Klicka på bilden, för att se hela bilden
Katarina Hamilton är känd för att vara den enda “utifrån” som finns representerad på Nationalmuseum. Nationalmuseum säljer sina egna kort – och så Katarina Hamiltons! Hennes kvalitetsdesign Made in Sweden görs fortfarande i Jämtland, där Katarina Hamilton föddes, som norsk medborgare.
Omtalade grodor (men inga prinsar)
Denna designer och multikonstnär är mest känd för sina brevkort, sin textildesign och brickbordet Olva. Mönstret Ätbart gjordes på uppdrag av Nationalmuseum år 2000, med ensamrätt för Nationalmuseums butik i tre år.
Mönstret Svenska Grodor & Paddor designades inför Grodans år 2008 och har lovprisats och fått mycket beröm, bland annat av bland annat professor Claes Andrén på Nordens Ark, för att samtliga grodor och paddor i mönstret är korrekt återgivna och kan artbestämmas. Samtliga arter av grodor och paddor som lever i Sverige idag finns representerade i mönstret. Namnen finns också med i mönstret som är både snyggt och kul och dessutom lärorikt!
Naturligt att dras till Katarina Hamilton
Om man tycker om djur och natur så dras man direkt, helt naturligt, till Katarina Hamiltons monter på Bokmässan i Göteborg. (Ja! Man behöver inte åka till Nationalmuseum för att handla, det räcker med att åka till Göteborg!).
Berguven har en rent hypnotisk blick. Det berömda kortet med grodorna är helt fantastiskt i verkligheten! Det finns ett liknande kort med en massa bakverk – som alla går att artbestämma! – för den som är sugen på något sött, fast helt utan kalorier … Och titta, där finns det berömda mönstret Ätbart (som Nationalmuseum hade ensamrätt på) som kort.
Ängsmark som varar för evigt
På ett annat kort finns alla blommorna från den där klassiska visan representerade, vilken sommarkänsla eller snarare vårkänsla som sprider sig i sinnet, fast det nu är höst och snart vinter … Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Sjösala vals av Evert Taube. Visan där Rönnerdahl får vårfnatt och dansar på ängen och hör vårens första gök och sjunger för en ekorre. Flera av blommorna i Evert Taubes älskade visa är inte längre någon självklar del av sommaren. Den betade ängsmarken, ett gammalt svenskt kulturlandskap, håller på att försvinna. Tur att det åtminstone finns kultur på kort – det hjälper i alla fall upp allmänbildningen något. Och om man någon gång kan hitta de fyra vårblommorna “live” samtidigt – då kan man bli barnsligt glad!
14 Nobelpristagare i litteratur i nytt mönster
En stor hit på Bokmässan, litteraturens egen festival, är så klart det nya mönstret kvinnliga Nobelpristagare i litteratur. Mönstret finns bland annat som kort, som bokmärke och som tygväska. Samtliga kvinnor som fått Nobelpriset i litteratur finns representerade. Många Nobelpristagare har varit på Bokmässan i Göteborg. Herta Müller har kommit och gästat Bokmässan mer än en gång.
Bokmässefavoriten Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset i litteratur så sent som 2015 och blev nummer fjorton i den samling Nobelpristagare som Katarina Hamilton arbetade med för att få fram sin snygga, färgglada och stilrena design.
De övriga kvinnliga Nobelpristagarna i litteratur är Annie Ernaux (2022), Louise Glück (2020), Olga Tokarczuk (2018), Alice Munro (2013), Herta Müller (2009), Doris Lessing (2007), Elfriede Jelinek (2004), Wislawa Szymborska (1996), Toni Morrison (1993), Nadine Gordimer (1991), Nelly Sachs (1966), Gabriela Mistral (1945), Pearl Buck (1938), Sigrid Undset (1928), Grazia Deledda (1926) och Selma Lagerlöf (1909). Gissningvis kommer nästa års nytryck av den populära designen även att omfatta Han Kang (2024).
Upptäckarglädje, nyfikenhet och noggrannhet
Katarina Hamilton är mycket, mycket noggrann när hon arbetar. Man ser hela tiden upptäckarglädjen i det som hon skapar. Här finns det vanliga och det extraordinära, livsglädjen och växlingarna i naturen. Det som är hemtamt och de fina överraskningarna. Allt från små kryp till majestätiska rovfåglar.
– Det ligger en lång process bakom varje kort och varje design och varje mönster, mycket research och tankearbete, innan jag ens börjar rita och tänka på färger. När korten sedan gått i tryck är det varje gång lite magiskt att packa leveranserna och veta att nu ska korten flyga vidare ut i världen, berättar Katarina Hamilton.
Hon har nya tygtryck på gång, och brickor, och nya kort och bokmärken. Folk kommer och har önskemål om pärmar, anteckningsböcker, servetter och till och med en roman.
Äkta Made in Sweden design
Katarina Hamilton design är äkta Made in Sweden från början till slut – men det är kul att tänka sig att Made in Sweden drottningen från början är född som norsk medborgare i Jämtland. Hon växte sedan upp i Stockholm och älskar fortfarande skärgården. Högskolestudier i konst, musik, franska, matematik, kulturvetenskap, etnologi och arkivutredning, i Paris och Stockholm, lade grunden till designverksamheten.
Idag är Katarina tillbaka i Stockholm igen och bor i Gamla Stan. Tillsammans med sin irländska varghund Skorpan, och hon arbetar med nya projekt hela tiden i sin ateljé.
Allt görs i Sverige och Katarina Hamilton är noga med att små företag i Sverige ska få arbetstillfällen och inkomster från vad hon gör.
Färgglada Nobelpristagare från Jämtland
De kvinnliga Nobelpristagarna i litteratur blev ett vackert och originellt mönster och alla Nobelpristagarna är porträtterade med sina verk på respektive originalspråk.
Nu finns det vackra mönstret bland annat på en omtyckt tygväska.
– I Jämtland, precis vid sjön Storsjön, finns det en liten fabrik med mina två favorittryckare, Ingeborg och Hans-Ove, och de har arbetat med och tryckt på tyg praktiskt taget hela livet. Vi har ett mycket bra samarbete!
– Jag körde upp från Stockholm, det tar lite över sex timmar, det fanns snö överallt och solen gick ner över fjällen, och det fanns massor av färger att blanda på tryckeriet. Vi gjorde några provtryck och anpassade färger och mönster, lägg till lite, dra ifrån lite … Ett par färger var lite för tama, vi la till lite mer pigment … Nästa dag var allt perfekt!
Hummer som gav mersmak … och mer konst!
Mönstret är fantastiskt, man hajar till för det direkt, det har en verklig wow-känsla!
Mitt Nobelpristagar-bokmärke ligger nu i en bok om hummerns historia från Makadam förlag. Som hade sin monter alldeles i närheten av Katarina Hamiltons konstnärliga monter med Made in Sweden design. Vilken tur, annars kanske man hade missat denna pärla på årets Bokmässa.
Det är de små detaljerna och tillfälligheterna som gör det. Vare sig det gäller design eller lyckade mässbesök.