DET SLUTAR MED OSS – nyanserat om ung kvinnas resa genom livet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: It Ends with Us
Regi: Justin Baldoni
Skådespelare: Blake Lively, Justin Baldoni, Jenny Slate, Hassan Minhaj, Brandon Sklenar
Premiär: 2024-08-07
Betyg: 4

I en alltför perfekt värld där alla detaljer känns oerhört tillrättalagda kan två saker ske: illusionen upprätthålls eller briserar. Människors våld mot varandra, särskilt mäns fysiska våld mot kvinnor, kan aldrig ursäktas, men få filmer går djupare än så och påvisar anledningen. Oftast är orsaken redan konstruerad hos tittaren och crescendot inväntas med påföljande straff och vedergällning. Det slutar med oss är baserad på Colleen Hoovers roman, en berättelse om Lily, en ung kvinna som försöker övervinna ett traumatiskt förflutet för att skapa ett nytt liv för sig själv.

Regissören Justin Baldoni vaggar in publiken i den tendentiösa handlingen under första akten utan minsta överraskande moment, men när vinklar byts och perspektiv ändras, grips känslorna av intensitet och tillförlitlighet. De unga, vackra skådespelarna blir mer än bara yta; deras personliga drag framträder allt starkare och ondskans ansikte påvisar även orsaken till den simpla destruktiva handlingen. Att förstå varför är en fråga som många gånger aldrig besvaras, men här ges en insikt till just detta.

Både vill och måste stå på egna ben

Blake Livelys gestaltning av Lily är både charmerande och sårbar, vilket ger en nyanserad skildring av en ung kvinnas resa genom livet. Lily Bloom är en kvinna som både vill och måste stå på egna ben, men som också är präglad av sin fars våldsamma handlingar mot hennes mamma.

Flätar samman på flera plan

Trots sin traumatiska uppväxt lyser Lilys inneboende godhet och kärlek igenom, särskilt i sin relation till en ung, sargad man, sin barndomsvän Atlas. Deras ödesdigra närvaro under uppväxten flätar samman deras liv på flera plan och belyser djupet av hennes karaktär. I vuxen ålder är det bara en tidsfråga innan deras vägar korsas igen.

Flirt väcker liv i själen

Men just när Lily reflekterar över sin egen relation till sin far, och sin gamle vän möter hon den charmerande och framgångsrika neurokirurgen (vad annars) Ryle Kincaid (Justin Baldoni – även regi).

Ryle och Lily inleder en intensiv flirt som väcker liv i själen. Trots att Ryle har ett rykte och initialt bara söker en lös relation, växer känslorna till något starkare än de någonsin kunnat förvänta sig. Ödets makt spelar sin roll och formar en osynlig men stark grund för deras gemensamma framtid. Men det är även här som filmen tar oss med i en annan riktning.

Belyser sanningar

Justin Baldonis sätt att beröra ett så starkt ämne som våldets konsekvenser slår inte in öppna dörrar. Filmen avtäcker och belyser sanningar vilket ger en större förståelse för karaktärernas handlingar och den komplexa verkligheten som ger svar på frågan VARFÖR?

print

Här kan du se Det slutar med oss (2024)

Våra samarbetspartners