DET SLUTAR MED OSS – filmatisering av en bästsäljare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: It Ends with Us
Regi: Justin Baldoni
Skådespelare: Blake Lively, Justin Baldoni, Jenny Slate, Hassan Minhaj, Brandon Sklenar
Premiär: 2024-08-07
Betyg: 4

Blake Lively (Lady Deadpool) har måhända en lika stor hit på gång bland fansen som maken Ryan Renolds (Deadpool). Colleen Hoovers fans är minst lika hängivna som serienördarna (bland annat på BookTok) och Hoover har sålt över 20 miljoner böcker. Regissören Justin Baldoni har lagt vantarna på Colleen Hoovers enorma bästsäljaresuccé Det slutar med oss och tillika den manliga huvudrollen: Ryle Kincaid. En stilig och rik neurokirurg med mörka hemligheter. Den tredje mannen i dramat är Brandon Sklenar i rollen som Atlas.

En eloge till Baldoni som fått 25 miljoner dollar att se ut som mycket, mycket mer. Vi rör oss till stor del i vackert belysta delar av Boston. Där öppnar Lily Bloom (Blake Lively) en blomsteraffär och träffar den stiliga neurokirurgen Ryle Kincaid och hans charmiga syster Allysa (Jenny Slate) som är gift med en framgångsrik riskkapitalist som älskar sport, öl och att spela Call of Duty (komikern Hasan Minhaj). Tillsammans är de en kvartett rika, vackra, framgångsrika människor som rör sig i snygga miljöer iklädda snygga kläder. Men låt inte skenet bedra – Det slutar med oss är inte alls någon ytlig, eskapistisk, fluffig romance. Det handlar om övergrepp och misshandel. Lily levde med en dominant och våldsam far som bland annat slog hennes mamma och misshandlade hennes pojkvän Atlas, den första stora kärleken. Alla andra såg bara stadens borgmästare – rik, framgångsrik, generös, charmig, snygg … Känns typen igen?

Varningsklockor ringer … och ingen lyssnar

Som åskådare förstår man snabbt att något är fel med Ryle Kincaid, något är fel med förhållandet mellan Ryle och Lily. Men ändå tänker man för en millisekund att “det där var väl bara en olycka, han älskar henne ju …” precis vad man INTE ska tänka. Det är skickligt gjort att manipulera publiken på det sättet och att visa att saker inte är så svart eller vitt, inte så lätta att bedöma och fördöma. Det tar lite tid innan vi kommer till den punkt att vi vill skrika “Lämna honom!”. Dessförinnan har barndomsvännen Atlas dykt upp och han är kompromisslös när det gäller “små olyckor i hemmet” – redan efter den första lilla olyckan i köket vill han att Lily ska lämna sin man.

Isabela Ferrer – ett fynd

I tillbakablickar får vi möta Lily och Atlas som unga och se hur de räddade varandra … och blev förälskade. Det här är som en Young Adult roman med mörka stråk, för båda tonåringarna lever med misshandel i hemmet. Det är riktigt bra unga skådespelare i rollerna. Isabela Ferrer ser ut som, låter som och för sig som en yngre Blake Lively. Hon är ett fynd.

Delar av handlingen är baserad på verkliga händelser. Colleen Hoover växte själv upp med misshandel. Och där andra filmer serverar en peppig, skojig bonusscen väljer den här filmen att avsluta med en text om vad man ska göra om man själv eller någon man känner lever med förtryck och våld i hemmet.

Inspirerad av de stora melodramatiska Hollywoodfilmerna

Det här är en modern film, bland annat med ett poppigt soundtrack av bland andra Taylor Swift (en av Blake Livelys bästa vänner) och trendig höstpalett i kostym och scenografi … men den är också inspirerad av 1940-och-50-talens stora melodramatiska Hollywoodfilmer som dominerades av de största kvinnliga filmstjärnorna. Som Ingrid Bergman. Gasljus – en dåtida film om misshandel och förtryck i hemmet – har blivit till ett begrepp. “To gaslight someone” är att föra någon bakom ljuset och att manipulera henne.

En ny början

Det slutar med oss har en massiv fan-base på BookTok. Flera av fansen är på filmvisningen och det fina med filmen är att den fungerar både för fansen och för nytillkomna som aldrig läst något av Colleen Hoover. Den som vill ha mer … kan glädja sig åt att det finns en fortsättning. Det börjar med oss. Efter ett slut kommer en ny början.

print

Här kan du se Det slutar med oss (2024)

Våra samarbetspartners