NICE GIRLS – glassigt på franska, men humorn funkar bara ibland

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Noémie Saglio
Skådespelare: Alice Taglioni, Stéfi Calma, Baptiste Lecaplain, Noémie Lvovsky, Lucien Jean-Baptiste
Land: Frankrike
År: 2024
Genre:
Längd: 92 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Nu blir det franskt här på JPS Media! Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en fransk actionkomedi. På 90-talet hade jag en kollega som ibland pratade om att han inte gillade franska komedier, han förstod dem inte. Jag kom att tänka på honom när jag såg Noémie Saglios nya film Nice Girls.

Visst finns det franska komedier och franska komiker jag gillar, till exempel är jag rätt svag för Louis de Funès. Men – ofta kan franska komedier vara lite … konstiga. Jag antar att detta beror på kulturella skillnader. Fransmännen skrattar käken ur led och jag undrar vad det är de skrattar åt, eller så förstår jag vad det är de skrattar åt, men jag tycker inte att det är speciellt roligt.

I Nice Girls är det hela tiden uppenbart vad det är som är tänkt att vara roligt – men humorn funkar bara ibland. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är som gör att det inte riktigt funkar.

Bästa snuten ger ett vimsigt intryck

Alice Taglioni spelar polisen Léo, som kallar sig Rivierans bästa snut. Hon ger dock ett vimsigt intryck, hon är stökig, hon kedjeröker och bär något slags beppehatt. Hennes bror Ludo har mördats i Tyskland och en tysk polis skickas till Nice för att lösa fallet. Den tyska polisen visar sig vara den tjusiga Mélanie (Stéfi Celma), som talar flytande franska utan brytning – hon hävdar att det beror på att hennes mor var fransyska.

Psykopatisk engelsk blondin

Léo tycker genast illa om Mélanie. Det visar sig snart att Mélanie var Ludos fästmö, de skulle gifta sig. Naturligtvis måste Léo och Mélanie samarbeta när ligan som dödade Ludo dyker upp i Nice, anförda av en psykopatisk engelsk blondin spelad av Katrina Durden, som är en väldigt dålig skådespelerska. Mélanie visar sig vara en jävel på att slåss. Léo flänger mest runt och klantar sig. Hon blir kär i en kille som tvingas hjälpa de två poliserna.

Irriterande i sin konstighet

Jag tycker alltså inte att Nice Girls är speciellt rolig. Alice Taglioni anstränger sig till det yttersta för att hennes märkliga rollfigur ska vara kul, men hon blir mest irriterande i sin konstighet. Dessutom är handlingen en aning förvirrad, det känns som om delar av filmen saknas. Saker bara händer helt plötsligt. Det dyker upp skurkar. Det blir action. Skurkarna är ute efter något.

Alla dansar på slutet

Men jag tycker ändå att det är något lite sympatiskt över den här filmen. Om inget annat vinner den på sina miljöer. Nice visar upp sig från sin allra soligaste sida och ser ytterst lockande ut. Det är nu bra längesedan jag var där. Filmen fick mig att längta till Rivieran och till Provence.

Nice Girls är en glassig film i glassiga miljöer med ett glassigt filmfoto. Alla dansar på slutet. Betyget här till höger är lite tveksamt. Jag är nog för snäll – men jag lät mig förföras av Rivieran. Det är lätt hänt.

print

Våra samarbetspartners