MERCY – möjligen underhållande för den actionfrälste

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tony Dean Smith
Skådespelare: Leah Gibson, Johnathan Rhys-Meyers, Anthony Konechny, Jon Voight, Sebastien Roberts
Land: USA
År: 2023
Genre: Action
Längd: 85 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Mercy skulle lite grovt uttryckt kallas en extremt billigare Die Hard på sjukhus – budgeten ligger på fem miljoner dollar enligt IMDb. Om det nu bara inte varit så att två år gamla Blackout med Josh Duahamel också hade samma spelplan med ondsinta bad guys med gravt våldskapital och högst grumliga motiv på agendan.

Men ändå, varubeteckningen är relevant. I fokus ser vi Leah Gibson, framförallt flitigt anlitad i tv-serier, som doktorn Michelle. Hon råkar även ha ett militärt förflutet. Något som kommer att vara till nytta när ett gangstergäng intar ”hennes” sjukhus” .

Katt- och råtta lek

Varför, undrar säkert vän av ordning. Jo, därför att lokale gangsterbossen Patrick Quinn har för avsikt att hämta ut sin skottskadade son Ryan till varje pris. Men sådan skit tänker inte Michelle ta stillatigande. Särskilt som hennes fotbollstokige tonårsson också befinner sig på sjukhuset. Således inleds relativt omgående en katt- och råttalek där Michelle nog får anses ha rollen som katten. För trots gangstrarnas övermäktiga styrka går hon inte utan framgång ta ”the bad guys” av daga.

Inget som står ut

Alla är dock inte lika lätta att oskadliggöra. Quinns andre son Sean är en totalt bindgalen typ, vars grymhet och överlevnadsinstinkt modell ändamålet helgar medlen överträffar vad de flesta mäktar med. Fast en slutlig konfrontation med Michelle är förstås likväl oundviklig.

Hur det går? Som scenariet antyder, om ni förstår. För här finns verkligen ingenting som faller utanför de givna ramarna. Däremot kan man väl säga att det hela mest utgör habil underhållning. Här finns inget som står ut, men det hela kan te sig underhållande för den actionfrälste. i alla fall om pretentionerna inte slår i taket. Fast publikbetyget på Rotten Tomatoes är förstås inget vidare. Betyget ligger i skrivande stund på endast tjugo procent. Av blott femtio tittare, för all del. Men det säger ändå en del om än inte hela sanningen.

En skurk verkligen värd att hata

Vad mer? Jo, Jonathan Rhys Meyers, kanske mest känd från tjusigt starka tv-serien The Tudors gör en skurk verkligen värd att hata i rollen som Sean. Vilket är tur. För varken Leah Gibson, Jon Voight som gangsterpappan eller någon annan i rollistan gör något speciellt intryck. Dessutom vore det väl synd att påstå att förstnämnda gör ett alldeles trovärdigt porträtt av en ex-militär.

Anstränger sig för coola formuleringar

Fast med allt detta sagt. dålig som man får intryck av efter att ha scrollat igenom tittarbetygen är Mercy inte. Allt för ofta får jag intrycket att amatörrecensenter – och för all del också vissa av kollegorna – anstränger sig mer för att få till coola formuleringar än att vara någorlunda objektiva.

Således får detta verk en något halt och lytt ”tvåa” i betyg här på JPS Media. För tråkigt är det hela trots allt inte.

print

Våra samarbetspartners