GUY MANLEY – A REAL MOVIE – actionpastischen har blivit ett intressant misslyckande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Andersson
Skådespelare: Baltazare Ploteau, Anton Sjölund, Milton Björnegren, Omar Myrza, Knut Wistbacka
Premiär: 2024-09-13
Betyg: 1

Jag får nästan lite dåligt samvete när jag nu ska skriva om den här filmen. Guy Manley – A Real Movie är en svensk film som går upp på bio och ska konkurrera med det övriga bioutbudet. Men – det här är mer eller mindre en ren amatörproduktion. Det är några unga killar som har gjort en film. Det går liksom inte att jämföra det här med andra filmer på bio.

Närmast går det att jämföra filmen med Kung Fury. Det är samma typ av film; en pastisch/hyllning/parodi på actionfilmer, men Kung Fury varade 31 minuter, Guy Manley varar 92 minuter.

Påbörjade filmen på gymnasiet

Om jag förstått det rätt, är det fyra killar från Västerås som ligger bakom allt. Nattkomik kallar de sig. För regin står David Andersson. De påbörjade den här filmen när de gick på gymnasiet, men den blev aldrig färdig. Sex år efter att de tagit studenten såg de till att färdigställa sin film.

… Vilket får mig att tänka på de filmer jag och mina kompisar gjorde på 80-talet. De blev aldrig färdigställda. Vi sköt på VHS och använde oss av praktiska effekter. Till en blodig operationsscen använde vi oss av fläsklägg, ketchup, och skalpeller och kanyler vi lånat av en sjuksköterska.

Helt okej effekter

Nattkomik verkar gilla att jobba med CGI och visuella effekter. I stort sett varje scen i Guy Manley innehåller visuella effekter. Många av de här effekterna är helt okej, en del är riktigt imponerande. Det ser ofta inte sämre ut än effekterna i amerikanska B-filmer. Filmen skulle kunna användas som showreel för att ragga filmjobb.

… Men en showreel är oftast bara 10-20 minuter. Guy Manley varar alltså 92 minuter. Det känns som att titta på en långfilmslång gymnasiefilm med några killar man inte känner.

Nersupen agent får ett sista uppdragSkolteater utan manus

… Tja, och sedan händer det saker. Jag vet inte riktigt. Allting är fullkomligt hysteriskt, det är skolteater, alla spelar över, och det verkar inte finnas något manus. Alla pratar engelska och ingen ser ut att vara äldre än 25. Det är James Bond och cyberpunk och science fiction och krig och kampsport, det är Stefan & Krister på uppåttjack.

Crazyhumorn är ansträngd och aldrig rolig. Emellanåt slänger de in blodigt ultravåld i komiskt syfte. Att se oskyldiga människor få huvudet bortskjutet är kanske kul när man är 15, men det här känns fullkomligt malplacerat i en film som i övrigt bygger på tramshumor.

Jättekul om man var klasskompis

Filmen slutar aldrig och den är otroligt svår att sitta igenom. Dock är den säkert jättekul om man var klasskompis med Nattkomik. En känd svensk skådespelare dyker upp under några sekunder i en så kallad mid credit scene. Filmen inleds med att Jon Bailey, ”The Epic Voice Guy” från YouTube-kanalen Honest Trailers, läser några rader. Greg Sestero från The Room ska visst också vara med någonstans. I eftertexterna listas ”Fake Shemps”, precis som i Sam Raimis filmer.

Ett ambitiöst misslyckande

Alltså. Det hade varit kul att sätta ett högt betyg på den här filmen. Det hade varit kul om killarna gjort en bra film. Men det här är ingen bra film – alls. Det är kul i fem minuter. Det här är ett ambitiöst misslyckande. Som sagt: jag får dåligt samvete, det känns som om jag är skittaskig som sågar den här filmen som de har lagt ner så mycket arbete på.

Dock hoppas jag att något bolag anlitar Nattkomik som effektmakare. Med ett ordentligt manus, riktiga skådespelare och regi kan de nog få till det.

print

Våra samarbetspartners