BLINK TWICE – ormar i paradiset och en (mag)stark käftsmäll

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Zoe Kravitz
Skådespelare: Naomi Ackie, Channing Tatum, Alia Shawkat, Christian Slater, Simon Rex
Premiär: 2024-08-23
Betyg: 3

Ärligt talat, hade initialt lite svårt att sätta betyg på Blink Twice. Helt enkelt för att jag inte riktigt visste vad jag skulle tycka. För å ena sidan är det hela såväl såväl snyggt som slickat och flippat. Ur den aspekten har filmen onekligen en del på pluskontot. På samma sätt går man inte att komma ifrån att ett visst mått av oförutsägbarhet också finns på plats.

Å andra sidan tar regissören Zoe Kravitz – ja, det är Lennys dotter vi talar om – väl lång tid på sig för att nå till poängen. Visst, det är väl kittlande en stund att se det vackra folket festa loss, sola, supa, droga och tramsa kring och i den för sammanhanget obligatoriska poolen, men nyhetens behag lägger sig onekligen så småningom. Innan filmen tar revansch när klimax närmar sig. bör kanske tilläggas.

”It’s a Man’s World” gäller fortfarande

Vad är det då vi talar om? Tja, kalla det en satir över de megarikas löjliga överdåd, tron på att de faktiskt står över lagen och deras ignorans/obryddhet vad gäller den lille mannens/kvinnans vardagsliv. Eller ett starkt statement för allt kvinnor tvingas stå ut med eftersom ”It’s a Man’s World” gäller fortfarande.

Sistnämnda är dock det som sticker ut mest när eftertexterna väl rullat färdigt. Något som inte minst tar sig uttryck i den chockartade upplösningen där lugnet plötsligt förbyts till en obehaglig storm som inte går att hejda

Bjudna till isolerad ö

Allt förändras för panka servitriserna Frida och Jess när de crashar en lyxig välgörenhetsgala där tidigare utskämde techmiljardären Slater King alias Channing Tatum, håller hov med sina excentriska vänner. De blir nämligen hastigt och lustigt bjudna och transporterade till dennes isolerade ö per privatplan tillsammans med några andra unga kvinnor .

Flera ormar i paradise

Väl på plats inkvarteras Frida och Jess i exakt likadana lyxbungalows. Samtidigt flödar champagnen vid poolen lika mycket som den dyra maten dignar vid middagsbordet. Det verkar nästan som om sällskapet kommit till paradiset, men snart varnar Jess likväl sin väninna om att något är fel där. Huruvida hon har rätt eller inte är osäkert, men sant är i alla fall att det verkligen finns en, eller snarare flera ormar i paradiset. Bokstavligt talat. Kanske ett varningstecken. Eller inte?

När en snygg techmiljardär kallar

Beklagar mina kryptiska formuleringar här, men vill inte spoila i onödan. Istället nöjer jag mig med att konstatera att Frida och Jess inte borde tackat ja till sin överdådiga gratissemester. Fast när en charmig och snygg techmiljardär kallar då hänger man på.tycks de ha tänkt.

Helt fel resonerat, förstås. För mot slutet avslöjas ett beckmörkt scenario som inte lämpar sig för den nervsvage. Det är förvisso knappast särskilt utdraget. Däremot är det hela filmat på ett sätt som gör att man tror mer obehagligheter passerat ögonen än vad so defacto är fallet när allt är över.

(Mag)stark käftsmäll räddar ”trean”

Vad blir då domen ? Well, i slutänden är det trots allt lätt och tycka att Blink Twice är en tämligen lovande regidebut av fröken Kravitz. Inte minst är den stilmedveten. Det här är många gånger en riktigt tjusig film.

Samtidigt ska villigt medges att den (mag)starka käftsmällen till upplösning räddar ”trean” i betyg i min bok. Långbänken i inledningen vägs upp hyfsat av slutklämmen, och det får vara gott så.

print

Våra samarbetspartners