REBEL RIDGE – välspelad actionrulle bästa Netflixproduktionen på länge

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jeremy Saulnier
Skådespelare: Aaron Pierre, Don Johnson, AnnaSophia Robb, David Denman. Emory Cohen
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Brott, Drama, Thriller
Längd: 131 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en riktigt tung actionthriller. Ibland blir man överraskad. Ibland förväntar man sig absolut ingenting speciellt när man börjar titta på en ny film, i synnerhet inte när det handlar om Netflixproduktioner, vilka har en tendens att vara påkostade men slätstrukna, eller direkt dåliga.

Rebel Ridge är en film med manus och regi av Jeremy Saulnier. Det var han som 2007 gjorde en låg-lågbudgetskräckis som hette Murder Party, och som jag recenserade när den släpptes på DVD i Sverige. 2015 gjorde han Green Room, som jag inte minns om jag sett, och han har regisserat avsnitt av True Detective.

Påkörd och misshandlad av poliser

Den här nya filmen handlar om den före detta marinkårssoldaten Terry Richmond (Aaron Pierre), vars kusin åkt fast för droginnehav. Terry har lånat ihop en stor summa pengar så att han kan betala borgen – kontant. Han lyssnar på Iron Maiden och cyklar till den lilla hålan där han ska lösa ut sin kusin, pengarna har han i en ryggsäck.

Då blir han plötsligt och oväntat påkörd bakifrån – av en polisbil. Två poliser kliver ur bilen, de misshandlar Terry, hävdar att han stulit både pengar och cykel, Terry är trots allt svart och därmed per automatik kriminell, och de kör iväg med Terry.

Genomkorrupt poliskår

Terry lyckas prata sig ur situationen, men kort därpå uppsöker han polisstationen för att polisanmäla de två poliserna som rammade honom. Då konfronteras Terry med den osannolikt osympatiske polischefen Burnne, spelad av Don Johnson. Terry är hela tiden artig, lågmäld och höjer aldrig rösten.

Terry lär känna en ung tjej som hjälper honom, Summer (AnnaSophia Robb), som är tidigare missbrukare, men nu jobbar i domstolen och siktar på att bli advokat. Staden har stora skulder och hela poliskåren är därför genomkorrupt. I stort sett samtliga poliser är praktsvin, de är bonniga, korkade, rasistiska, våldsbenägna och allt annat än laglydiga.

Överraskande bra

Terrys situation blir hela tiden värre, allt går fel, han är fortsatt timid och artig, man till slut låter han istället händerna tala. Han är inte hela oväntat expert på kampsport, självförsvar och vapen.

Med sina två timmar och tio minuter är Rebel Ridge ungefär tjugo minuter för lång, några lite sega passager i mitten hade kunnat trimmas, men i övrigt är det här överraskande bra och engagerande. Poliserna är upprörande onda, Terry är sympatisk. Jag satt i soffan och knöt nävarna när Terry ständigt råkade illa ut. Kom igen, Terry! tänkte jag. Ge igen nu! Ta inte mer skit!

Bästa Netflixproduktionen på länge

Ja, självklart ger Terry igen. Han bankar skiten ur dräggen. Jävlar, vad de åker på spö. Och de förtjänar varje snyting.

Filmen är välspelad, välgjord och välskriven. Den har bra filmfoto. Rebel Ridge är den bästa Netflixproduktionen på länge – trots att den alltså är för lång.
James Cromwell har en liten roll i filmen.

print

Våra samarbetspartners