NIONDE KOMPANIET – med alla ingredienser som behövs för att göra en rolig film, men…

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Colin Nutley
Skådespelare: Tomas Fryk, Thomas Hanzon, Jan Myrbrand, Harald Hamrell, Birger Österberg
Land: Sverige
År: 1987
Genre: Komedi
Längd: 109 minuter
Distributör: Studio S Entertainment
Format: Blu-ray
Betyg: 2

Colin Nutley är inte en regissör som står högt i kurs hos undertecknad. Jag har förvisso inte sett alla hans filmer, till exempel har jag inte sett den första Änglagård. Men de jag sett har varit under all kritik – som den hemska Medicinen från 2014.

Nionde kompaniet hade jag inte sett förrän jag nu klämde den på Blu-ray. Jag valde bort den när den gick upp på bio 1987, jag minns inte varför, antagligen tyckte jag att den verkade tråkig, eller allmänt kass, trots en del bra recensioner och publika framgångar.

Alla ingredienser som behövs

Det här är Colin Nutleys första långfilm, efter att han tidigare mest jobbat med TV. Nionde kompaniet lanserades som en komedi, en sentida lumparkomedi, om än inte militärfars. Jag hade faktiskt inbillat mig att den här skulle vara rätt bra.

… Men det dröjde inte länge innan jag kliade mig i huvudet och undrade vad fan det var jag satt och tittade på. Här finns alla ingredienser som behövs för att göra en bra och rolig film. En historia om ett gäng lumpare som ägnar sig åt svindlerier för att tjäna pengar på arméns bekostnad. Det som börjar ganska oskyldigt växer snart till enorma proportioner och allt fler blir inblandade. Här finns en rad tacksamt klyschiga befäl. Här finns en överste vars kåta hustru är otrogen och ligger med en av lumparna. Här finns ett bra filmfoto – och framför allt finns här en lång, lång rad bra skådespelare.

Som om de hittat på efterhand

Men. Det känns som om Nionde kompaniet är redigerad i en hushållsmaskin. I en mixer. Allting är jättekonstigt och förvirrande, det känns som om ett stort antal scener saknas, ibland känns scenerna inkompletta, eller som om de hamnat fel. Det är lite grann som om de hittat på efter hand – vilket de kanske också gjorde, Nutley är känd för att ha ett slappt förhållande till manus. Det blir inte bättre av att här finns alldeles för många rollfigurer – och centralgestalterna är osympatiska.

Polisbil kraschar i en kyrka

För att vara en komedi är det här märkligt humorbefriat. Jag vet inte vad som är avsett att vara roligt eller ej. Jag skrattade i början när en polisbil avslutar en biljakt med att krascha in i en kyrka under pågående gudstjänst, jag skrattade när en präst spelad av Krister Henriksson började slåss med Thomas Hanzon, tror jag det var (många av lumparna har snarlika utseenden), och jag tyckte att slutscenerna var roliga. Ja, och alla scener med den tjusiga Marika Lindström som otillfredsställd överstinna är bra. Översten spelas av Sten Ljunggren.

Känns slarvig och ofärdig

Bäst i filmen är Robert Sjöblom som kapten Blom. Sjöblom är en lite bortglömd skådespelare. Jag minns honom mest från lite grejor på 80-talet. Han har varit med i en hel del produktioner sedan dess, men mest i TV-serier och barnprogram jag inte tittat på. Han är en utmärkt skådespelare.

Nionde kompaniet känns rätt slarvig och ofärdig – vilket alltså inte hindrade filmen från att dra storpublik.

print

Våra samarbetspartners