Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Originaltitel: The Producers
Regi: Mel Brooks
Skådespelare: Gene Wilder, Zero Mostel, Dick Shawn, Kenneth Mars, Estelle Winwood
Land: USA
År: 1967
Genre: Fars, Komedi, Musik
Längd: 88 minuter
Format: Blu-ray
Distrubitör: Studio S Entertainment
Betyg: 3
Mel Brooks och hans filmer brukade länge beskrivas som något av det roligaste som fanns – men idag känns han nästan lite bortglömd. Han hade sin storhetstid på 1970- och en bit in på 80-talet, då han ju bland annat fick en hit med låten Hitler Rap, vilken marknadsförde filmen Det våras för Hamlet, 1983, det vill säga nyinspelningen av To Be or Not to Be (låten var vad jag minns inte med i filmen).
Den enda Mel Brooks-film jag sett på bio är nog Det våras för världshistorien, del 1 (1981), som jag då tyckte var hysteriskt rolig, men jag har inte sett om den på 35-40 år.
En värdelös Dracula
Redan när Det våra för rymden (Spaceballs kom 1987 tyckte jag att Mel Brooks tappat stinget – och därefter blev det allt sämre, med trötta komedier och parodifilmer. Hans sista film som regissör kom 1995, Dracula – Död men lycklig med Leslie Nielsen, vilken jag minns som värdelös och lite genant. Jag såg det första avsnittet av TV-serien History of the World Part II, 2023, vilken Brooks var en av manusförfattarna till, och det räckte mer än väl.
Blev jättesuccé efter nypremiär
De enda Mel Brooks-filmer jag ser om lite då och då, är Det våras för sheriffen och Det våras för Frankenstein. Det våras för galningarna.och Det våras för stumfilmen har jag inte tittat på på väldigt länge och jag minns inte vad jag tycker om dem.
Efter att ha jobbat en längre tid med att skriva för TV, långfilmsdebuterade Mel Brooks 1968 med Det våras för Hitler – en film som först gick upp i Sverige med titeln Producenterna, eftersom originaltiteln är The Producers, och floppade. Filmen fick nypremiär under sin nya titel och blev en jättesuccé – och alla kommande Brooksfilmer fram till Robin Hood: Karlar i trikåer, 1993, försågs med svenska titlar som började med ”Det våras för”. OBS att Det våras för kaninerna från 1978, en film med Billy Crystal, inte är en Brooksfilm!
Allt för att garantera ett fiasko
Det våras för Hitler handlar om den skrupelfrie Broadwayproducenten Max Bialystock (Zero Mostel), som lurar av gamla damer pengar, tanterna investerar i Bialystocks föreställningar. Den timide revisorn Leo Bloom (Gene Wilder) upptäcker hur det ligger till. De kommer på att de kan tjäna miljontals dollar om de låter tanterna investera i en flopp, en föreställning som läggs ner efter en enda föreställning.
Bialystock och Bloom går igenom travar med manus för att hitta det absolut sämsta, och fastnar för ett som heter Det våras för Hitler, vilket påstår sig vara en glad historia om Adolf och Eva. Därefter anlitar de två producenterna den sämsta regissören de kan hitta och usla skådespelare för att garantera ett fiasko.
”Måste de skrika hela tiden?
Första gången jag såg den här filmen var tillsammans med mina föräldrar när den visades på TV, antagligen någon gång på 80-talet. Jag minns att mina föräldrar suckade och sa ”Måste de skrika hela tiden?”.
… Och så är det. Den hysteriske Gene Wilder skriker genom nästan hela filmen, och det är rätt påfrestande. Även de övriga medverkande har en tendens att vara högljudda.
Pjäsen i filmen, Det våras för Hitler, alltså, är mycket roligare än resten av filmen. Föreställningen är fruktansvärt rolig. Den huvudsakliga handlingen, den om de två producenterna, är något mindre rolig, men att jag tycker det beror nog främst på allt skrikande, vilket blir väldigt tröttande (Wilder skriker för övrigt lika mycket i (Det våras för Frankenstein).
Kontroversiell av andra orsaker idag
När filmen kom ansågs den vara kontroversiell eftersom den skojade om Hitler. Idag gissar jag att filmen är kontroversiell av andra orsaker – nämligen en rad sexistiska skämt och bögskämt, vilka ingen reagerade på förr.
Denna nya Blu-ray-utgåva innehåller en tjusig 4K-scan av filmen, sam en del trevligt extramaterial. Här finns bland annat en timslång dokumentär från 2002 där flera av de medverkande pratar om filmens tillkomst. Mel Brooks fick en Oscar för sitt manus till den här filmen och Gene Wilder nominerades för bästa biroll. Brooks är idag 98 år gammal och fortfarande aktiv.
För övrigt blev Det våras för Hitler musikal på Broadway och denna musikal filmatiserades 2005. Jag minns den versionen som rätt bra.