Klicka på bilden, för att se hela bilden
Deckarförfattaren Martin Österdahl slog igenom med en ny genre på Crimetimefestivalen 2022 då Parmiddagen presenterades. Domestic noir underavdelning chambre noir. En deckare med thrillerinslag i kammarformat. En dag, en plats, en handling och en överraskande upplösning … Och i lagom tjock volym för härlig sträckläsning. Nu kommer Kräftskivan – en fristående deckare i samma anda som Parmiddagen.
Den avgränsade platsen är denna gång en ö och alla kommer inte att överleva … Tilläggas bör är att Martin Österdahl var känd redan innan Parmiddagen. Han har skrivit en serie actionromaner om Max Trent, han har jobbat länge inom tv-industrin och de senaste åren har han kontrollerat rösterna i Eurovision Song Contest sändningarna. Men nu till den nya boken Kräftskivan. We are good to go…
Hade två frön till Kräftskivan
– När vi sågs på Crimetime 2022 då du var där med Parmiddagen … berättade du att fröet till denna bok såddes då du skulle till parmiddag och kom på, i bilen, att flaskan ni hade med som present hade varit en present till er från paret i fråga när ni hade den förra parmiddagen … nu spetsade du ju till den konflikten med en hel massa annat. Har du ett likadant verkligt frö eller rolig anekdot som ligger till grund för nya boken Kräftskivan … ?!
– För Kräftskivan hade jag två frön – det första var en galen idé om en dokusåpa där kvinnor dejtar våldsamma och tungt kriminella män i fängelse – Jag hörde talas om att det gjorde ett försök med brevväxling och dejting i Sverige och förstås har vi hört talas om detta fenomen i USA, att kvinnor förälskar sig i våldsamma män, gifter sig med livstidsdömda massmördare etc. Det väckte min nyfikenhet och jag läste på om det som psykiatrin kallar för “Bonnie & Clyde” syndromet. Det andra fröet var helt enkelt en kräftskiva jag själv var på som urartade. Inte lika spännande, men tillsammans blev dessa två frön en explosiv cocktail, perfekt som uppföljare till Parmiddagen!
Mål att använda samma spänningsdriv i alldagliga siutationer
– Hur kändes det att bli så hyllad för Parmiddagen och … gjorde det uppföljaren svårare eller lättare att skriva … det är ju kul med beröm, men samtidigt satte du ribban högt med den förra boken …
– Min debut kom 2016 och heter Be Inte om nåd, den första delen av tre böcker om Rysslandsexperten och den före detta elitsoldaten Max Anger, som blev till en tv-serie på Viaplay, Max Anger – With One Eye Open. Parmiddagen var alltså min fjärde roman, och det var ett avsiktligt val att skriva spänning som är mer här och nu och som använder sig av “vanliga människor” i alldagliga situationer. Ambitionen var att använda samma spänningsdriv som i de tidigare böckerna men att skapa en tryckkokare av spänning med strikta begränsningar i tid och rum. Klaustrofobiska och relationsbaserade spänningsromaner med psykologisk twist. Det visade sig vara ett bra beslut!
Mer givande med läsare som tycker till i början
– Hur trivs du i deckargemenskapen? Har du några vänner som skriver romaner, deckare, thrillermanus som du kan bolla idéer med under tiden eller läsa när det börjar bli klart …?
– Ja, jag har en hel del vänner inom deckarkollegiet. Och visst bollar vi tankar och idéer men jag har även andra goda vänner som jag pratar med, som inte är författare, och som är mina första läsare. Det är ofta mer givande att ha krävande läsare än andra författare som tycker till i början, är min erfarenhet.
– Öar både på film och i böcker har varit en favorit för mig länge … Har du några särskilda öar, verkliga eller fiktiva, som ligger dig varmt om hjärtat …?
– Ja, absolut, norra skärgården, mot ytterskärgården till, Norrtälje kommun, ligger mig varmt om hjärtat. Vi har hus på Arholma och spenderar våra somrar där. Det är en helt fantastisk ö med fina människor som betyder mycket för mig och min familj.
Referensramar för vad som är okej förflyttas
– Kräftskivan utspelar sig mot bakgrunden av en fiktiv dokusåpa som gick snett … Tror du att idén i boken skulle kunna bli det nya Squid Games eller Love is Blind Behind Bars…
– Jag trodde inte det när jag kom på idén för längesen, men idag börjar tro att det är mer och mer realistiskt … Våra referensramar för vad som är okej och inte okej förflyttas hela tiden …
– Du kan ju branschen väldigt bra, hur länge har du jobbat med tv nu …
– Jag har jobbat med tv och underhållning sedan jag avslutade mina studier 1996 så det är några år nu …
introducerade Skavlan och Allt för Sverige
– Vad gör du i Schweiz … när du inte skriver romaner?
– Jag jobbar som Executive Supervisor för Eurovision Song Contest.
– Vilka stora tv-satsningar har du varit involverad i som folk i Sverige hört talas om …?
– Som exekutiv producent har jag arbetat med Melodifestivalen (2006-08) och Eurovision Song Contest (2013 Malmö, 2016 Stockholm). Som programbeställare i SVTs programledning med ansvar för Underhållning och Sport introducerade jag program som Skavlan, Mästarnas Mästare, Allt för Sverige och Vinterstudion.
-Får du nära till jobbet när de gäller årets ESC?
