BORDERLANDS – icke existerande handling i dataspelsfilmatisering

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Eli Roth
Skådespelare: Cate Blanchett, Kevin Hart, Ariana Goldblatt, Florian Munteanu, Jamie Lee Curtis
Premiär: 2024-08-09
Betyg: 1

På 1990-talet översatte jag artiklar i PlayStation-magasinet, jag översatte drygt halva tidningen varje månad, eller hur ofta den nu kom ut. Jag fick en PlayStation gratis och fick sedan nästan alla nya spel hemskickade. Jag spelade således en hel del spel.

När sedan PlayStation 2 kom ut, fick jag ingen ny maskin – och jag brydde mig aldrig om att köpa en. kul var det inte – man kunde ju köpa en jäkla massa filmer och serier och böcker för de pengarna. Men så var jag inte en sådan som spelade speciellt mycket under min uppväxt, vare sig det gällde brädspel, kort, eller primitiva TV- och datorspel.

Jag har inte spelat TV-spel sedan PlayStation 1-tiden. Jag har helt tappat kollen på TV-spel. Detta innebär att jag faktiskt aldrig ens hört talas om Borderlands, som tydligen är en extremt populär, storsäljande spelserie. Jag har ingen aning om vad spelet går ut på.

Thanksgiving och inspirerade mord

Eli Roth är en regissör jag har bättre koll på – och efter att ha sett hans film som bygger på Borderlands, kan jag väl inte påstå att jag är sugen på att spela det spelet.
Man vet aldrig vad man får när Eli Roth är i farten. Han har gjort några hyfsade filmer – och några riktigt dåliga. Hans senaste film var slashern Thanksgiving, vilken jag inte recenserat, eftersom den inte pressvisades. Jag har dock sett den. Den hade några inspirerade mord, men oerhört irriterande rollfigurer, vilket ledde till att jag i slutändan inte gillade filmen.

Manusförfattaren tog bort sitt namn

Inspelningen av Borderlands var problemfylld. Filmen spelades in redan 2021. Resultatet ska ha blivit katastrofalt. 2023 spelade man in nya scener till filmen. Dock var Eli Roth då upptagen med Thanksgiving, så Tim Miller (DEADPOOL, TERMINATOR: DARK FATE) tog över och regisserade dessa nya scener. Manusförfattaren Craig Mazin tog bort sitt namn från filmen. Nu står det att manuset är skrivet av Eli Roth och Joe Crombie, Mazin hävdar att Crombie inte är en pseudonym han använder sig av.
Borderlands är en fruktansvärd film. Jag kände verkligen hur mina hjärnceller dödades medan jag såg filmjäveln. Det här var plågsamt att sitta igenom. Filmen är i det närmste totalt jävla osebar.

Kevin Hart i fientlig uniform och mask

Det inleds med något slags parodi på Stjärnornas krig, den första filmen från 1977. Kevin Hart spelar elitsoldaten Roland, som maskerat sig i fientlig uniform och mask för att befria den lilla flickan Tina (Ariana Greenblatt), som hålls fången på en rymdstation. Tina hamnar därefter på den hemska planeten Pandora.

Dödar allihop utan att blinka

På en bar på en annan planet häckar prisjägaren Lilith, som spelas av Cate Blanchett och som ser ut lite grann som Melanie Griffiths rollfigur i Cherry 2000 från 1987, om ni minns den (den fanns att hyra på Vlado Video i Landskrona). Lilith dricker Ballantine’s när några hårda grabbar kommer in och Lilith dödar dem allihop utan att blinka. Fast en av dem är något slags hologram, det är den mäktige och onde Atlas (Edgar Ramírez), som ger Lilith i uppdrag att åka till Pandora och hämta hem hans dotter – Tina. Lilith har ingen lust, men tvingas ge sig av ändå.

Påfrestande robot

Lilith gillar verkligen inte Pandora, som visar sig vara hennes hemplanet. Hela planeten ser ut att vara något slags soptipp och skrotupplag – Borderlands ser ut ungefär som Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone med Peter Strauss från 1983, om ni minns den (den fanns att hyra på Vlado Video). Scenografin är stökig – minst sagt.

Lilith hittar Tina, som inte vill hämtas. Hon är dessutom skitstörig. Flickan kastar nallebjörnar som är bomber. Roland dyker upp, liksom några andra biffar. Liliths assistent är en R2D2-liknande robot som heter Claptrap. Jack Black gör rösten. Claptrap ska vara skojig hela tiden, men är bara otroligt påfrestande. Ingenting Claptrap gör eller säger är roligt. De träffar även på något slags forskare som spelas av Jamie Lee Curtis, hon ansluter sig till gänget.

Soldater är på jakt efter Tina och Lilith. Även Atlas och ett gäng ligister anländer till Pandora. Saker och ting är inte som de ser ut.

Icke existerande handling

Redan efter lite mer än 90 minuter börjar eftertexterna att rulla. Bra. Jag stod inte ut längre.

Borderlands består bara av att en massa jobbiga, gapiga rollfigurer springer omkring och slåss och skjuter på varandra, när de inte skriker och försöker vara roliga, vilket de aldrig är. Handlingen är bara dum och närmast icke-existerande. Under en actionsekvens spelas Ace of Spades med Motörhead. Vi får fler referenser till Stjärnornas krig. Det är mycket kiss- och bajs-skämt och folk spolas ibland med kiss- och bajs. Gina Gershon dyker upp i en konstig roll.

Osar flopp

Actionscenerna kan inte rädda filmen, de är inget speciellt och de är helt oblodiga. Detta är nämligen en PG-13-film. Varför den blivit barnförbjuden i Sverige vet jag inte, man måste nog vara elva för att till fullo uppskatta det här. Cate Blanchett är väl lite cool som Lilith, men hon kan inte heller rädda det här rymdvraket.

Hundra miljoner dollar kostade Borderlands att göra. Det osar flopp om den här filmen. Jag tror inte att jag är ensam om att tycka att det här är påfrestande skit.


print

Här kan du se Borderlands (2024)

Våra samarbetspartners