PUBLIC SERVICE BROADCASTING, Lille Vega, Köpenhamn 18 november 2024 – med uttalat mål att informera, utbilda och underhålla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Public Service Broadcasting är ute på Europaturne för sitt senaste album och precis som tidigare har de valt ett specifikt tema. Tidigare album har handlat om rymdkapplöpningen, Titanic och BBC och för det senaste släppet har de valt Amelia Earharts försök att bli första kvinna att flyga runt jorden. Till sin hjälp har de, precis som förra turnén, norska Eera som får sköta sången där de på skiva har haft sångerska istället för de vanliga samplingarna från gamla brittiska filmer och journalprogram.

Kvällen inleds med tre låtar från senaste skivan, och omgående känns det att låtarna kommer mer till sin rätt live än på skivan. Wrigglesworth på trummor får plats längst fram på scenen, och tillsammans med bandets grundare J. Willgoose Esq. på gitarr så bidrar det med ett helt annat tryck. På Electra, döpt efter Earharts flygplan så lämnar dessutom Mr. B, bandets residenta videotekniker, sin plats bakom konsolen och filmar runt kring scenen med en kamera kopplad till backdropen, vilket blir väldigt snyggt.

På temat kolgruvor

Eera lämnar därefter scenen och från det absolut senaste går de sen över till den första skivan, Inform-Educate-Entertain, och låten med den passande titeln Theme from PSB. Willgoose byter till det inom genren lite ovanliga instrumentet banjo varpå publiken verkligen börjar vakna till.

Bandet fortsätter därefter med Night Mail från det första albumet innan Eera är tillbaka på låten Progress, från albumet Every Valley, skivan från 2017 på temat kolgruvor i Wales. Ett ämne som kanske inte så ofta får synas inom genren, men som är väldigt passande för PSB.

En fin kärlekssång

Efter detta går kvartetten tillbaka till senaste skivan med den lite mer lågmälda The South Atlantic, en låt där Eera står mer i centrum. Även Arabian Nights är lite mer återhållsam innan gitarrerna släpps lös ordentligt igen i Monsson. Sista låt från The Last Flight blir A Different Kind of Love, en fin kärlekssång Eera både var med och skrev och framför på skivan.

Om gamla stridsflygplan

Efter att lite lugnt och vackert avslutat låtarna från senaste skivan är det dags att öka tempot mer med Blue Heaven från förra skivan Bright Magic. En fartfylld låt om att bo i Berlin som får fart på publiken. Detta fortsätter sen med publikfavoriten Spitfire, om Englands gamla stridsflygplan från andra världskriget.

Om Apollo 8

Tempot dras därefter ner tillfälligt när vi förflyttar oss från luften till rymden, med The Other Side från The Race for Space. Låten handlar om Apollo 8, vilket var första gången människan var i omloppsbana kring Månen. En låt som bygger upp spänningen innan det exploderar när man till slut tar upp signalen från farkosten efter att ha passerat månens baksida.

Den stora favoriten Go! får sen avsluta innan extranumren. Låten som handlar om den faktiska landningen på månen, och där publiken hjälper till ordentligt med att ropa Go! Och Stay! i takt med samplingarna från den faktiska månfärden.

Ingen breakdansande man i rymddräkt

Efter en kort paus är bandet sen tillbaka i Berlin med People, Let’s Dance, en låt där man både har vocoder på sången och riffet från Depeche Modes People are People på gitarr och Eera är tillbaka på sång, precis som på skivan. En sista tur till rymden med Gagarin följer, en låt inom den lite ovanligare genren rymd-funk. Tyvärr fanns det ingen breakdansande man i rymddräkt som när jag såg dem i Göteborg för ett par år sedan. Enligt bandet själva på grund av utrymmesbrist i turnébussen.

Kvällen avslutas med den väldigt vackra Everest från debutskivan. En lite lugnare låt som inleds med att JF Abraham byter sin keyboard till flygelhorn tillsammans med samplingarna från dokumentären The Conquest of Everest om den första lyckade bestigningen av världens högsta berg.

Mål att informera, utbilda och underhålla

En av av mina personliga favoriter som för mig verkligen uppfyller Public Service Broadcastings uttalade mål om att informera, utbilda och underhålla då den har fått mig att faktiskt läsa på mer, och då inte bara om det första lyckade försöket utan även om de tidigare försöken. Till exempel det några år tidigare då George Mallory och Sandy Irvine omkom i sitt försök 1929. Mallorys svar på frågan om varför han ville bestiga berget; “Because it’s there” används mycket fint som avslutning på både låten och konserten.

print

Våra samarbetspartners