JANNE SCHAFFER, Gatuscenen (Malmöfestivalen), Malmö den 10 augusti 2024 – roliga anekdoter och tungvrickande gitarrsolon

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Janne Schaffer är ute på turné och spelar musik från både från egna skivor och alla de plattorna som han medverkat på. Det blev en underhållande och lättsam blandning med både fusionjazz och popmusik från storheter som Abba och Ted Gärdestad. Och inte minst musik från Electric Banana Band.

Men det var låten Halkans affär som fick inleda på bästa schyssta och snygga sätt. Detta jazzrockande instrumentala stycke hämtades från första plattan 1973. Som utlovat av titeln på showen – My Music Story blev det en inledande story om hur det hela började när han som tolvåring byggde sin första akustiska gitarr.

Besviken att det lät för lite blev han tipsad om att skaffa en elektrisk gitarr och koppla in den till en resegrammofon. Som alla andra tonåringar startade han band och sen rullade det på. Han har ju fått uppleva alla storheter på 60-talet och nämner både The Doors, Janis Joplin och Stones. Vid en spelning fick förbandet låna deras instrument. De hette visst Pink Floyd…

Proggmedley med snygga gitarrsolon

Nu blev det lite musik igen. Ett proggmedley med blandade låtar från de tidiga plattorna där varje musiker på scen fått välja favoriter. Instrumentala låtar med många teman och tvära kast samt många långa gitarrsolon. Med tajta musiker blev det ett skönt sväng och man gungade gärna i takt med musiken. Det som är lite udda är ju att trots hans stora intresse för den lite ”krångligare” musiken blev han tidigt anlitad och spelade med allt från Lasse Berghagen till Family Four, Lill Lindfors och Östen Warnebring.

En världsstjärna i pannrummet

Nästa anekdot var ju om en inspelning till ett soundtrack till en film som gjordes 1971. När det i stället för tre dagar tog tre veckor visade sig att snubben, som hette Johnny Nash, i fråga utnyttjade bara Janne Schaffer och de övriga inhyrda musikerna för att spela in musik till sina egna plattor. Som inte alls hade med filmen att göra.

Slutpoängen var att det kom dit en musiker som inhystes i pannrummet i det här huset. Det visade sig vara Bob Marley. Och där nere satt Bob och skrev låtar som sedermera blev hans stora genombrott. Ja, det låter som en skröna sa Janne Schaffer med han försäkrade att allt var sant. Därefter spelade han upp en kassettinspelning på en tidig version av Stir It Up. Magiskt.

Björn, Benny och Stickan

Även nästa berättelse skulle han säkert kunna prata om i flera timmar. Stickan Andersson skapade ju Polar och hade två producenter som hette Björn och Benny. Dessa två spelade in och letade nya talanger när Ted Gärdestad dök upp och spelade upp sina låtar. Resten är historia. Ted spelade in 91 låtar och Janne Schaffer är med på 69 av dem. Och i samma veva spelade Björn och Benny in People Need Love som räknas som ABBAs första inspelning. Med då självklart Janne Schaffer på gitarr.

Ted Gärdestad hyllas

Jag ska fånga en ängel och Sol vind och vatten är klassiker som denna kväll framfördes i snygga versioner. Självklart med allsång från publiken. Historien går vidare och Janne Schaffer berättar med inlevelse om framgångarna då Ted spelade i melodifestivalen med SatellitHimlen är oskyldigt blå blev på något sätt rörande när man vet hur det sen gick för Ted Gärdestad.

Hyllning till Norrland

Med samma titel som överskriften blev det ett finstämt stycke inspirerat av turnerade i Norrland. Helt klart folkmusikinspirerat. Stilmässigt som något som bandet Kebnekajse skulle kunna ha skrivit. Det var långa och känslosamma solon.

Nu pratar vi lite om ABBA

Även här var ju Schaffer med på mängder med låtar och turnerade runt världen över. Eftersom han aldrig fick spela så mycket gitarrsolon med ABBA tog han igen det med en förlängd version av ABBAs Eagle. Dock tittade han oroligt ut över publiken så inte Björn och Benny stod beredda och stoppa honom från att ändra på originalversionen.

Nu var det åter dags för Ted. Ett medley med de mest kända låtarna som Angela, Satellit och Ge en sol. Lite synd att han inte fortsatte med lite udda Abbalåtar. Ja, det var bra, men det blev lite väl mycket Allsång på Skansen Eller Gustav Adolfs Torg i detta fall. Men kul ändå att höra musiken live.

Avslut med Elektriska Bananer

Vill ni höra mer, undrade Janne Schaffer och sen blev det Min piraya Maya. Fånig ja, men inte mer fånig än att Electric Banana Band kunde spela på Sweden Rock och få stora delar av publiken att vara med på koreografin. Detta fortsatte självklart med de odödliga hitsen Banankontakt och Zwampen. Det svängde gott i sambatakt.

Och hur sammanfattar vi denna konsert då?

Klart underhållande. Janne Schaffer skulle kunna sitta på en stol och prata en hel kväll om upplevelser från sitt långa musikaliska liv och som jag förstod var detta en nerkortad version av turnén som han gör om My Music Story. Men detta är festival och gratis så det man ska inte klaga. Vill man höra mer får man betala.

Efter konserten satte vår frontman sig och sålde skivor och skrev autografer. Det var en ändlös kö och efter en bra stund kom jag förbi igen och konstaterade att kön var fortfarande lika lång. Snart så får jag kramp sjöng han förmodligen mot slutet.

print

Våra samarbetspartners