KILL – om man gillar blodig slåssfilm…på indiska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nikhil Nagesh Bhat
Skådespelare: Nikhil Nagesh Bath, Ayesha Syed, Tanya Maniktala, Abhishek Chauhan, Ashish Vidyarthi
Land: Indien
År: 2023
Genre: Action, Brott, Drama Thriller
Längd: 105 minuter
Distributör: SF Studios
Format: VOD
Betyg: 3

Kill, i regi av Nikhil Nagesh Bhat, lanseras som den våldsammaste indiska filmen någonsin. Det står så på den svenska pressidan, där man även kan läsa att John Wick inte är något jämförd med denna films hjälte, kapten Amrit Rathod. Av en händelse har det amerikanska bolaget bakom John Wick-filmerna köpt rättigheterna till Kill för att göra en nyinspelning. Vad nu det ska vara bra för.

Den våldsammaste indiska filmen någonsin? Kan det stämma? Det är mycket möjligt. Kill är en av de blodigaste, våldsammaste actionfilmerna någonsin rent allmänt. Men … Är det här en Bollywoodfilm med sång- och dansinslag? Nej, sådant slipper vi och filmen varar bara 105 minuter.

Elitsoldatens kärlek förlovad mot sin vilja

Lakshya spelar kapten Rathod. Han har fått en ”introducing” credit, men han har visst gjort roller på film och TV tidigare, ser det ut som. Han ser ut lite grann som en indisk Scott Adkins.

Elitsoldaten Rathods stora kärlek Tulika (Tanya Maniktala) har mot sin vilja förlovat sig med en annan man. Hon och hennes familj kliver ombord på ett tåg som ska ta dem till New Delhi. Rathod, som varit ute på övning eller något, gillar inte detta, så han och hans mustaschprydde soldatkompis Viresh (Abhishek Chauhan) tar sig ombord på tåget. Rathod tänker få Tulika på andra tankar och fria till henne.

Rånar och mördar från vagn till vagn

De har en farlig otur på den här resan. Ett banditgäng på ungefär fyrtio man har beslutat sig för att råna tågets passagerare. De går från vagn till vagn och rånar och mördar folk. När de når Rathod och Viresh stöter de på motstånd. Rathod och Viresh slår ner och dödar några rånare. Rånarna, som leds av fullblodspsykopaten Fani (Raghav Juyal), blir förbannade och dödar några fler. Rathod och Viresh blir skitförbannade och dödar ännu fler rånare. Rånarna, som alla verkar vara släkt med varandra, uppskattar inte detta, och dödar några till, varpå Rathod och Viresh dödar ytterligare rånare. Så håller det på.

Kill kan närmast beskrivas som The Raid ombord på ett tåg. Den indonesiska filmen The Raid, alltså. Häromåret kom Bullet Train, en actionfilm som utspelade sig ombord på ett tåg, och tidigare har vi sett Under Belägring 2 och en rad andra tåg-actionfilmer.

Inte mycket utrymme för extravaganta slagsmål

Nackdelen med actionfilmer som utspelar sig ombord på tåg, är att … de utspelar sig ombord på tåg. Vad saknas ombord på tåg? Utrymme. Med undantag för några minuter i början och slutet av filmen, utspelas Kill helt och hållet ombord på ett tåg. Folk slåss som vilddjur i de trånga vagnarna. Det finns inte mycket utrymme för extravaganta slagsmål, kombattanterna kan bara röra sig framåt och bakåt. De slår och sparkar. Tillhyggen och vapen varieras – kniv, yxa, köttyxa, hammare, klubba, spett, järnrör, skumsläckare. Blod och hjärnsubstans sprutar. Magar och halsar sprättas upp.

Tålig och rätt klantig

Kapten Rathod är en jävligt tålig kille. Han åker på otroliga mängder stryk. Varje ben i hans kropp måste han knäckts redan efter första akten. Han är även rätt klantig ibland. Istället för att se till att motståndaren verkligen är medvetslös, eller död, efter en fajt, står Rathod tårögd och handfallen och tittar åt ett annat håll – så att skurken hinner kvickna till och ge Rathod duktigt med bank.

En vändning som inte förutsågs

Ganska exakt 45 minuter in i filmen sker något ganska oväntat. En vändning i handlingen jag inte förutsåg. Då visas även filmtiteln! ”Kill” står det med stora bokstäver över duken. Detta måste nog vara nytt rekord vad gäller uppdykande av förtext. Det är även ungefär här Rathod får nog och tänker att det är lika bra att ta kål på samtliga banditer.

Skurkarna mer minnesvärda

Rathod må vara en jävel på att slåss och ha ihjäl folk, men Lakshya som spelar honom är en ganska blek skådis. Han har på vissa håll utsetts till nästa stora actionstjärna, men han gör inget större intryck. Fast det kan förstås bero på rollen. Han har inte så mycket att göra, mer än att slå på folk. Skurkarna är mer minnesvärda, i synnerhet galningen spelad av Raghav Juyal, samt en lång, rejäl biff med tvinnad mustasch. Han spelas av Parth Tiwari och går fram som en terminator.

Var håller personalen hus?

Handlingen är lite väl simpel, det här går bara ut på att visa upp en massa ultravåld. Jag satt och undrade lite över hur många vagnar det hela utspelade sig i, hur de var disponerade i tågsetet. Tåget är långt. Var håller personalen hus? Konduktörer? Finns där en restaurangvagn? Längre fram i tåget vet de inte om vad som försiggår längre bak.

Kill är väl en okej film. Dessutom är den ungefär som jag förväntat mig. Det är supervåldsamt, men lite tjatigt och inte alltför engagerande. Ibland blir det lite sentimentalt. Ibland blir det lite fånigt. Filmfotot är inget utöver det vanliga. Gillar man blodig slåssfilm av det här slaget, gillar man säkert Kill.

print

Våra samarbetspartners