NOVA & ALICE – välgjort och flyhänt om turnéliv och kärlek med förhinder

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Emma Bucht
Skådespelare: Hedda Stiernstedt, Josefin Asplund, Johan Rheborg, Adam Pålsson, Victor Iván
Premiär: 2024-09-13
Betyg: 3

Alice är ett välartat populärt popsnöre med dipp i karriären medan Nova är en småstrulig creddig artist med känslorna utanpå kroppen. Och aldrig mötas det två. Fast det gör de i detta drama med musikaliska förtecken. För när gemensamma managern Viktor alias Johan Rheborg ser konstnärliga, men kanske framförallt kommersiell potential i ett samarbete blir de mer eller mindre tvingade att tänka om. Och se där, snart flödar kemin både på det konstnärliga och personliga planet.

Mer så än någon kunde ana initialt, bör tilläggas. För efter det att det inbyggda motståndet att samarbeta suddats ut via en insikt att bådas karriärer kan gynnas drar damerna ut på en välbesökt turnévända.

Kemin på scen utvecklas till romantik

Inledningsvis betonas dock att credd ska gå före bredd, så Alice tvingas ta på sig rollen som öppningsakt alltmedan Nova får sola sig i headlinerglansen. Men sedan händer något. För när duon spontant uppträder tillsammans är succén ett faktum. Ett faktum som Viktor föga förvånande gnuggar händerna åt.

Sedan händer något oväntat. Kemin på scen utvecklas till romantik företrädelsevis på hotellrum landet runt, varpå kvinnlig nakenhet tar vid i form kärleksscener. Onödigt naket? Måhända, men allt är smakfullt skjutet av regissören Emma Bucht

Livsavgörande tragik

Samtidigt tar Alice intet ont anande make hand om marktjänsten och de två barnen på hemmaplan. Fast hemligheten om popstjärnornas romans kan naturligtvis inte förbli hemlig i all evighet. Snart avslöjas det hela via en hemligt tagen bild backstage. Men inte förrän efter det att livsavgörande tragik drabbat Alice familj

Som synes medför attraktionen mellan Alice och Nova inte alldeles okomplicerade komplikationer. Långt därifrån. Alltså ställer man sig tidigt frågan om kärleken ska överleva bortom turnécykeln. Det gör för övrigt titelfigurerna också, och då kanske särskilt Nova, som blivit sviken tidigare i livet. Men även Alice ser hindren hopa sig. För hur skulle hon kunna lämna sin familj med gott samvete?

Moraliserande har inte styrt manusskrivandet

Hur allt slutar ska inte avslöjas, men man kan väl säga som så att ett eventuellt moraliserande inte styrt manusskrivandet. Vilket tacksamt noteras. Det gör en redan välgjord film ännu lättare att tycka om.

För Nova & Alice är just det, lätt att gilla. Det hela ter sig välgjort, välspelat och flyhänt berättat rakt igenom. Gnäll om ytlighet (Hej DN) bör således resolut avfärdas på stående fot. Det är liksom uppenbart att upphovspersonerna inte velat göra något annat än en bred film i samma ådra som Monica Z och Ted – För kärlekens skull – producenten Lena Rehnberg ligger bakom alla tre titlarna, alltså även Nova & Alice – och det är mer än okej.

Överraskande i positiv bemärkelse

Sedan är det stickspår själva kärlekshistorien utgör onekligen välgörande för helheten. Det är överraskande i positivt bemärkelse, och det tar på intet sätt bort fokus från musiken. Musik som skapats av idel rutinerat folk , typ Jörgen Elofsson, First Aid Kit-systrarna, Fredrik Kempe och Molly Sandén. Ett starkt soundtrack? You bet. Överlag är det bara starka poplåtar som sköljer över publiken i biosalongen.

Sjunger övertygande

Extra plus förresten för att Hedda Stiernstedt och Josefin Asplund faktiskt sjunger sina sånger själv. På ett övertygande sätt, dessutom. Det adderar onekligen ytterligare trovärdighet till deras rolltolkningar.

print

Våra samarbetspartners