LAND OF BAD – vänder och blir en frejdig actionfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: William Eubank
Skådespelare: Liam Hemsworth, Russell Crowe, Luke Hemsworth, Ricky Whittle, Milo Ventimiglia
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Thriller
Längd: 113 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

Ännu en Amazon Prime Video-premiär, dock inte på en MGM/Amazon Studios-produktion. Land of Bad är en biofilm som dumpats direkt på Prime i stora delar av världen, däribland Sverige.

Jag tycker sällan om filmer om militären av idag, framför allt inte amerikanska filmer om den amerikanska militären av idag. Ni vet, alla dessa våldsamma med sentimentala, reaktionära filmer som hyllar militären och tackar soldaterna för deras tjänstgöring, filmer med flaggviftande, motljus, tårar och andra dumheter som känns rätt kväljande. Det finns många klassiska krigsfilmer jag gillar, och jag må vara manusförfattare till 91:an, men jag har förbannat svårt för militarism, militära hierarkier och uniformer.

Ingen distanslös hyllning

William Eubank har regisserat Land of Bad, som är inspelad i Australien (även Slovakien är inblandat i produktionen). Till en början trodde jag att det skulle bli ännu den sådan där distanslös hyllning av den amerikanska armén och några minuter in i filmen kände jag att, nej, den här filmen vill jag inte se – och nu är det för sent, nu har jag redan börjat titta.

Men. Ganska snart vänder det – filmen blir mer av en frejdig actionfilm modell Rambo. Den blir rätt medryckande och faktiskt lite spännande.

Team ska frita agent

Liam Hemsworth spelar en sergeant som går under kodnamnet Playboy. Han tillhör ett team som släpps ner i de filippinska djunglerna för att frita en agent innan amerikanskt flyg bombar området tillbaka till stenåldern. Äldsta brodern Luke Hemsworth har en mindre roll som en av de andra soldaterna i teamet.

Russell Crowe som drönaroperatör

Russell Crowe spelar en soldat som försetts med kodnamnet Reaper, han sitter hemma i USA där han är drönaroperatör och håller koll på teamet i Filippinerna. Han har ständig radiokontakt med Playboy och övervakar allt som sker.

Reapers gravida fru ska föda när som helst. Reaper säger till killarna i grupprummet att hålla koll på en telefon som finns där, Reapers fru kan ringa när som helst. Killarna är mer intresserade av en basketmatch på TV. I synnerhet Reapers rejält osympatiske överordnade, överste Packett (Daniel MacPherson). Packett tycker att Reaper ska hålla käften och låta grabbarna se på basket, Reaper ska sköta sitt, lyda och gå hem när han blir tillsagd. Packett är ett svin utan like, han är värre än Murdoch, ni vet han som Rambo hotade med kniv.

Kamp mot klockan

Djungeluppdraget går åt skogen ganska omgående. Playboy och hans team råkar illa ut, några av dem dödas, de tillfångatas, de lyckas rymma, de tillfångatas igen, bombplan är på väg i deras riktning, Packett slänger ut Reaper och låter någon annan ta över, och det blir en kamp mot klockan.

Som jag nämnde ovan blir det här hyfsat spännande till slut – just för att Packet är ett svin som hindrar Reaper från att göra sitt jobb, och för att det blir en kamp mot klockan.

Skjuter från höften och blodet sprutar

Speciellt realistiskt är det här inte. Playboy och hans killar är bra på att slåss och skjuta, de i det närmaste skjuter från höften, skurkarna är grymma och drar sig inte för att halshugga oskyldiga, blodet sprutar, alla säger fuck hela tiden, det är mycket klichéer och det känns rätt mycket som en actionfilm från 80-talet.

Det är inte speciellt tråkigt. Lättglömt, men inte tråkigt. Den är anstötlig på ungefär samma sätt Rambo var i vissa grupper på 80-talet, men den här gången är det inte ryssar och vietnameser, hjältarna pangar för glatta livet.

Ser ut som John Goodman

Russell Crowe är härligt tjock i den här filmen. Han ser ut som John Goodman – så som Goodman gjorde innan han gick ner i vikt.

Förresten, hade inte Bat*21 från 1988, den med Gene Hackman och Danny Glover, en något liknande handling, eller minns jag fel?

print

Våra samarbetspartners