BOKMÄSSAN och TEMA SÁPMI – fyra länder, ett språk, många utmaningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bokmässan har genom årtionden satt fokus på många spännande språkområden och länder. Ett år har litteratur på tyska stått i fokus, ett annat år har landet Irland stått i fokus, ett år föll allt ljus på Sydafrika, ett annat år Finland … och så vidare. I år fylls den stora temamontern vid mässans huvudingång av Tema Sápmi.

Man har valt att sätta kulturellt Bokmässefokus på ett geografiskt område som sträcker sig över fyra länder och författare från Norge, Sverige, Finland och Ryssland finns på plats.

 Tema Sápmi fokuserar på den samiska litteraturens och kulturens mångfald. Här finns många olika genrer representerade – och även många olika språk. Alla skriver inte på samiska.Tema Sápmi arrangeras för övrigt i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte och författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är 2024 års hedersgäster på Bokmässan.

Fjällturism, gruvdrift och jojk 

Det finns många seminarier och scenprogram att välja bland, det diskuteras samisk filosofi och världsbild, klimatförändringar, gruvdrift, fjällturism … och flera nyanser av vardagsliv i nutid, forntid och framtid. Även samisk rap och jojk står på programmet. Sapmis konst är internationellt känd bland annat genom konstnärer som Britta Marakatt-Labba och Joar Nango.

Författare som Ann-Helén Laestadius, Niillas Holmberg, Elin Anna Labba, Moa Backe Åstot och Sigbjørn Skåden finns på plats.

Det går att skriva bästsäljare på samiska 


Laestadius är förmodligen den som gemene man i Sverige känner igen först – hon har vunnit Augustpriset, hon har vunnit priset Årets Roman och hennes Stöld har blivit filmatiserad för Netflix. Mordet på älsklingsrenen i Stöld kommer att ge mardrömmar i generationer framöver. I ett seminarium diskuteras att Laestadius skriver på svenska … men Saia Marilena Stueng, en bästsäljardrottning i Norge skriver på samiska. 2017 sålde ungdomsromanen Hamburgerprinseassa (Hamburgerprinsessa) som smör i solsken och tog slut på förlaget kort efter den var publicerad. Hon har också en masters i samisk rap.

Sápmi och kolonisationen av rymden

Bokmässans andra tema i år är Tema Rymden, men givetvis kan de båda temana överlappa varandra. På den samiska stjärnhimlen pågår en ständig kosmisk älgjakt där jägaren Fávdna jagar den kosmiska älgen Sarva. Stjärnhimlen är fylld av berättelser och vad sker med dem och oss när satelliterna blir allt fler och stjärnhimlen förorenas av ljus? Är rymden ännu ett laglöst land öppet för exploatering? Jjojkaren och berättaren Ánte Mihkkal Gaup som turnerar runt med ett samiskt stjärntält, författaren och översättaren Ánne Márjá Guttorm Graven och Jan Erik ­Wahlund, docent vid Institutet för rymdfysik, har olika infallsvinklar.

Hotar AI jojkarnas levebröd?

Den roligaste rubriken på hela Bokmässan är Kan AI lära sig att jojka? Många varningsflaggor har höjts för AI, ska AI nu även hota konstformen jojk? Jojkaren, författaren, poeten och dramatikern Jalvvi Niillas Holmberg, jojkaren, skådespelaren och poeten Simon Issát Marainen, och artisten, låtskrivaren och jojkaren Sofia Jannok samtalar och diskuterar.

print

Våra samarbetspartners