JACKPOT! – bästa våldskomedin just nu

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul Feig
Skådespelare: Awkafina, John Cena, Simu Liu, Seann William Scott, Marian Green
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Komedi
Längd: 106 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 4

Ännu en Amazon Prime Video-premiär på en Amazon Studios-produktion. Jackpot. Det faktum att den hade premiär redan i mitten av augusti hade jag helt missat. Jag hade inge ens någon aning om denna films existens. Till skillnad från till exempel Netflix och Max är Prime, med några undantag, rätt dåliga på att göra reklam för sina kommande premiärer. Dessutom har Netflix en funktion i appen där man kan aktivera påminnelser när kommande filmer har premiär, det saknar Prime.

Den här nya filmen, Jackpot!, är en actionkomedi av Paul Feig, jag har inte sett något av honom sedan Ghostbusters, som kom 2016. Jag har säkert nämnt det tidigare, men rent generellt brukar Amazons egna filmer vara lite bättre än de Netflix producerar, fast det kan förstås bero på att Netflix sprutar ur sig fler filmer, varav många är ytterst tveksamma. Jackpot! känns som en bioproduktion och den skulle nog funkat rätt hyfsat om den gått en sväng på bio

Kombination av The Purge och John Wick

Jag hade inte läst vad filmen skulle handla om när jag slog mig ner för att se den, jag hade bara noterat namnen Paul Feig, Awkwafina och John Cena, och att det är en actionkomedi.

Jag måste tillstå att jag blev positivt överraskad av denna märkliga, bisarra film, som utspelar sig i framtiden. Jackpot! är något slags kombination av The Running Man, The Purge, Hetsjakten och John Wick, omstöpt till komedi.

Tillåtet att döda vinnaren

Enligt en inledande text startades ett nytt lotteri under depressionen 2026. Den som köper en lott och vinner högsta vinsten får pengarna om han eller hon fortfarande är i livet vid solnedgången. Det är nämligen tillåtet att döda vinnaren innan dess, och den som dödar vinnaren får pengarna. Skjutvapen är dock inte tillåtna. Vem som helst får ge sig på vinnaren, drönare följer allt och filmar.

Hjälper vinnare att överleva

År 2030 anländer Katie Kim (Awkwafina) till Los Angeles för att bli skådespelerska. Hon har hyrt ett skabbigt rum och eftersom det läcker bajs från taket, förstörs hennes kläder. Hon tvingas bära sin hyresvärdinnas kläder och i fickan finns en lott. Jovisst, självklart är det vinnarlotten och det handlar om en rekordvinst: 3,6 miljarder dollar. Lotten är elektronisk och det framgår på en gång vem vinnaren, alltså Katie, är.

Plötsligt försöker alla, precis alla, döda Katie, som inte vet vad som försiggår – hon känner inte till lotteriet. Då dyker Joe Cena upp som en viss Noel. Han livnär sig på att hjälpa lotterivinnare att överleva mot att han får tio procent av vinsten. Noel är en jävel på att slåss. Efter ett tag visar det sig att det finns ett annat företag som också har samma affärsidé, de hjälper vinnare att överleva. Detta företag drivs av Louis Lewis (Simu Liu), som inte verkar ha rent mjöl i påsen.

Säger konstiga saker och slår folk på käften

Jackpot! är en actionkomedi med betoning på action. Ska jag jämföra med något, är TV-serien Peacemaker, den med John Cena, det första jag kommer att tänka på. Paul Feigs film saknar superhjältar, men filmen har lite av samma typ av humor, den är Rated R i USA, den är våldsam och Cena spelar en typ som påminner lite om Peacemaker; han säger konstiga saker och han slår folk på käften. Det är mycket svordomar och det hela är väldigt skruvat.

Bättre än Deadpool & Wolverine

Jag hade inga som helst förväntningar på Jackpot! när jag började titta, men jag kom på mig med att tycka att filmen var kul och underhållande. Jag skrattade till högt ett par gånger. Hela idén bakom filmen är flängd.

När det gäller barnförbjuden våldskomedi just nu tycker jag faktiskt att Jackpot! är bättre än Deadpool & Wolverine. Ja, jag vet, jag har inte recenserat den eftersom den inte pressvisades, men nu har jag sett den – och jag blev lite besviken på den. Första akten är jättekul, andra akten känns mest krystad, när en massa Marvelfigurer ska pressas in, och under sista akten blir det en ”vanlig” Marvelfilm och rätt tråkigt.

Sam Raimis sämsta film

Att ännu en gång låta det handla om multiverse var en dum idé. Disney och MCU har en tendens att urholka koncept och ta fram det sämsta hos regissörer. Sam Raimis kanske sämsta film är den där hopplösa Dr. Strange-filmen han gjorde för MCU, det kändes som om MCU gjorde allt för att det inte skulle kännas som en Sam Raimi-film. Och nu har de gjort samma sak med Deadpool. Jag hade satt en trea i betyg om jag recenserat Deadpool & Wolverine. Apropå MCU: både Awkwafina och Simu Liu var med i Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Stäms för copyrightintrång

Jackpot! får betyget här till höger. Möjligen lite väl snällt, men vaffan, jag hade kul när jag såg den. Jag gillade i synnerhet slutscenen där Noel stäms för copyrightintrång. Seann William Scott medverkar i filmens prolog.

print

Våra samarbetspartners