MY SPY: THE ETERNAL CITY – snäll actionkomedi som mest bara är påfrestande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Segal
Skådespelare: Dave Bautista, Chloe Coleman, Kristen Schaal, Flula Borg, Ken Jeong
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Komedi
Längd: 112 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 1

Ännu en Amazon Prime film, denna gång på en uppföljare till en film jag inte har sett. Det är sällan jag ser uppföljare utan att först ha sett den första filmen, men eftersom det är tunt med biopremiärer just nu, och få filmer av intresse har premiär på streamingtjänsterna, slog jag mig ner för att se My Spy: The Eternal City, så att jag har något att skriva om här på JPS Media!. Jag tänkte att, tja, den kan ju vara lite kul och underhållande. Jag brydde mig inte om att kolla om den första My Spy streamas någonstans.

Den första My Spy kom 2020 och var en bioproduktion, fast här i Sverige släpptes den direkt på streaming. Veteranen Peter Segal regisserade och det är även han som gjort denna uppföljare.

Inget upprörande eller chockerande

När filmen börjar dyker den vanliga informationen från Prime upp i övre vänstra hörnet. Från 16 år (märkligt, i Sverige har vi ingen 16-årsgräns) och de hävdar att filmen innehåller alkoholanvändning, sexuellt innehåll, språk med svordomar, våld och nakenhet. Verkligen?
Den som skrev det där måste ha sett fel film, eller så var det en osedvanligt pryd amerikan. My Spy: The Eternal City är en familjefilm. En snäll actionkomedi. Här finns en scen där tonåringar fått tag på öl och blir fulla, och visst finns här våld – en del blodlös action – men absolut inget upprörande och chockerande. Om man nu inte upprörs av en kvinna som skriker ”vagina” och ett könsorgan som lossnar från en staty.

… Kul och underhållande? Nej, inte alls. Tvärtom. Det här är bara tråkigt och påfrestande.

Tränar upp för självförsvar

Dave Bautista spelar CIA-agenten JJ, som helst av allt vill ha ett skrivbordsjobb, eller allra helst vara hemma och laga mat. Han försöker bli kompis med sin tonåriga styvdotter Sophie (Chloe Coleman), som mest verkar tycka att JJ är irriterande. JJ gör sitt bästa i att träna upp Sophie i självförsvar och annat JJ tycker är viktigt, men Sophie är mest intresserad av en kille på skolan, en sportfåne. Sophie har dessutom inte fattat att hennes kompis Collin (Taeho K) är kär i henne. Collin i sin tur vet inte om att hans far, David (Ken Jeong), inte alls är sjuksköterska, utan chef på CIA, han är JJ:s chef.

Samarbete för att sätta dit skurkarna

Sophie och Collin sjunger i skolans kör och de ska plötsligt åka till Rom för att sjunga i Vatikanen. JJ ska följa med som något slags ledare. De åker till Venedig och Florens innan de hamnar i Rom, den eviga staden.

Anna Faris spelar en skurk som är ute efter något jag glömt vad det var och hon och hennes liga kidnappar Collin för att locka dit hans far. JJ och Sophie måste samarbeta för att sätta dit skurkarna. Jag tror det hela gick ut på att Vatikanen skulle sprängas eller något, jag vet inte säkert.

Jättebra om man är tolv

… Jag tappade nämligen tråden medan jag tittade på filmen. Jag kom på mig med att sitta och tänka på annat. My Spy: The Eternal City är bara tråkig. Filmen ser inte ut att ha varit billig, den ser hyfsat påkostad ut, och de har varit i Italien och filmat. Men nästan ingenting är roligt. Här finns inga actionscener som sticker ut. Några datoranimerade fåglar är illa gjorda. Rollfigurerna är irriterande. Det är dock fullt möjligt att man tycker att filmen är jättebra om man är tolv år gammal – vilket jag inte är.

En naken staty påverkar

Nu hittade jag det här på nätet när jag sökte efter filmens budget (vilken jag inte hittade): ”PG-13 for violence/action, some strong language, suggestive references, teen drinking, and a nude sculpture.” Alltså. Herregud. En naken staty påverkar åldersgränsen i USA?

print

Våra samarbetspartners