Regnbågstips på film från Trollkarlen från Oz till Portrait of a Lady on Fire

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ingen sommar utan sol och regn … och regnbågar! Vi firar regnbågshögtiden med filmtips som filmhistorien kan vara mer eller mindre stolt över … Och som garanterar en mysig, rolig, musikalisk, tragisk eller spännande filmkväll.

Många olika genrer finns så klart representerade i vårt regnbågsspektra. Till och med julfilm och tecknad barnfilm. Alla ska med.

Trollkarlen från Oz (1939)  – Regi: Victor Fleming

Somewhere over the rainbow dreams come true … . Judy Garland sjunger som en gudinna redan som tonåring och regerar både över och under regnbågen. Tidernas största gayikon? Möjligen i konkurrens av dottern Liza Minelli…

I hetaste laget(1959) – Regi: Billy Wilder

Marilyn Monroe, maffiaflykt, crossdressing, het musik, förvecklingar och romanser… Tony Curtis har ett eget queer ögonblick i kaptensmundering och glittriga stora örhängen och Jack Lemmon får ta emot frierier från en rik ungkarl som påpekar att det inte gör något att “kvinnan” han friar till är en utklädd man för … “Nobody is perfect”. Perfekt slutreplik!

Goldfinger (1964) – Regi: Guy Hamilton

Allt “a gay girl” behöver för att omvändas och bli hetero är att rulla runt i höet med James Bond. Det här kan vara den löjligaste filmen någonsin – men att både tjejer och killar kan förälska sig i Honor Blackman är knappast överraskande.

Funny Girl (1968) – Regi: William Wyler

En klassiker med Barbra Streisand … och man behöver aldrig motivera varför man gillar Barbra Streisand. We who are in the know are in the know.

Cabaret(1972) – Regi: Bob Fosse

“Life is a Cabaret old chum, come to the cabaret …” Liza Minelli i bowlerhatt är tillräckligt för att bowla över vilken musikalskeptiker som helst. En musikal för dig som inte visste att du gillade musikaler … Och med en fantastisk konferencier. Också en tankeställare: Berlin var förr-i-tiden ett liberalt ställe och ett HBTQ mecka. Innan nazismen. Man ska aldrig ta frihet och kärlek för givet, det kan alltid komma en backlash.

La Cage aux Folles (1978) – Regi: Édouard Molinaro

Den unge sonen kommer ut som hetero. De stolta papporna försöker förtvivlat anpassa sig, fast de själva är dragshowikoner i den franska nattklubbsvärlden. Ibland faller äpplet långt från päronträdet.  En film- och scenklassiker som satts upp i många versioner – bland annat en svensk version med Jan Malmsjö i huvudrollen.

Maurice (1987) – Regi: James Ivor

En kärlekstriangel med James Wilby, Rupert Graves och Hugh Grant i rollerna, vad sägs om det? Det här blev Hugh Grants stora genombrottsfilm. En Merchant-Ivory film från teamet som gav världen Oscarsvinnarna Howard’s End och Återstoden av dagen. Filmen är baserad på en E.M. Forster roman som i sin tur är baserad på verkliga känslor…
Maurice skrevs 1913, ungefär då utspelar sig romanen, och för ovanlighetens skull handlar det om ett icke heteronormativt förhållande , även som korsar klassgränser … och får ett lyckligt slut.

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994) – Regi: Stephan Elliott

Australien, roadtrip, dragqueens och massor av ABBA-musik. Det är lätt att förstå varför Australien är det land som älskar ABBA mest av allt …

Min bäste väns bröllop (1997) – Regi: P. J. Hogan 

Rupert Everett spelar the gay best friend som får tjejen till sist. Ja, på sätt och vis. Han får sista dansen med filmens leading lady Julia Roberts och hon fyrar av ett klassiskt Julia Roberts leende … och det är allt som räknas!

Billy Elliot (2000) – Regi: Stephen Daldry

En liten kille skolkar från boxningen för att dansa balett … och utmana normerna för hur en heterokille kan bete sig. Men någonstans i bakgrunden finns en ännu intressantare historia, den bästa vännen som vill klä sig i syrrans kläder och leka med dockor och han är djupt besviken över att killar som dansar balett INTE får ha fluffig kjol på sig.

Rent (2005) – Regi: Chris Columbus

En helkväll för musikalfans blir det med den mest kända Jonathan Larson musikalen kombinerat med en biopic om Jonathan Larsons liv i  Tick, Tick… Boom! med Andrew Garfield i huvudrollen. Livet i New York sjuder av kreativitet och fri kärlek … och så kommer AIDS-epidemin och lägger sordin på stämningen. Huvudpersoner i operor och tragiska musikaler blir sällan gamla. Rent är löst baserad på operan La Bohème, där sjukdomen är tuberkulos.

Brokeback Mountain (2005) – Regi: Ang Lee

Heath Ledger, Jake Gyllenhaal och en smärtsamt tragisk kärlekshistoria. Det här är Jake Gyllenhaals näst mest kända kärlekshistoria. Efter den väldokumenterade (och väl besjungna) korta höstromansen med Taylor Swift.

Mamma Mia! (2008) – Regi: Phyllida Lloyd

Mer ABBA! Mer gay disco! Och åtminstone en gay karaktär, spelad av Colin Firth, som kommer ut ur garderoben på den grekiska ön. PS. Tom Ford castade Firth som elegant gay ikon i A Single Man. En Oscarsvinnare utan ABBA-musik, kors i taket.

The Girl With The Dragon Tattoo (2011) – Regi: David Fincher

Rooney Mara är den bästa Lisbeth Salander. Full stop. Och efter två misslyckade reboots med nya författare konstaterar man bara att man borde ha låtit Millennium vara ifred och att man borde ha låtit David Fincher fortsätta filma den ursprungliga trilogin med Rooney Mara och Daniel Craig i huvudrollerna.

Carol (2015) – Regi: Todd Haynes

Vacker kärlekshistoria med en elegant Cate Blanchett och Rooney Mara i söt tomteluva. Filmen är baserad på en bok av Patricia Highsmith som är mest känd för The Talented Mister Ripley (filmen med Matt Damon är bäst, inga remakes göre sig besvär).

My Little Pony The Movie (2017) – Regi: Jayson Thiessen

Popikonen Sia är faktiskt väldigt bra som en My Little Pony vid namn Songbird Seranade Ingenting är väl mer regnbåge och glitter och cupcakes än en My Little Pony-film? Och Sia sjunger … Rainbow.

Love, Simon (2018) – Regi: Greg Berlanti

Första amerikanska mainstream filmen om en kille som blir förälskad i en annan kille. Genom gammaldags brevväxling (fast på internet). Kruxet är bara att Simon inte vet vem den mystiske Blue är, bara att de går på samma high school … Höjdpunkten i hela filmen är ett drömskt regnbågsdansnummer till tonerna av Whitney Houstons I Wanna Dance with Somebody

Portrait of a Lady on Fire (2019) – Regi: Céline Sciamma

Ett porträtt, två tjejer, en het kärlekshistoria … och folk måste inte gifta sig eller
spendera resten av livet tillsammans för att det ska vara ett lyckligt slut. Vissa kärlekshistorier brinner hett ändå.

print

Våra samarbetspartners