
Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Regi: David Ayer
Skådespelare: Jason Statham, Jason Flemyng, Merab Nindze, Maximilian Osisnski, Cokey Falkow
Premiär: 2025-03-28
En arbetade man, minsann. En sådan som arbetar fysiskt med kroppen. På ett byggföretag som drivs av ett trevliga par vid namn Garcia . Hans namn är Levon Cade och hans karaktär är förstås misstänkt lik Jason Statham för att så faktiskt är fallet.
Hur som helst har Cade ett förflutet som någon form av elitsoldat, men det livet är sedan en tid nedlagt och undanskuffat i minnenas skräphög. Men så kidnappas paret Garcias ögonsten, nittonåriga dottern Jenny av slemma människohandlare i samband med en barrunda med tjejpolarna, och då låter sig Cade till slut övertalas att börja snoka i saken av pappa Garcia.
Gammal hederlig waterboarding
Där har ni upplägget, och sedan är det dags för manuset att rada upp idel avskum för Cade att konfrontera. Först ut är en vidrig knarkdealande bartender som får smaka på lite gammal hederlig waterboarding för att få käften att glappa, men det är förstås bara början på en våldsodyssé värd namnet i samhällets vidrigaste undervegetationer.
Näste man till rakning är en hustrumisshandlande gangsterboss, modell lägre som skickas ner i sin egen pool fastbunden vid en stol, och sedan bara fortsätter det med ett skurkaktigt MC-gäng, ryska maffian och diverse knäppisar som står ut från den mer standardiserade mängden av farliga män med kriminell ”karriär”
Är hyvens mot bra trevliga människor
Så A Working Man är ingen film som skojar bort sin agenda. Faktum är att det inte hinner går mer än sex, sju minuter förrän Cade ger de första skurkarna på nöten, och det har inte ett dugg med ovannämnda kidnappning att göra. Vår räddare i nöden ställde bara upp för en timid arbetskamrat som misshandlades av drägg av okänd anledning.
För det ska ni veta, Cade är hyvens mot bra, trevliga människor, typ familjen Garcia, sin välartade lilla dotter och sin gamle krigarvän Gunny med fre, men eftersom han överlag inte möter många sådana i sin jakt på svar vankas det mycken action och brutal fighting på vägen mot dess explosiva upplösning där blodsprutande och knivhugg i halsen ackompanjerar ett eldfängt klimax där både ett kriminellt MC-gäng och en armé av ryska gangsters sluter upp för att ta Cade av daga en gång för alla.
Visst levereras godset, men…
Med andra ord lär Jason Stathams legion av fans villigt nicka godkännande på huvudet åt A Working Man, vilket är förståeligt. För visst levereras godset. I mängder. Men med detta sagt får jag nog säga att denna skapelse drar det kortare strået vid en jämförelse med…well, sådant som The Beekeeper – även denna regisserad av David Ayer – och Guy Ritchie-signerade Wrath of Man, för att nu nämna några av mannens senare alster.
Helt enkelt för att A Working Man inte ter sig fullt så gedigen som dessa två titlar, I alla fall inte ur manussynpunkt. Missförstå mig inte nu, jag säger jag inte att storyn måste vara komplex i en actionfilm som denna. Däremot kan tyckas att fokus inte helt varit på manuset den här gången. Historien ger ett tunt intryck. Ett intryck som mest uppfattas som om Ayer tagit den enklaste vägen mot framgång. Vad nu det är.
De mesta juvelerna i Stathams CV
Men oavsett vilket, med detta sagt blir summan av kardemumman likväl att det kan konstateras att Jason Statham fortsätter leva upp till sitt rykte som actionstjärna av 80-talskaliber där softat PG-13-tjafs är en okänd företeelse.
Fast samtidigt fortsätter filmduon Crank och Crank: High Voltage vara de mesta juvelerna i Stathams CV. Varken förr eller senare har han varit med i något så utflippat, edgy och visuellt innovativt som dessa båda alster. Regissörsparet Mark Neveldine och Brian Taylor visar sig från sin absolut bästa sida här och vinner.