JOKER – harmlöst och småkul med ett rafflande slut på Globens topp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sune Lund Sørensen
Skådespelare: Björn Skifs, Aje Rodas-Evrén, Johan Ulveson, Marie-Chantal Long, Jacob Nordenson
Land: Sverige
År: 1991
Genre: Komedi, Brott
Längd: minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Studio S
Betyg: 3

Vi fortsätter att titta på Björn Skifs-filmer här på JPS Mediaredaktionen. Joker, som hade premiär 1991, såg jag för första gången bara för några år sedan, jag tror den fanns på någon streamingkanal jag hade då. Jag tyckte väl att den var sådär, ingen större höjdare, och jag glömde omedelbart bort den. Men – nu har den släppts på Blu-ray och jag har tagit ännu en titt.

Joker är antagligen Björn Skifs bästa film – fast då hör det till saken att jag inte sett alla filmer Skifs varit med i. Strul må vara en populär film, men den är ju faktiskt inget vidare. Joker är en bagatell, men till skillnad från Drömkåken, som jag skrev om nyligen, är det här en riktig film med handling.

Regissören dog i fallolycka

Den här filmen regisserades av dansken Sune Lund-Sørensen, som tidigare gjort Smugglarkungen, även den med Skifs, samt en rad danska filmer, däribland ett par Dan Turèll-filmatiseringar. Joker blev Lund-Sørensens sista film, av någon anledning slutade han filma efter den här, och 2007 dog han efter en fallolycka.

Förväxling vid kidnappning

Björn Skifs spelar fotografen Nicke, som gillar practical jokes. Nu tänker förstås vi i publiken att det ska förekomma en lång radda practical jokes i den här filmen, men detta glöms bort nästan omedelbart! Således har filmtiteln inte mycket med handlingen och Skifs rollfigur att göra.

Nickes rödhårige kompis Pelle (Jacob Nordenson) ska gifta sig – med en jobbig och argsint italienska, Lucia (Marie-Chantal Long). Nicke anordnar en svensexa och Pelle ska kidnappas. Samtidigt ska en grupp nynazister anförda av Gert Fylking kidnappa den rödhårige rikemanssonen Jens (Johan Ulveson). Självklart sker en förväxling och Nicke råkar plocka med sig Jens till svensexan, medan Pelle låses in i en källare.

Infiltrerar nynazisterna

Nynazisterna planerar att mörda en viktig FN-tjänsteman som ska hålla ett anförande vid en gala i Globen. Nicke lyckas komma nynazisterna på spåren. Han utger sig för att vara en känd terrorist och infiltrerar gruppen. Tillsammans med Jens och sin rättrådiga assistent Gunnel (Aja Rodas-Evrén) ska de förhindra attentatet, frita Pelle och stoppa nazisterna. Lucia dyker upp ibland och ställer till det.

Gert Fylking, en riktig ond skurk

Joker har drag av actionkomedi och av någon outgrundlig anledning blev filmen först barnförbjuden av Statens Biografbyrå! Jag antar att beslutet överklagades, för en månad senare sänktes åldersgränsen till 11 år, utan att klipp gjorts.

Det förekommer lite pangande, vapen, slagsmål och explosioner, men inget uppseendeväckande. Gert Fylkings tolkning av sin skurk är gravallvarlig, vilket var ett bra val – han är en riktig, ond skurk. Däremot är hans anhang till större delen ett gäng klantar. Dessa spelas av bland andra P.G. Hylén och Björn Kjellman. Catherine Hansson gör Fylkings onda flickvän som skriker ”Pissråtta!” om och om igen.

Bra och rafflande på Globens topp

Det är harmlöst och ibland lite småkul. Ibland är det också lite slarvigt, det finns den rad logiska luckor och några konstiga hopp i handlingen, det är en aning osammanhängande. En del scener är bara konstiga och har inte med någonting att göra, till exempel när Nicke och Gunnel fäktas en lång stund. Slutscenerna på Globens topp är bra och rafflande. Ett Hitchcock-slut, och även förväxlingstemat för tankarna till Hitchcock. Björn Skifs och Bengt Palmers stod för manus.

print

Våra samarbetspartners