SVENSKA BILDER – kan vara Hasse & Tages roligaste film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tage Danielsson
Skådespelare: Birgitta Andersson, Monica Zetterlund, Hans Alfredson, Georg Rydeberg, Siv Ericks
Land: Sverige
År: 1964
Genre: Komedi
Längd: 106 minuter
Format: Blu-ray
Distrubitör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Svenska bilder från 1964, i regi av Tage Danielsson som även skrev manuset tillsammans med Hasse Alfredson, är Svenska Ords första film. Den här filmen visade vi på Fantastisk Filmfestival i Lund 1996. Jag minns inte riktigt hur vi hade fått tag på den, eller vem som kom på att vi skulle visa den. Vi visade den förstås på 35mm och den ingick i en psykotroniska serien, eftersom det här ansågs vara en konstig film.

… Fast det visste vi inte med säkerhet. Vi hade nämligen inte sett Svenska bilder innan vi visade den, många kände inte ens till dess existens. Det var nog knappast någon som hade sett filmen sedan den gick på bio på 60-talet. Den hade visats på Cinemateket några gånger innan vi visade den, men av någon anledning sändes den aldrig på TV och den släpptes aldrig på video.

Fruktansvärt rolig

I en intervju som gjordes 2006, när Svenska Ords filmer släpptes på DVD, säger Hasse Alfredson att det inte går att se filmen. Detta är ju jättemärkligt. Men nu, hösten 2024, går det alltså bra att se filmen i hemmets lugna vrå.

Det jag kommer ihåg mest från visningen 1996, var att vi tyckte att det här var en fruktansvärt rolig film – och att Monica Zetterlund var makalöst snygg på 60-talet. Det hade jag aldrig tänkt på tidigare. När jag växte upp var hon för mig bara en tant som sjöng jazz på TV.

Svenska bilder är kanske inte Hasse och Tages bästa film – men det kan vara deras roligaste. Detta svartvita verk är dock bara en lång rad löst, väldigt löst, sammanhållna sketcher och infall. I den mån det finns en handling, går den ut på att Hasse Alfredson blir kär i Monica Zetterlund och jagar henne, och Birgitta Andersson blir kär i Hasse och jagar honom. Det springs mycket i filmen.

Gratisäter på stormarknad

Den debuterande Per Åhlin står för de kreativa och flängda förtexterna, och redan här är det jättekul. Här finns ett vilt slagsmål mellan Birgitta Andersson och Monica Zetterlund i ett rum med väggar och golv av gummi (och där en tjej med stor mustasch plötsligt skymtar förbi), vi får se Georg Rydeberg som manlig prostituerad, Ernst-Hugo Järegård som marxist, Birgitta Andersson gratisäter på en stormarknad, och ett gäng poliser som vänder på en parkerad bil. Andersson är otroligt rolig i den här filmen.

Framför argsint version av Down By the RiversideDown By the Riverside.

Det känns som om alla skådespelare som var ett namn i början av 60-talet är med i filmen. Alla andra var också med. Det är så gott om kända namn och ansikten i Svenska bilder att jag missade flera stycken. Några syns bara ett par sekunder. I början bygger Gösta Ekman ett korthus och försvinner sedan ur handlingen.

Känns som Monty Python…

Mycket av innehållet i Svenska bilder känns som Monty Pythons flygande cirkus – gjort flera år innan Monty Python fanns. Men det här känns även som material hämtat ur Svenska MAD från den tiden då Lasse O’Månsson var redaktör. Jag kan faktiskt föreställa mig filmens scener tecknade av Bowen – och återgivna på lätt gulnat papper.

Svenska bilder har en av de bästa trailers jag sett. Den ligger bland extramaterialet och utlovar sex och våld, och ännu mer sex och ännu mer våld. Den är fantastisk – och jag har ett vagt minne av att vi visade denna trailer på festivalen 1996. Bland extramaterialet hittar vi även ett kort gammalt nyhetsinslag och en lite märklig kortfilm.

Här finns ett nygjort kommentarspår till filmen, det är Kalle Lind och Fredrik af Trampe som står för detta. Jag har i ärlighetens namn inte lyssnat på hela, jag hade inte tid att se hela filmen en gång till, men jag betade av en halvtimme och jag klämmer resten vid ett senare tillfälle. Kalle och Trampe vräker på med en massa fakta, bland annat säger Kalle att Hasse Alfredson redan här ville ha med ett tåg som färdas i sidled, något vi inte fick se förrän i Picassos äventyr 1978.

print

Våra samarbetspartners