JULIE CAPLIN : DET LILLA PATISSERIET I PARIS – alla är genomsymatiska eller bara lite missförstådda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Nona
Originaltitel: The Little Paris Patisserie
Serie: Resor, mat & kärlek (del 3)
Genre: Skönlitteratur i översättning
Översättning: Susanne Nobel
Antal sidor: 410
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-04-29

Ett litet patisserie som blivit försummat och bortglömt och uppköpt av en stor kedja som ska förvandla det till ännu ett opersonligt ställe … Hittar sin räddande ängel i form av Nina Hadley, som ska hjälpa till med en pâtisseriekurs.

Det visar sig att alla deltagarna tillsammans bildar ett sådant där frejdigt feelgoodkamratlag som tillsammans har alla kunskaper som krävs för att renovera ett bortglömt patisseri och för att få det att gå med vinst – igen.

Nina är överlycklig och lanserar en rad “fusions” där engelska läckerheter möter de franska läckerheterna, som en ny, lyxigare variant av “millionaires shortbread”. Snart köar folk för att få tag i de senaste mumsiga kreationerna.

Vem vill ha trendigt, dyrt och minimalt … och utan choklad?

Vad finns det för hinder på vägen? Den framgångsrike kocken Sebastian Finlay har tänkt göra om stället till en opersonlig bistro utan mys och krusiduller, ett sådant där kliniskt rent ställe som serverar portioner stora som en tumnagel till skyhöga priser – och så klart trendiga smaker som egentligen inte är goda. Nina tänker i sitt stilla sinne att hon skulle känna sig rejält snuvad om hon fick en minimal, smaklös, trendig dessert helt utan choklad eller kola eller annan söt, god smak … Vad är det för en final på en middag?

Stjärnkock och stjärnsmällar  

Men vem är hon att säga emot den store kocken? Som gett henne ett jobb. Och som dessutom är bäste vän med hennes äldre bror … och så råkar även stjärnkocken vara Ninas tonårsförälskelse. Som rann ut i sanden innan det ens hade blivit en minimal portion av en kärlekshistoria.

Sebastian tycks inte ens minnas deras enda kyss, eller rättare sagt: hon kysste honom, han knuffade bort henne. De båda har en hel del bagage att reda ut som har med deras respektive familjer att göra – och med deras väldigt olika inställning till matlagning och hur stor en portion ska vara.

Alla har en stor portion godhet inom sig

Eftersom Julie Caplin är författaren så vet man att man är så gott som garanterad ett lyckligt slut för alla inblandade. Här finns inga skurkar, alla är genomsympatiska eller bara lite missförstådda (och kan omvändas till att bli genomsympatiska). Det är en fin tanke att även den suraste kyparen kan bära på en tragisk kärlekshistoria som kan få honom att minnas och tina upp och bli en ovärderlig hjälpare i projekt rädda patisseriet.

PR-turné jorden runt

Julie Caplin bestämde sig vid tio års ålder för att hon skulle bli författare. Innan drömmen slog in distraherades hon av några andra yrkesval, som att arbeta i den glamorösa PR-världen och resa jorden runt. Caplin har alltså med råge researchat de ställen och de matkulturer som hon skriver om. Lite överraskande … i valet mellan New York, Paris och Köpenhamn vinner Köpenhamn. Världens mysigaste stad med världens godaste mat och bakverk … Vi har väldigt nära till danskt hygge. Som är världens bästa. Testat av någon som vet och som rest jorden runt många gånger …

Alla Julie Caplins böcker är fristående och förutom Paris har hon skrivit läckra matäventyr som utspelar sig i New York och … just det. Köpenhamn. När världen ser mörk ut … behövs det lite socker. Dejligt!

print

Våra samarbetspartners