– Basel ligger tre timmar bort med tåg – så ja, det är nära!
Har introducerat en ny genre
-Vilka deckare gillar du själv? Svenska crimetime författare eller internationella …
– Jag läser mer internationella än svenska. Jag kastar mig över allt som Robert Harris, William Boyd och Ian McEwan skriver. Av de svenska gillar jag bland andra Arne Dahl och Mons Kallentoft.
– Scandinavian noir är ett begrepp – och du har fått en alldeles egen hylla “domestic noir” med “kammarspel noir”. Hur känns det? Finns det fler på hyllan i din egen eleganta deckarkammarspelsgenre …?
– Domestic noir är inte min egen hylla, det finns många författare i genren, men de flesta är kvinnliga, det är inte lika många män som skriver i den här genren. Min förläggare menar dock att jag har introducerat en ny genre med Parmiddagen och Kräftskvian – “Chambre noir” – alltså det strikta, mörka och kyliga kammarspelet. Och kanske har han rätt?
En del av konceptet att vända upp och ner på föreställningar
– Hur är det med översättningsplaner …
– Parmiddagen och Kräftskivan översätts till ett tiotal språk, förutom de nordiska, bland annat tyska, franska och italienska.
– Och filmplaner? Folk slukar Scandinavian noir utomlands …
– Det finns förhoppningar om en adaption till tv-serie av Parmiddagen. Men det är early days, vi håller tummarna. För både den och Kräftskivan – de är ju båda perfekta för skärmen!
– Författare har förlagt mordintriger till allt från Nobelbanketten (Liza Marklund) till midsommarfirande i skärgården (Viveca Sten) … ingen svensk högtid går säker! Har du funderat på att förlägga en deckare eller thriller till Mello-ESC bubblan, eller skulle det vara svårt … Mello-ESC marknadsförs som trevligt, regnbågsglittrigt och inkluderande, pride-favvo-högtid-deluxe …
– Trevlig och inkluderande är inte någon motsättning för böcker som Parmiddagen och Kräftskivan, tvärtom, det är en del av konceptet att vända upp och ner på föreställningar som egentligen ska vara trevliga. Så klart att jag har funderat på att använda mig av Melodifestivalen eller ESC miljöerna eftersom jag kan dem så väl. Vi får se … En dag kanske …
Stämning så tryckande att man knappt kan andas
– Finns det några personliga kopplingar till handlingen eller personerna i boken? Finns det någon i boken som du skulle kunna identifiera dig med, eller skulle vilja ha som kompis, på din sida? When the going gets tough?
– Det finns delar av Morgan Stark i mig, delar som jag inte är stolt över och som jag försöker trycka tillbaka. Men Morgan är också en komposit av människor jag träffat i branschen. Detsamma gäller Roger Marnell. Jag vet ärligt talat inte om jag skulle vilja ha någon av dem på min sida, when the going gets tough…
– Hur gör du för att hitta miljöer och stämningar som verkligen känns … och har du själv några favoriter?
– Jag gillar ju de typ av miljöer och stämningar som jag bygger upp i Parmiddagen och Kräftskivan, där stämningen blir så tryckande att man knappt kan andas och där det inte finns någonstans att fly. Jag gillar att läsa det, ska jag säga, inte vara med om det själv!
Ryssland ett sorgebarn som ligger varmt om hjärtat
– Du lever ju ett internationellt liv … Är Stockholm med omnejd en miljö som ligger dig varmt om hjärtat? Har du några andra favoritmiljöer … ?
– Ja, jag gillar Stockholm och Stockholms skärgård som jag speglat i flera av mina böcker. Jag har även skrivit mycket om Ryssland som är ett sorgebarn som också ligger mig varmt om hjärtat. Jag funderar på att placera nya berättelser i Geneve och Alperna där jag nu bor. Det är också miljöer som betyder mycket för mig och som är intressanta för spänningsberättelser…
Bra böcker och filmer inspirerar
– Du bjuder ut en huvudpersonerna i din bok Kräftskivan för en dag … vem väljer du och vad skulle ni hitta på?
– Jag tror att jag bjuder ut Roger Marnell för en kväll, för att dansa regndansen och vandra genom dinosauriernas kyrkogård, konstatera att alla stjärnor fallit från himlen och allmänt beklaga oss över sakernas tillstånd i dagens medievärld. Två nostalgiska “grumpy old men” med stärkande drycker i bastun …
– Vad influerar dig, vad inspirerar dig …? Naturpromenader eller musik … vad lyssnar du på när du skriver?
– Livet och arbetet inspirerar mig. Bra böcker och filmer. Naturpromenader är för att inte tänka, för att stänga av hjärnan. Jag lyssnar ibland på musik när jag skriver. Det måste vara instrumentalt, kan inte ha andra ord i öronen. Ofta klassisk musik, gärna melankolisk, romantisk musik, ofta från ryska kompositörer.
Julen blir ofta passiv och stillasittande
– Kräftskivetiden ligger nu bakom oss, vi har gått in i advent … Har du någon gammaldags jultradition som är mysig och som du vill tipsa om? Svensk eller internationell …
Ärligt talat är jag ingen stor julfantast. Jag är en midsommarpojke … Jag tycker att julen ofta blir för passiv och stillasittande. Jag åker gärna skidor, eller snowboard, på julafton. Jag älskar midsommar. Jag önskar att den varade i ett par veckor!