BUS, GODIS OCH LÄSNING – vi listar bästa mysrysiga böckerna för unga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Frida Naemi Persson, Titta Halloween!
Illustratör: Moa Graaf
Förlag: Rabén & Sjögren

Katarina Genar, Mystiska skolan
Illustratör: Alexander Jansson
Förlag: Bonnier Carlsen

Jonas Lindén, Spökhistorier
Illustratör: Ingrid Flygare
Förlag: Rabén & Sjögren


Lina Neidestam, Kusliga Museet
Illustratör: Lina Neidestams
Förlag: Rabén & Sjögren



Ingelin Angeborn. Skuggornas hus
Förlag: Rabén & Sjögren

Ingelin Angeborn, Spökviskaren
Illustratör: Lina Blixt
Förlag: Rabén & Sjögren

Camilla Lagerqvist, Mörka julnätter
Illustratör: Lina Blixt
Förlag: Bonnier Carlsen

Katarina Genar, Magisk december
Illustratör: Lotta Geffenblad
Förlag: Bonnier Carlsen

Maria Gripe, Agnes Cecilia
Förlag: Bonnier Carlsen

Titta Halloween! – Frida Naemi Persson, Moa Graaf

Supersöt som marmelad eller pumpamos med socker på! Bokens protagonist är utklädd till fladdermus och snart kommer vännerna, utklädda till pumpa, häxa respektive spöke. 

Det blir dans och godis och lek och kanske en knuff för mycket och lite gråt och förlåt och så dansar man och är vänner igen. Till sist somnar huvudpersonen efter en spännande kväll … och har en söt Halloweengoseuggla med sig i sängen.

Extremt snyggt och fartfyllt illustrerat, maxad layout och tåligt boardbookmaterial. Tål (kanske) vampyrtänder i plast.

Mystiska skolan – Katarina Genar

Tänk att börja i en Hogwartsliknande skola där det finns spöken och hemligheter överallt … Mystiska skolan är en serie som nu finns att få i samlingsvolym med flera spöklika äventyr på rad att njuta av. Färgglada illustrationer med gouachekänsla av Alexander Jansson och många suggestiva beskrivningar av ljud i texten av Katarina Genar. Träffsäkert. 

För lite äldre läsare finns även kapitelböcker om Mystiska skolan med några få, svartvita illustrationer och mycket mer text. 

Spökhistorier – Jonas Lindén, Ingrid Flygare

Gröna handen, Blodet droppar, Flickan på kyrkogården … det här är väl nostalgitripp för alla vuxna. En samlingsvolym med återberättade spökhistorier i nutida, uppdaterad form. Bland de gamla skräckisarna har några lite nyare smugit sig in. Boken är indelad i läskighetsgrader: lagom läskiga, lite läskigare och allra läskigast. För att alla ska få en lagom läskande Halloween.

Lagom läskigt är också att beundra det snygga omslaget av Ingrid Flygare, som även har illustrerat hela volymen.

Kusliga museet – Lina Neidestam

Milo är på museum. Skeletten är läskiga. Dinosaurier, valar, gamla utdöda djur. Milo gillar rymdstenar. De känns säkrare. För … Hur kan man vara säker på att saker är utdöda? Visst rörde sig det där skelettet precis … ?! En bok med fin seriekänsla för alla som gillar Natt på museet-filmerna.

Kusliga museet är skapad av den prisbelönta författaren och tecknaren Lina Neidestam som gör serier för både stora och små – bland annat serierna om Engelsfors.

Skuggornas hus – Ingelin Angerborn

Höstlovet tillbringar Sakarias med att gå en kurs i att rita väsen. Alla andra åker på coola dyra resor och Sakarias skäms direkt för att han inte kan lägga ut några bilder som kan göra kompisarna avundsjuka. Han kommer inte ha något spännande att berätta när han kommer tillbaka till skolan … 

Fast Sakarias har inte räknat med att han gång på gång ritar samma flicka i skuggorna, gång på gång … Vem är hon? Och vad gör hon i hans teckningar? Det här är en rysare för lite äldre läsare, inga bilder, många kapitel … 

… och skräcken för vuxna läsare är förmodligen hur fort det har gått för alla att vänta sig att höstlovet ska vara fullt av dyra lyxiga aktiviteter för barnen … Lyx har snabbt blivit normen. Hur gick det till? Vad hände med att det bara var ett läslov?

Spökviskaren – Ingelin Angerborn

För alla som gillar Ingelin Angerborns böcker och filmer … den här lilla pärlan är helt igenom illustrerad av fenomenala illustrationer av Lina Blixt. 

På omslaget finns undulaten Torsten, som kan prata och som berättar intressanta saker som har med mysteriet att göra. 

Klockrent mysrys från början till slut.

Mörka julnätter – Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist är en av Sveriges bästa historiska författare och visst påminner julen förr i tiden mycket om vår tids Halloween … fast  gammaldags jul var så klart mycket, mycket läskigare. 

Barnen fick passa sig så att julbocken inte kom och tog dem … och i Mörka julnätter är julbocken på jakt efter små barn som oförklarligt försvinner, ett efter ett … 

Allt visar sig dock vara en helt realistisk deckarnöt att knäcka, med en fenomenal twist på slutet. Återigen – Lina Blixt gör fantastiska illustrationer. En sann njutning.

Magisk december –  Katarina Genar

Samma författare som ligger bakom succén Mystiska skolan har skapat den här härliga vintriga berättelsen … som egentligen är en adventsbok, men som givetvis kan plockas fram redan till Halloween. Här spökar det också. Och en julstjärna blir portalen till en annan dimension. Mysrys som ligger på topp … en snöklädd topp.

Agnes Cecilia – Maria Gripe

De senaste åren har satsats rejält på fina nyutgåvor av Maria Gripes älskade klassiker, ofta med originalillustraioner av hennes man Harald Gripe. Vilken är den bästa Maria Gripe historien, vilken framkalla flest rysningar … ?! Agnes Cecilia är den bok som flest författare av mysrys idag framhåller som sin favorit. Bland andra Ingelin Angerborn och Katarina Genar. Så vi väljer Agnes Cecilia. En sällsam mysryslig historia för alla åldrar. 

 
Ha en bra Halloween! Med läsgodis!

print

Våra samarbetspartners