen, och ingen ifrågasatte när de körde igång sin jullåt Electric X-mas. Till slut fick de till och med köra en oplanerad encore när några längst fram i publiken krävde Weatherman innan de tilläts lämna scenen.

Nytt och fräscht med hård och mörk electro

Efter ytterligare ett framträdande från Vex och prisutdelning till årets debut, Beat Novet med skivan The Rings of Nepute var det dags för kvällens andra artist, Gamma Vortex. En ny bekantskap för mig, men bakom namnet döljer sig ingen nykomling. Däremot är det ett soloprojekt av Martin Rudefelt från Cryo.

Till skillnad från tidigare bands syntpop bjuds vi nu på hård och mörk EBM och electro och jag får nog säga att det kändes ganska nytt och fräscht. Det här är en stil där det inte har hänt så mycket de senaste åren. Ett intensivt set med fyllt med rök och rött ljus samt en huvudlös mannekäng som stativ för den ena mikrofonen såg till att höja pulsen och adrenalinnivåerna för samtliga.

Spilld öl i ett mixerbord och popig synth

Prisutdelning nummer två för årets release föranleddes även det av ett framträdande av Vex, innan det delades ut till Priest för deras album Dark Pulse. På grund av ett tekniskt missöde (en spilld öl i ett mixerbord) blev det dessvärre en paus på tjugo extra minuters paus innan kvällens internationella inslag, norska Piston Damp intog scenen. 2021 släpptes debuten Making the World Great Again men redan 2000 lades grunden till bandet när medlemmarna Jonas Groth, känd från Apoptygma Berzerk, och Truls Sønsterud beslutade sig för att starta ett eget band.

Sedan hände ingenting på två decennier, men alltsedan dess har det tagit fart med album både 2021 och 2024. Man hör tydliga influenser från Groths andra band, men de kan utan problem stå på egna ben med sin popiga synth med tydliga drag åt futurepop. Höjdpunkt för mig var titelspåret från debuten med en refräng som fastnar med en gång, och jag kom mycket riktigt också på mig själv att nynna på den flera dagar efter festivalen.

Live med S.P.O.C.K. i Malmö för första gången på sju år

Efter två avslutande låtar med Vex och prisutdelning till årets hederspris (Synthskålen) så var det så dags för kvällens höjdpunkt, hemkomsten för S.P.O.C.K. Trots att de inte släppt en skiva på över tjugo år så är de populärare än någonsin, och spelar flitigt på festivalerna nere i Tyskland.

Fast på hemmaplan i Malmö har de inte spelat på sju år, så att påstå att de är efterlängtade vore onekligen en underdrift (även om man har kunnat se dem två gånger i Helsingborg de senaste åren). Klädda i sedvanliga, Star Trek-inspirerade dräkter tar de plats på scenen till tonerna av sin senaste låt, den 13 år gamla Borg.

Svårt plocka ut topparna

Redan här bjuds vi på keytar-solo till stort jubel. Därefter avverkades en kavalkad av hitlåtar, och man får verkligen säga att kärleken mellan band och publik är ömsesidig. Det vankades allsång i nästan varenda låt, och att plocka ut topparna är svårt, men jag får nog säga E.T. Phone Home och såklart den obligatoriska avslutningen med Never Trust a Klingon.

Börjar kunna vad som ska hända

Även sångaren Alexander Hofmans dans under E-lectric imponerade. Det här var nionde gången jag såg S.P.O.C.K. live, men jag får verkligen säga att det aldrig blir tråkigt. Även om man börjar kunna vad som skall hända vid det här laget. Det spelar ingen roll att man hört Hofmans dikt till Astrogirl hur många gånger som helst, man blir fortfarande lika glad för rimmet Du är så fin / jag önskar du vore min.

Efter att ha avslutat kvällen med den klassiska hälsingen Live Long and Prosper vandrar man hem med en känsla av att synth-Sverige mår ganska bra ändå, och man hoppas att Synthsläggan kan fortsätta i många år till.

print

Våra samarbetspartners