ÄKTA SKRÄCK – tröttkört found footage-koncept har dammats av

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Engelsk titel: True Fear
Regi: Daniel di Grado
Skådespelare: Ava Nikodell, Rebecka Enholm, Rasmus Sintorn Nystedt, Oliver Dagher, Johan Ehn
Premiär: 2024-09-05
Betyg: 2

Äkta Skräck? Ja, vad som åsyftas är förstås upp till var och en att tolka. Allt är trots all i betraktarens ögon. Men för egen del ligger det nära till hands att tycka att det tar väl lång tid innan det blir överdrivet läskigt i denna skapelse.

Sedan är det lätt att köpa att tanken förmodligen varit att inte förfalla till ”jump saores” i parti och minut, utan i stället varsamt bygga upp historien på ett lite mer subtilt sätt. Eller vad man nu ska kalla det. För historien flyter knappast på, snarare segar det sig fram mest hela tiden.

Riktigt nedtonat blir det emellertid aldrig eftersom de båda kvinnliga individerna i historiens fokus består av självcentrerade millenials som låter yngre än vad de i själv verket är. Gapighet och överdriven hurtighet, en hederssak. You bet.

Häxbränningar i dådens år 1675

Fast initiativrika har de förstås varit. För det antyds rätt omgåenda att våra huvudpersoner Nour och Linn har drivit sin YouTube kanal Äkta skräck hyfsat länge, och byggt upp en god följarskara. Detta trots att det av allt att döma inte varit mycket bevänt med just den äkta skräcken.

Fast nu stundar förändring i detta avseende. Duon har fått nys om en läskig historia om häxbränningar i dådens år 1675 i den Ångermanländska hålan Torsåker. Så gissa om de far dit glada i hågen med siktet inställt på läskigt följargodis. För säkerhets skull hänger Linns pojkvän Dennis med som chaufför och hjälpreda, rent allmänt.

Lama spökerier

Att trion får anledning att ångra att de åkt långt ut i ödemarken för att gräva i sin häxbränningshistoria är givet. Men spökerierna ter sig på det hela taget mest bara lama och trista. Och nej, det måste inte alltid vara brutalt splatter i en skräckfilm. Däremot måste den ha nerv och ett bildspråk som skapar stämning, och det kan jag inte se nämnvärt mycket av i Äkta skräck

Tröttkört found footage-koncept

Sedan hantverksmässigt finns det väl inte mycket att invända mot, men på det hela tager är det här en ganska blek och tråkig skräckis. Till viss del beror detta absolut på att det tröttkörda found footage-konceptet dammats av igen, men det är alltså bara en del av problemet. Därför bör ni också veta att betyget här till höger är av det både halta och lytta slaget.

print

Våra samarbetspartners