Gena Rowlands är död

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Men det vet du redan, liksom du vet hur gammal hon blev, vilka filmer hon spelade i, vem var hon gift med, vad gör hennes söner et cetera. Vad som inte nämndes, mig veterligen, är att hon var en method skådespelare.

Meryl Streep, Hilary Swank, Adrien Brody, Daniel Day-Lewis, Al Pacino, Robert De Niro, Dustin Hoffman och naturligtvis James Dean och Marlon Brando räknas oftast i denna kategori.

Som sagt Gena Rowlands tillhör dessa. Liksom Peter Sellers, Marilyn Monroe, Angelina Jolie, Glenn Close, Jane Fonda, Ryan Gosling, Tom Hanks, Forest Whitaker, Christian Bale, Shelley Winters, Nicolas Cage, Reese Witherspoon, Michael Caine, Val Kilmer, Heath Ledger, Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, Joaquin Phoenix, Anne Hathaway, Ed Harris, James Stewart, Gary Oldman och Jack Nicholson.

Metoden går ut på en minutiös förberedelse inför framställningen av den roll som man kommer att åta sig på teaterscen eller film. Bland annat lär man sig allt om den författaren som skrev manuset till den pjäs eller den film där rollen ingår. Man tillskriver alltså författaren en betydelse som mången regissör, producent, skådepelare inte gör.

Det är stort, nästan religiöst.

John Cassavetes (manus och regi) Gloria (Gloria, 1980), är en film vars titel antyder att den delar med sig även ett religiöst innehåll (Gloria in excelsis Deo, samt gloria). Gloria (Gena Rowlands, nominerad för en Oscar för denna roll) uppsöker sin exman, en gangsterledare och vill göra upp med honom. I godo. Men han vägrar att röka en cigarrett med henne, så på väg ut skjuter hon ner några mafiosi, går in i en hiss och sänks direkt ner i ”underjorden” i hissens trånga ”kista”, som ovanifrån genomborras av några gangsterkulor.

Gloria filmades än en gång, år 1999, i Sidney Lumets regi, med Sharon Stone i rollen som Gloria. Sidney Lumet är tveklöst en mer minnesvärd regissör än Cassavetes, tänk bara på hans filmer 12 edsvurna män, En satans eftermiddag, Network och Domslutet, men om du skall se Gloria, då skall du se Cassavetes version, inte minst för Rowlands skull.

Det är svårt att bli av med dåliga vanor. Om du inte tar kål på dem, kan de ta kål på dig. I Nick Cassavetes film Unhook the Stars (Ta ned stjärnorna), skriven av Helen Caldwell och Nick Cassavetes, spelar John Cassavetes änka Gena Rowlands en 62 år ung änka, Mildred. Gérard Depardieu är Big Tommi, 48 år gammal. De förälskar sig i varandra och flyttar ihop.

En film bör förändra världen, eller åtminstone ha ambition att göra det. Redan titeln Unhook the Stars skvallrar om att ambitionen finns där. En underbar historia som lär oss att det är vi som väljer kärleken även om ynglingen med namnen Cupido, Amor och Eros gör anspråk att det är han som gör det.

“Right here in this life, you get reincarnated. You change”, säger Mildred i Ta ned stjärnorna.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners