
Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör: Moa Graaf
Serie: Fira med oss (del 3)
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2025-03-14
Julböcker, julfilmer och julsånger finns det gott om. Påskens dito är mer sällsynta … Det är också mer sällsynt att folk pratar om påskstress än om julstress. Påsken infaller ofta tillsammans med spirande vårkänslor … och folk slappnar av. Så nu är det påsk igen, passa på att varva ner – eller varva upp – med denna rimmade bok, vars illustrationer är fulla av vårtecken.
De glada små påskfirarna går på äggjakt, de påskpysslar, de klär ut sig och de träffar både påskharen och en söt harpalt som delar ut godisägg. I bakgrunden syns hur häxorna navigerar mot Blåkulla … och vårstädningen leder till stora, varma brasor.
Påskägg är numera en vedertagen term för roliga detaljer och extrasaker som man kan leta efter i till exempel filmer. I den här boken kan man bokstavligen leta påskägg, eller så kan man leta metaforiska påskägg, saker som har påskanknytning, i bilderna.
Fyller på med memma och påsktårta
Efter alla påskaktiviteter kan det vara dags att fylla på energi – och då har morfar och hans pojkvän fixat ett multikulturellt påskbord. Med pajer, piroger, primörer, sparris, våfflor, sill i dill, lök på laxen, omelett, grädde, memma och maränger, påsktårta till efterrätt och kycklingar och marsipanfigurer som är doppade i mörk choklad.
Och som dryck champis, cider, bubbelbål och påskmust. Det kanske blir lite väl mycket sött … och memma och påsktårta är båda två klassiska desserter. Blir det inte … äh… lite tårta på tårta? Att ha allt på en och samma gång?
Memma har förresten blivit en folkkär efterrätt efter att den finländska gruppen KAJ vann Melodifestivalen 2025 och annonserade att memma var deras favorit. Bättre än påskmust, bättre än kanelbullar … (?!) Memma är ungefär som flytande vörtbröd som försöker klä ut sig till kladdkaka. Det överträffar definitivt inte kanelbullar!
Lök på laxen? Hellre grädde på moset!
Vän av ordning frågar kanske varför det är lök på laxen. Lök på laxen är något negativt, medan grädde på moset är något positivt. I ett av förra veckans Sportnytt påpekade man att det inte var nog med att ett visst hockeylag förlorade, som lök på laxen blev dessutom en av deras nyckelspelare skadad.
Så lök på laxen skippar vi helst. Medan vispgrädde på äppelmoset … Det behövs inte. Men man fattar att det anses lyxigare som efterrätt en bara äppelmos med mjölk.
Ny tradition: ont i magen och illamående
Som grädde på moset här … proppar barnen i sig stora mängder av godis som de hittar under äggjakten. Kanske är det dags för “den som spar, den har …” och att inte äta allt godis på en och samma gång.
En gammal påsktradition: att fasta innan påsk och att varva ner och göra ingenting på långfredagen. Peace out.
En ny påsktradition: att frossa under hela fastan och att öka på med ännu mer under påsken och att få ont i magen av sötsaker och att kräkas av allt godis. (“Ont i magen” scenen finns med på påskminnesuppslaget i boken …) Nya traditioner är inte alltid av godo.
Rita egna påskkort
Kycklingarna på insidan av boken kan med fördel användas som inspiration när det är dags att rita egna påskkort. Lite färgglada former, en pratbubbla, en fluffig gul kontur som säger glad påsk … och så är du klar. Svårare än så behöver det inte bli.
Spana efter den svarta katten
Tips till läsaren: Spana efter den svarta katten och se vad hen har för sig på olika uppslag. Och hur många gånger dyker rävarna och påskharen upp? Att följa djuren kan ge en alternativ historia som du själv kan rimma kring …
På spaning efter den misse som flytt …
I fönstret tittar missen ut,
Snygg är katten i prickig klut …
Tittar fram bakom en knut
Klättrar, jagar sparv och trut
Åker kvast, snabb som ett spjut
Vad har påskbuffén på lut?
Misse spinner mätt, utan prut
Vi skjuter glatt en påsksalut!
Snipp snapp snut … nu är sagan slut.
Alles gut!