THE MERRY GENTLEMEN – juligt med en tolkning av framåtblickande istället för något mossigt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Sullivan
Skådespelare: Britt Robertson, Chad Michael Murray, Maria Sokoloff, Marc Anthony Samuel, Colt Prattes
Land: USA
År: 2024
Genre: Julfilm, Komedi, Musikal, Romantik
Längd: 87 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

The Merry Gentlemen dansade in på plats ett på Netflix topp-tio-lista. Regi av Peter Sullivan, manus av Marla Sokoloff, Hollywoods darling Britt Robertson i rollen som Ashley. Marla själv spelar Ashleys syster. Den snälla systerrollen är en trop som man kan ha kul med – och det har Marla (hon är annars kanske mest känd för att ha spelat Joeys syster i serien Friends).

The Merry Gentlemen är, likt många av Netflix julfilmer, en korsning av tidigare hits på bio och streaming. Man plockar friskt från Hallmarks favoriter – och bartendern säger med glimten i ögat att the leading man är precis som en Hallmark hantverkare. Hantverkaren är en omtyckt trop i feelgood och romcom.

Intrigen är The Full Montykombinerad med ett par olika Hallmarkfilmer där något ska räddas i sista minuten och genom att skubba på tillsammans lyckas man få ihop tillräckligt med pengar.

Måste få in 30 000 dollar innan jul

Ashley satsar på att få ihop 30 000 dollar för att rädda sina föräldrars verksamhet, en musikscen som sett bättre dagar. Var kommer The Full Monty in (känd i Sverige under den mer generiska titeln Allt eller inget, som låter som ett sportdrama)? Svar: Vanliga knegare visar sig vara lika bra på att dansa runt till musik och ta av sig kläderna som självaste Chippendales under sina forna glansdagar.

Fler likheter: Marlas man ställer upp i gruppen (han är konditor och bagare) medan frun sitter och jublar i publiken, och de övriga “vanliga jobben” som representeras är hantverkare, bartender, taxichaufför … och lägg till detta en korsordslösande hänga-i-baren veteran som hoppar in i sista minuten.

Ett fullt Monty gäng som spöar Magic Mike

Skillnaden mot The Full Monty är … att alla de vanliga knegarna ser ut som om de skulle kunna ge självaste Magic Mike spö. På mer än ett sätt. Hur hinner de med sina day-jobs när det ser ut som om de bor på gymmet? Hur kan de dansa som om de varit med i Wallmans salonger i åratal, efter att bara ha repeterat lite över en vecka?

Det är en fråga som inte filmen intresserar sig för, det viktiga är ju att pengarna rullar in, att Ashleys och Marlas föräldrars ställe räddas och att Ashley ska förstå att småstaden och kärleken är värd mer än storstaden och karriären på Broadway.

En trop med en twist

Det sistnämnda kan tyckas gammaldags och konservativt – och ja, detta är ännu en trop som använts mycket i många, många filmer (inte bara av Hallmark och Netflix).

Vad som ger tropen en twist … är att det är mycket möjligt att tolka filmen som att småstaden ger Ashley en bättre karriär än storstaden.

Bra saker kan sättas upp utanför ”storstaden”

Tänk på Sverige där mycket av det bästa kanske sätts upp på Storan i Falkenberg eller på Dalateatern eller på Norrlandsoperan eller på pigga små friluftsteatrar som Vallarna och Sundspärlan … Nöje, kultur, underhållning behöver inte centreras till de tre stora städerna i Sverige.

Tänk på USA och hur stort det är (större än hela EU) och visst måste det finnas nöje, kultur och underhållning på andra ställen än Broadway, Manhattan, New York. Du kan lyckas på andra ställen och på andra sätt.

Utbrändhet går ner i åldrarna

Ashleys karriär som dansare sjunger på sista versen eftersom Broadway hela tiden vill ha yngre och yngre dansare … I en modern, aktuell twist blir tjejen som får Ashleys plats i showen utbränd redan innan jul. Ja, utbrändhet går ner i åldrarna, det har till och med varit rubrik på Aktuellt.

Tiden som dansare är utmätt … och i den nya satsningen är det Ashley som är manusförfattare, producent, koreograf, kassör … Kort sagt: det finns en karriär som kanske är bättre och mer hållbar efter det att dansskorna lagts på hyllan.

Med en sådan tolkning blir The Merry Gentlemen modern och framåtblickande istället för gammaldags och mossig. Och vi vet ju att Marla, som skrivit manus, själv utökat sitt skådespelande till att själv involveras i produktioner … det hjälper att ha fler ben att stå på i showbiz.

That’s the Christmas spirit

Målet med att få in pengar ger filmen den tickande klockan som den behöver (och vi får följa insamlandet på en tavla där en schablon av en tomtegubbe klättrar allt högre på skorstenarna, med dollarsumman skriven på tomtesäcken). Men till skillnad från vissa andra insamlingsfilmer – som till exempel It’s a Wonderful Life – så finns ingen “bad guy” i filmen. Till och med den som hämtar upp pengarna är välkommen till familjens årliga julfest – alla ska med, alla ska inkluderas. That’s the Christmas spirit.

print

Här kan du se The Merry Gentlemen (2024)

Våra samarbetspartners