THE DELIVERANCE – är mest tråkig och aldrig det minsta otäck

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lee Daniels
Skådespelare: Andra Day, Glenn Close, Anthony B. Jenkins, Caleb McLaughlin, Demi Singleton
Land: USA
År: 2024
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 112 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär, denna gång på en skräckfilm av Lee Daniels, som gjorde Precious och The Butler…. Fast ett tag glömde jag bort att det här skulle vara en skräckfilm.

The Deliverance, vilket betyder ”befrielsen”, utspelar sig 2011 och är inspirerad av ett autentiskt fall med ett hemsökt hus. Hur autentiska sådana fall nu kan vara. Med andra ord: det är hittepå, det här.

Har ett jävla humör

Det handlar åter om misär. Andra Day spelar Ebony, som bor med sina tre barn i ett muggigt hus i en muggig stadsdel. Ebony är nykter alkoholist, men får ibland återfall. Hon har dessutom ett jävla humör och svär konstant. Ett av hennes barn mobbas. Ebony har massor av skulder, den typ av skulder folk bara har i USA – som en barnsjukhusräkning på 32 000 dollar.

Spökerierna får vänta

Glenn Close spelar Ebonys mor Alberta, en slampig, cancersjuk kärring som nu har blivit djupt religiös. Alberta bär olika peruker och raggar på kvarterets karlar. Jag satt länge och undrade om Alberta var Ebonys biologiska mor eller inte, till skillnad från resten av familjen är Alberta vit. Även en av rollfigurerna frågar om detta.

Men hur är det med spökerierna? Dessa får vänta. Familjen tycker sig höra ljud från källaren och det luktar illa i huset, men i stort sett hela den första timmen är bara ett skitigt drama om osympatiska människor som skriker och bråkar och bär sig åt.

Sedan händer det oförklarliga saker. Minsta pojken blir av allt att döma besatt av en ond demon. Mo’Nique dyker upp. Det är dags för exorcism – men i den här filmen kallas det ”befrielse”.

Ser skrattretande dumt ut

Nu blir det riktigt fånigt. Det vräks på med en massa effekter, men de undermåliga datoranimeringarna gör att det bara ser skrattretande dumt ut. I synnerhet en scen där lillgrabben flyger ur sängen. Glenn Close förvandlas plötsligt till en demon med spetsiga tänder. Här han man bara målat hennes tänder med svart färg, eller möjligtvis klämt in en falsk tandrad med målade tänder, och det blänker i den svarta färgen – vilket gör att det ser ut som om hon bara har ett märkligt tandskydd.

Är aldrig det minsta otäck

Folk slungas omkring, det skriks, och så blir det religiöst och dant och Gud och Jesus är lösningen på allt. Filmen slutar med bilder på det ”verkliga” fallets hus och på kvinnan som bodde där.

The Deliverance är aldrig det minsta otäck. Den är mest tråkig. Majoriteten av rollfigurerna är fruktansvärda, i synnerhet Ebony. Hon borde inte tillåtas att ha vårdnaden om sina barn.

Netflix pungade ut med 65 miljoner dollar

Det här är ingen Netflixproduktion, om jag förstått det rätt. Filmen spelades in 2022 och därefter var det ett flertal distributörer som bjöd på filmen. Till slut vann Netflix, som pungade ut med 65 miljoner dollar. Filmen visades först på ett par utvalda biografer i USA.

Colleen Camp har en liten roll och medverkar i en scen.

print

Våra samarbetspartners