ETT RIKTIGT JOBB – en gediget glänsande ensembleskapelse

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Un métier sérieux
Engelsk titel: A Real Job
Regi: Thomas Lilti
Skådespelare: Vincent Lacoste, Francois Cluzet, Louise Bourgoin, Adèle Exarchopoulos, William Lebghil
Premiär: 2024-08-23
Betyg: 4

Det är ganska lätt att imponeras över fransk film. Lägstanivån är ofta relativt hög. Sedan spelar det ingen större roll vilka genre det handlar om. I fallet Ett riktigt jobb befinner vi oss definitivt i dramasfären med tillägget realistisk vardagsskildring med varm humor i botten.

Så ja, jag gillar faktiskt den här filmen. Mer än jag kanske hade trott innan den började rulla på bioduken. Platsen är en gymnasieskola utanför Paris. Dit anländer unge Benjamin för se vart ett vikariat kan leda. Han pressas av pappan att tröska igenom en mer prestigefull utbildning, men det framgår sedermera att han trotsigt nobbar dennes önskemål.

En gedigen ensembleskapelse

Fast Ett riktigt jobb fokuserar långt ifrån bara på Benjamin. Istället är det här i mångt och mycket en gediget glänsande ensembleskapelse med glans där en hel grupp lärare presenteras. Alla med olika problem och bakgrund, men också med en sammanhållning i med- och motgång..

För att vara lärare är ett kall för alla inblandade. Lärarna har alla ett engagemang att lära ungdomarna för livet. Allt för att ha de nödvändiga verktygen att klara sig utanför skolans skyddande murar i framtiden.

Inte på den negativa planhalvan

Fast naturligtvis prövas deras tålamod och tro på sin förmåga att förmedla bildning av antingen intresserade eller stökiga och ohyfsade elever. Även om nu alla av dem knappast skildras som om de spelar på den negativa planhalvan av elevkåren.

Oro, tvivel och frustration på jobbet

Så nej, någon onyanserad skildring är det här inte. Snarare är det hela överlag trovärdigt framställt. Med mycket värme, dessutom. Men fokus är alltså på de många sympatiska lärarna, som i många fall bär på såväl oro som tvivel och frustration på jobbet.

Hjärtevärmande och rolig

Om detta låter som trist diskbänksrealism ber jag dock om ursäkt. För för det första är Ett rikgigt jobb långt ifrån en skitig film. Utöver de är det hela onekligen en både hjärtevärmande och inte sällan rolig film som lever högt på sina duktiga skådespelare. Vilka levererar sina repliker på med både känsla och nyanserad ackuratess.

Egentligen är det inte rättvist att nämna vissa före andra, men Louise Bourgoin som den mjuka, något spröda Sandrine, William Lebghil i rollen som den bohemiske Fouad och veteranen Francois Cluzet, mest känd från megahiten En oväntad vänskap, som gamlingen i lärarrummet är svåra att förbigå med tystnad.

print

Våra samarbetspartners