THE BIKERIDERS – faller in i välbekanta klichéer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jeff Nichols
Skådespelare: Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist
Premiär: 2024-08-23
Betyg: 3

60-talets Amerika var en period av omvälvande förändringar, där både kulturen och människorna var i ständig rörelse. The Bikeriders försöker fånga en del av denna övergång, från en värld av mullrande Pan Heads och ombyggda Harley Davidsons, där knuttarna trotsar farorna med vinden i håret och friheten som enda skydd.

Kathy (Jodie Comer) är en försiktig ung kvinna som dras till de farliga och skitiga killarna, och faller pladask för Benny (Austin Butler), den tystlåtne och otyglade medlemmen i Chicago-mc-klubben The Vandals, ledd av den karismatiske Johnny (Tom Hardy). De blir snabbt ett par, och Kathys liv kretsar snart lika mycket runt klubben som runt de motorcykelburna medlemmarna.

Makten och kaoset måste överlämnas

När klubben börjar växa obehindrat över stadsgränserna, blir det tydligt att Johnny, trots sin karismatiska ledarstil, har tagit sig vatten över huvudet. Han är medveten om sin ålder, och inser att den växande makten och kaoset i klubben snart måste överlämnas. Och att påläggskalven borde bli Benny.

Slagsmål och öldrickande dominerar

Trots potentialen i denna dynamik skildras klubbens utveckling från en fristad för utstötta till en farlig och våldsam rörelse på ett sätt som känns både lite tunt och förutsägbart. Förvandlingen som medlemmarna genomgår förblir ytlig, och filmen faller snabbt in i välbekanta klichéer om mc-kulturens våld och rebelliska livsstil. Slagsmål och öldrickande dominerar, men någon djupare inblick i karaktärernas självdestruktiva beteende når aldrig riktigt fram.

Historien berättas genom Kathy, Bennys fru. Vilket hade kunnat ge filmen ett unikt och känslomässigt perspektiv. Men istället för att verkligen utforska hennes upplevelser och den påverkan klubbens mörkare sidor har på henne, förblir berättelsen distanserad.

Lyckas aldrig bryta sig loss från det välbekanta

Det som kunde ha varit en stark och gripande skildring av lojalitet, kärlek och moraliskt förfall reduceras istället till en blek återgivning av bekanta teman, utan att tillföra något nytt. Trots sina ambitioner lyckas The Bikeriders aldrig riktigt bryta sig loss från det välbekanta och leverera någonting verkligt minnesvärt, även om det dundrar ordentligt när varvtalet maximeras.

print

Våra samarbetspartners