A QUIET PLACE: DAY ONE – som ett kammarspel med ovanlig fond och katastrofen någon annanstans

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Samoski
Skådespelare: Lupita Nyong’o, Alex Wolff, Joseph Quinn, Djimon Hounsou, Thara Schöön
Land: USA, Storbritannien, Kanada
År: 2024
Genre: Drama, Skräck, Science Fiction, Thriller
Originaltitel:
Längd: 99 minuter
Format: DVD, Blu-ray, 4K Ultra HD, VOD
Distributör: SF
Betyg: 3

I halvdöda poeters sällskap och med en katt i släptåg är det dags att mjölka franchisen A Quiet Place lite till. 

De två första filmerna i serien utspelar sig en tid efter att rymdvarelser invaderat jorden. En familj där föräldrarna spelas av real-life-paret John Krasinski och Emily Blunt står i centrum och de fick sällskap av nya karaktärer i uppföljaren, gestaltade av Cillian Murphy och Djimon Hounsou. Det är den senares karaktär som är länken till tredje kapitlet i serien … som snarare är en prolog.


Och vi vet ju mycket mer än karaktärerna i filmen om hur rymdisarna funkar. De har superhörsel och reagerar på ljud, och de kan inte simma. Därför evakueras befolkningen till öar.

Dammigt katastrofkaos

Det dammiga kaoset i filmen påminner om katastrofer i verkligheten. Människor springer runt i panik och vet inte åt vilket håll de ska fly, om och när och var nästa attack kommer. Var är det säkert att vara?

Poeten Sam och hennes matglada katt Frodo är på kollektiv utflykt med dockteater som dragplåster (Sam och Frodo är egentligen mer intresserade av pizza), och i kaoset efter rymdattacken träffar de en brittisk juridikstudent. De tre blir vänner och försöker överleva tillsammans … och eftersom vi redan har sett hur det går sedan är det uppenbart att det kommer att gå åt pipsvängen för de flesta karaktärerna i denna film. Men de kan väl inte döda katten? Det gjorde man inte i Alien!  Eller i Captain Marvel. Fast där var visserligen katten ingen katt …

Homage till Alien (och katten …)

Det finns scener som påminner om, säkert medvetet, om Alien-filmerna. Medan de första två filmerna i A Quiet Place-serien fokuserade på rural gerillakrigsföring är detta en urban katastroffilm där rymdisarna kastar bilar omkring sig.

I centrum finns en stillsam vänskapshistoria, en för alla, alla för en, där en hjältinna offrar sig för att de andra ska ha en chans. En stor del av filmen tassar huvudpersonerna tyst omkring medan katastroffilmen pågår i full skala off stage någon annanstans. Som ett kammarspel med ovanlig fond.
Det finns mycket extramaterial för A Quiet Place-fansen att grotta ner sig i. Och huvudrollsinnehavarna har fin personkemi. Inklusive katten.

print

Våra samarbetspartners