SVEN NORDQVIST : VÄGEN HEM – söker sig bort från Pettson och Findus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Opal
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-09-18

Lika härligt underfundig som alltid, Sven Nordqvist är en sann humanist och renässansman i modern tid och berikar sina berättelser med så många små utvikningar, egensinniga figurer, myllrande miljöer och udda knepigheter och kommentarer. Vägen hem är här. Grattis Sven som firar 40 år som författare och illustratör – genom att söka sig till nya vägar.

För 40 år sedan gjorde Sven Nordqvist pangsuccé med Pannkakstårtan. Pettson och Findus skulle egentligen bara ha fått detta enda äventyr … men de levde kvar hos Sven och uppföljarna har blivit många. Det har även blivit en trendig “prequel” där vi får veta hur Findus kom till Pettson i en låda märkt Findus frysta ärtor. Hur firar man 40? Inte med mer Pettson och Findus. Även om de enormt älskade barnbokskaraktärerna har fått en jubileumsutgåva av Pannkakstårtan i oktober 2024. Ja må de leva! Hurra! Men Sven själv har gått vidare och tänker inte återvända till Pettson och Findus. Det äventyret är slut. Han firar 40 år som författare med att ta sig vidare, bort och hem igen, med Vägen hem. Mycket snyggt, mycket symboliskt. I både bildvärlden och berättandet.

Allehanda hyss från charmiga små mucklor

Hur är bildvärlden i Vägen hem? Det lite lagom knasiga känns igen från Pettsons och Findus värld … för visst är det släktingar till de små mucklorna som springer omkring i bilderna och har för sig allehanda hyss? Visst känner vi igen den rurala, lagom charmigt förfallna lantliga idyllen. Här finns inga i-phones eller märkeskläder eller andra trendiga tidsmarkörer. En liten pojke går vilse och försöker hitta hem via en magisk gul väg – follow the yellow brick road, som man trallade i The Wizard of Oz (och som även Elton John trallat…). Hemma väntar en vän på att de ska äta saft och kex och spela fotboll. Tidlöst. Ungar har fikat saft och kex och spelat fotboll ända sedan saft och kex och fotboll uppfanns. (För trendigt moderna läsare kan vi låtsas att det är sockerfri saft och glutenfria kex och fotboll utan tacklingar…)

Homager till kändisar i kulturhistorien

Under hela äventyret finns fina homager till och blinkningar till många av Sven Nordqvists favoriter i konsthistorien och i litteraturhistorien. Förutom den gula vägen … visst känner vi igen John Bauers Bland tomtar och troll-skog. Visst känner vi igen trollen. Visst känner vi igen Kapten Nemo, Jules Vernes gamle undervattenshjälte. Visst känner vi igen labyrinten och den överdådiga trädgården och en variant på repliken “off with his head” från Alice i Underlandet – fast här inte yttrat av en drottning utan av en Barbiedocka.

Sven vill helst lägga minst en vecka på varje bild och numera ritar han digitalt och kan göra bilderna hur detaljerade som helst. Du kan roa dig med att hitta inslag från nästan hela den västerländska konsthistorien i bilderna …

Fokus på vandringen och vägen

Pojken i boken har inget namn och kan ses som en klassisk everyman eller “everychild”. Det är vägen och vandringen som är i fokus, snarare än protagonisten och hens intressen och egenskaper. Huvudpersonen vaknar och vet inte var han är. Precis som en gång Dorothy i Oz omges han nu av gulliga och hjälpsamma pysslingar och börjar leta sig hemåt. Handling? Det här går inte ut på pedagogik, att lära ut några färdigheter som alfabetet eller hur man gör pannkakor eller odlar eller uppfinner saker (som i tidiga Sven Nordqvist böcker) utan allt är drömskt flytande som i Sven Nordqvists Var är min syster? (2007) och Hundpromenaden (2018). Den här gången finns det mer berättande text, men de brokiga tablåerna och det kluriga myllret är likadant — eller kanske ännu mer utvecklat.

Nytt formspråk i serierutor

Sven Nordqvist använder denna gång serierutor för första gången. Nytt formspråk för Sven. Små rutor och små pratbubblor ger extra information som komplement till vad som står i den berättande brödtexten. Det märks att Sven själv har haft roligt med sitt formexperiment – och samtidigt kan hard core fans lugnas med att allt ändå känns som vanligt här i Nordqvist-land. Alla mucklor och mucklor-älskare kommer att känna sig som hemma. Välkomna!

Gediget och praktfullt verk

Boken är gedigen, stor och praktfull. En allåldersbok som kan läsas och bläddras i om och om igen… Det finns så mycket att titta på och diskutera tillsammans… Räkna gulliga ugglor i John Bauer skogen, fundera på om det är Mamma Mus kompis Kråkan som väntar på bussen under en jättestor kantarell … och om det är från kantareller som nutida arkitekter får inspiration när de ritar resecentrum. Förundras över jätten som bygger kopior av världens alla katedraler av jättestora byggstenar som för honom är som halvstora legobitar. Skratta högt åt Svens hyllning till – eller parodi på – rokoko, rys med spänningen i parafrasen på Alice i Underlandet, räkna mucklor och kolla vad de håller på med överallt, mys med den gulliga jätteflickan som krupit ner och sover under ett lapptäcke av odlingsfält … precis sådant som man själv fantiserade om som barn, det här Sven fångat med lätt lekfullhet.

Detta är en praktfull bok med härliga bilder att älska, upptäcka och återupptäcka. Årets julklappsbok? Tillsammans med Pettson och Findus jubileumsbok. Så klart!

Om Sven Nordqvist:

Född: 30 april 1946.
Debut: Agaton Öman och alfabetet 1983. 1984 kom supersuccén Pannkakstårtan.
Karriär: Har gjort en rad bilderböcker efter eget manus och illustrerat många andras.
Mest känd som skapare av Pettson och Findus och som illustratör till böckerna om Kråkan och Mamma Mu av Jujja Wieslander. Har fått mängder av priser, däribland Augustpriset 2007 för Var är min syster?.

print

Våra samarbetspartners