YRROL – alla yngre än 55 kommer att explodera

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Dalle
Skådespelare: Suzanne Reuter, Ulla Skoog, Peter Dalle, Claes Månsson, Johan Ulveson
Land: Sverige
År: 1994
Genre: Komedi
Längd: minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Studio S
Betyg: 3

För sex år sedan hade filmen Lyrro – ut & invandrarna biopremiär. Det var en senkommen uppföljare till biosuccén Yrrol – en kolossalt genomtänkt film, vilken i sin tur byggde på TV-programmet Lorry, som började sändas 1989.

Lyrro var en fruktansvärd film. Usel. En sketchkomedi där ingenting var roligt, allting var ansträngt, tiden hade sprungit ifrån Lorrygänget, och filmen kändes mest som betald utlandssemester för alla iblandade.. I min recension av Lyrro skriver jag även lite om det ursprungliga TV-programmet, som jag inte var världens största fan av. Jag tittade på Lorry varje vecka när det sändes, ibland var det väl roligt, ibland fick de till det, men ofta tyckte jag inte att det var speciellt kul.

Nisse Hellberg om Henrik Schyffert

Det kändes dessutom som en företeelse som bäst gick hem i Stockholm, och då främst i Stockholmsmedia. Jag kommer att tänka på något nöjesprogram på 90-talet, jag har glömt vilket det var, i vilket Henrik Schyffert framförde en sketch. Programledaren frågade därefter gästen Nisse Hellberg vad han tyckte om sketchen. Nisse sa ”Allså, ja e från Malmö, å där har vi ente sånna problem”. Jag har inte sett om TV-serien Lorry sedan den sändes, jag har ingen som helst aning om vad jag skulle tycka idag.

En ojämn och spretig film

Långfilmen Yrrol kom 1994. Den hade jag inte heller sett sedan den gick på bio, men nu har jag alltså sett om den. Jag hade bara vissa fragmentariska minnen av Yrrol, som heter som den gör eftersom de inte fick använda titeln Lorry. Jag kom ihåg ett par sketcher. Det mesta kom jag inte ihåg alls.

Peter Dalle står för regin och har även skrivit manus tillsammans med Rolf Börjlind. Det här är en väldigt ojämn film, det är en spretig film. Yrrol består bara av löst sammanhållna sketcher, dessa sketcher är framtidsvisioner en man under antiken får under en prolog.

Otroligt politiskt inkorrekta sketcher

Till en början tyckte jag inte att det här var roligt. Det var rätt krystat och tråkigt. Det dröjde ett bra tag innan jag skrattade. Men – efter ett tag kommer det en rad sketcher som är jätteroliga. Bitvis är det inte roligt alls, men det som är roligt, är väldigt roligt.

… Men medan jag tittade på filmen tänkte jag att, herrejösses, det går ju inte att visa den här filmen för någon som är yngre än 55 – de kommer att implodera! Eller explodera! De sketcher jag tyckte var roligast är idag otroligt politiskt inkorrekta. Antar jag. En blind rasist är gift med en blind invandrarkvinna och de ska köpa en TV av en blind TV-försäljare.

Perverse scoutledaren farbror Bosse

TV:n visar Cosbylainen, den finska versionen av Cosby – och rollerna görs av Lorrygänget i blackface, talande hittepå-finska. Det så kallade N-ordet namns. Farbror Bosse dyker upp. Jag tyckte alltid att Johan Ulveson som den perverse scoutledaren farbror Bosse var roligast i Lorry på TV, men jag har noterat att han anses vara problematisk idag.

Kanske det roligaste inslaget

Reklamfilmerna för Claes Månsson är roliga, mötet där de diskuterar en 50-årspresent är kanske det roligaste inslaget, och uppfinnaren från Sundbyberg dyker upp. En sketch där Ulla Skoog har det svårt hemma och vill ha hjälp av den framgångsrika Suzanne Reuter påminner lite för mycket om en liknande Monty Python-sketch.

Jag hade hoppats på en massa trevligt extramaterial på denna nya Blu-ray, men det fick jag inte.

Nu ska jag läsa om mitt Sigge Scout-album. Apropå farbror Bosse.

print

Våra samarbetspartners